Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 16-Οκτ-2020 09:00

  Επιτακτική η ανάγκη να προχωρήσουν οι βιομηχανικές επενδύσεις

  Επιτακτική η ανάγκη να προχωρήσουν οι βιομηχανικές επενδύσεις
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Επιτακτική όσο ποτέ άλλοτε αναδεικνύεται η ενίσχυση των παραγωγικών δραστηριοτήτων ειδικά στη βιομηχανία, καθώς όπως φάνηκε και από την πανδημική κρίση το μοντέλο που συνδυάζει τον τουρισμό και την παροχή υπηρεσιών ως πυλώνες της εθνικής μας οικονομίας δεν είναι πλέον επίκαιρο, ούτε αποδοτικό. 

  Χαρακτηριστικό παράδειγμα βιομηχανικής δραστηριότητας με σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης και προσέλκυσης κεφαλαίων αποτελεί η μεταλλευτική. Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία ειδικά ο μεταλλευτικός κλάδος αποτέλεσε κατά την διάρκεια της πανδημίας, τόσο στην χώρα μας όσο και διεθνώς, μία σταθερή δύναμη που με υπευθυνότητα και καινοτομία, στάθηκε όρθια, διατηρώντας τις θέσεις εργασίας και παράγοντας αξία για τις κατά τόπους εθνικές και τοπικές οικονομίες. 

  Ειδικότερα στην Ελλάδα, είναι αξιοσημείωτο ότι, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, τον Ιούλιο του 2020 ο δείκτης του κλάδου των λοιπών ορυχείων και λατομείων σημείωσε τη μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση +21,3% σε σχέση με τον Ιούνιο του 2020. Η επίδοση αυτή συνέβαλε καθοριστικά ώστε η συνολική βιομηχανική παραγωγή στη χώρα να ανακάμψει κατά 3,9% την συγκεκριμένη περίοδο.

  Σε αυτό το πλαίσιο, ένα από τα κλειδιά για την τόνωση εθνική και τοπικής οικονομίας είναι η πλήρης υλοποίηση της επένδυσης της Ελληνικός Χρυσός στα Μεταλλεία Κασσάνδρας, που μέχρι σήμερα ξεπερνά το 1 δισ. ευρώ, έχοντας αποφέρει 375 εκατ. ευρώ έσοδα στο ελληνικό κράτος, 747 εκατ. από εξαγωγές ευρώ, 348 εκατ. ευρώ σε μισθούς και επιδόματα, 892 εκατ. ευρώ σε Έλληνες προμηθευτές και περισσότερα από 20 εκατ. ευρώ σε έργα υποδομής και δράσεις για την παιδεία, τον πολιτισμό, τον αθλητισμό, το περιβάλλον. 

  Οι μέχρι σήμερα επενδύσεις αφορούν, μεταξύ άλλων, στα ενεργά μεταλλεία Ολυμπιάδας και Στρατωνίου-Μαύρων Πετρών - τα οποία έχουν εκσυγχρονιστεί από την Ελληνικός Χρυσός και βρίσκονται αμφότερα σε φάση παραγωγής - καθώς και σε κατασκευαστικές εργασίες για το έργο των Σκουριών, που αυτή την στιγμή βρίσκεται σε καθεστώς συντήρησης, έχοντας ολοκληρωθεί κατά 50%.Σήμερα η εταιρεία απασχολεί 1.650 εργαζόμενους, με 9 στους 10 να προέρχονται από τον Δήμο Αριστοτέλη.  

  Στο έργο της Ολυμπιάδας, το προϋπάρχον υπόγειο μεταλλείο χρυσού, αργύρου, μολύβδου, ψευδαργύρου έχει εκσυγχρονιστεί και εισήλθε σε φάση παραγωγής το 2018. Το μεταλλείο παράγει τρία συμπυκνώματα, μολύβδου – αργύρου, ψευδαργύρου και χρυσού, με εκτιμώμενη διάρκεια ζωής βάσει της τρέχουσας καταγραφής αποθεμάτων, τα 22 έτη.

  Το μεταλλείο των Μαύρων Πετρών είναι ένα υπόγειο μεταλλείο αργύρου, μολύβδου και ψευδαργύρου, το οποίο ξεκίνησε να λειτουργεί το 1957 και τέθηκε σε επαναλειτουργία μετά από εκσυγχρονισμό και αναβάθμιση το 2006. Σήμερα παράγει συμπυκνώματα μολύβδου-αργύρου και ψευδαργύρου, ενώ τα συνολικά αποθέματα του έργου υπολογίζονται σε 1 εκ. τόνους μεταλλεύματος.

  Το έργο στις Σκουριές αφορά ένα παγκοσμίου κλάσης πορφυριτικό κοίτασμα, το οποίο περιέχει 0,49% χαλκό και 0,74 γρ/τόνο χρυσό. Ο σχεδιασμός του έργου προβλέπει τον συνδυασμό υπόγειας και επιφανειακής εκμετάλλευσης, στη βάση των αρχών της παράλληλης αποκατάστασης και της μικρότερης δυνατής κατάληψης επιφάνειας, ενώ αξιοποιούνται οι βέλτιστες διαθέσιμες τεχνολογίες για την ελαχιστοποίηση του περιβαλλοντικού αποτυπώματός του. Η διάρκεια ζωής του έργου υπολογίζεται στα 23 έτη.
   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ