Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 13-Οκτ-2020 08:16

  Αντίστροφη μέτρηση για το Προεδρικό Διάταγμα της επένδυσης 200 εκατ. ευρώ

  Αντίστροφη μέτρηση για το Προεδρικό Διάταγμα της επένδυσης 200 εκατ. ευρώ
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Δελεβέγκου

  Μέσα στο προσεχές διάστημα αναμένεται, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, να εκδοθεί η γνωμοδότηση του Συμβουλίου της Επικρατείας για το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για τους όρους πολεοδόμησης του πολυχώρου Cambas project σε επιφάνεια 315 στρεμμάτων στην έκταση του πρώην οινοποιείου Καμπά. Η εξέλιξη αυτή θα επιτρέψει την υπογραφή του Π.Δ. από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τη δημοσίευσή του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, ώστε να ξεκινήσει η διαδικασία εξασφάλισης οικοδομικής άδειας. Πρόκειται για επένδυση της τάξεως των 200 εκατ. ευρώ που θα διαθέτει χρήσεις γραφείου, ψυχαγωγίας και πολιτισμού και δομήσιμη επιφάνεια 89.000 τετραγωνικών μέτρων που θα περιλαμβάνει ξενοδοχείο και συνεδριακό κέντρο (με εμβαδόν 12.180 τ.μ.), εμπορικές επιφάνειες (16.400 τ.μ.) και γραφεία (51.220 τ.μ.).

  Κεντρικό ρόλο στην ανάπτυξη θα παίζει το "Central Plaza”, ένας ανοιχτός χώρος που θα φιλοξενεί υπαίθριες δραστηριότητες (προβολές κινηματογραφικών ταινιών, πολιτιστικά δρώμενα κτλ.), ενώ θα περιλαμβάνει έναν αστικό αγρό και αμφιθεατρικό πάρκο.  H ανάπτυξη θα διαθέτει ακόμη μία εκκλησία, χώρους αθλητικών δραστηριοτήτων, χώρο εστίασης σε εγγύτητα με τεχνητή λίμνη και μουσείο οινοποιίας.

  Τι έχει προηγηθεί

  Πριν από περίπου ένα χρόνο εγκρίθηκε η Πολεοδοµική Μελέτη της Περιοχής Οργανωµένης Ανάπτυξης Παραγωγικών Δραστηριοτήτων (ΠΟΑΠΔ) τριτογενούς τομέα στην Κάντζα Παλλήνης, ενώ επικυρώθηκε ο καθορισµού οριογραµµών ρεµάτων από το Κεντρικό Συμβούλιο Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων (ΚΕΣΥΠΟΘΑ).

  Με άλλα λόγια, οριοθετήθηκε το πλαίσιο πολεοδομικής ανάπτυξης της περιοχής και με τον τρόπο αυτό άνοιξε ο δρόμος για την υποβολή στο Συμβούλιο της Επικρατείας για έλεγχο νομιμότητας του σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος που αφορά τους όρους δόμησης.

  Πριν πάντως, το έργο οδηγηθεί στο στάδιο της έγκρισης της ΠΟΑΠΔ τριτογενούς τομέα, τον Οκτώβριο του 2019, χρειάστηκε να παρέλθουν 13 χρόνια…γραφειοκρατίας και συγκεκριμένα:

  -Το 2006 υπεβλήθη ο φάκελος μελέτης χαρακτηρισμού και οριοθέτησης ΠΟΑΠΔ Τριτογενούς Τομέα στην Κάντζα Παλλήνης με τη συνοδευτική Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ).

  - Από το 2006 έως το 2009 πραγματοποιήθηκε η διαβούλευση με τον Δήμο Παλλήνης, φορείς και τα αρμόδια υπουργεία και υπηρεσίες.

  - Το διάστημα 2009 -2011 πραγματοποιήθηκε η επεξεργασία και έκδοση του προεδρικού διατάγματος έγκρισης ΣΜΠΕ και χαρακτηρισμού και οριοθέτησης ΠΟΑΠΔ.

  - Το 2010 ξεκίνησαν οι δοκιμαστικές τομές και ανασκαφικές εργασίες της περιοχής με την επίβλεψη της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας και δαπάνες της εταιρείας.

  - Το 2012 υποβλήθηκε προς έγκριση η Μελέτη Γεωλογικής Καταλληλότητας της, προς πολεοδόμηση, οριοθετηθείσας περιοχής ΠΟΑΠΔ.

   - Το 2013 εκδόθηκε η απόφαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου αφότου ολοκληρώθηκαν οι εργασίες δοκιμαστικών τομών και ανασκαφής με κόστος 1,5 εκατ. ευρώ.

  - Τον Ιούνιο του 2014 εγκρίθηκε η Μελέτη Γεωλογικής Καταλληλότατος.

  - Τον Δεκέμβριο του 2014 υποβλήθηκε η Πολεοδομική Μελέτη.

  - Τον Μάρτιο του 2015 ξεκίνησε η διαβούλευση με το Δήμο, φορείς και υπηρεσίες.

  - Τον Ιανουάριο του 2017 ολοκληρώθηκε η διαδικασία διαβούλευσης.

  -Το Φθινόπωρο του 2018 το ΚΕΣΥΠΟΘΑ προχώρησε στη διατύπωση θετικής γνωμοδότησης  για το σχέδιο προεδρικού διατάγματος για την πολεοδόμηση της περιοχής.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ