Συνεχης ενημερωση

  Κυριακή, 11-Οκτ-2020 09:01

  Τεχνολογικό Βig Βang η επένδυση της Microsoft

  Τεχνολογικό Βig Βang η επένδυση της Microsoft
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Κώστα Κετσιετζή

  Το ύψος της επένδυσης που ανακοίνωσε την προηγούμενη εβδομάδα η Microsoft για τη δημιουργία του 8ου ευρωπαϊκού Data Center Region της στην Ελλάδα, αν και δεν ανακοινώθηκε επίσημα, είναι αξιοσημείωτο. Στην κυβέρνηση εκτιμούν ότι η δημιουργία των τριών data centers στην Αττική θα απαιτήσει μια αρχική επένδυση της τάξης των 500 εκατ. ευρώ, η οποία μπορεί να προσθέσει περί το 1 δισ. ευρώ στην ελληνική οικονομία τα επόμενα χρόνια.

  Ο αντίκτυπος 

  Στελέχη της αγοράς, όμως, δεν μένουν απλώς στα νούμερα και τονίζουν πως ο ουσιαστικός αντίκτυπος της επένδυσης ξεπερνά το οικονομικό της αποτύπωμα. Και αυτό γιατί, όπως εκτιμούν, είναι η πρώτη φορά που ένας τεχνολογικός κολοσσός του μεγέθους της Microsoft δεν περιορίζεται απλώς στην παρουσία του στη χώρα μας, αλλά προχωρά και στη δημιουργία μιας κρίσιμης ψηφιακής υποδομής, η οποία μάλιστα δεν θα εξυπηρετεί μόνο την ελληνική, αλλά και την παγκόσμια αγορά. "Είναι μια επένδυση που καθορίζει τη θέση της Ελλάδας στον παγκόσμιο τεχνολογικό χάρτη", σημειώνουν.

  Στροφή σε λύσεις cloud 

  Η δημιουργία του Data Center Region της Microsoft αναμένεται να λειτουργήσει ως καταλύτης για τη στροφή των ελληνικών επιχειρήσεων στις λύσεις Cloud. Η αποθήκευση των ψηφιακών δεδομένων στο Cloud (υπολογιστικό νέφος) προτιμάται ολοένα και περισσότερο από τις επιχειρήσεις παγκοσμίως, καθώς αποτελεί μια λύση πιο οικονομική από τη διατήρηση servers, αλλά και πιο αποδοτική.

  Έτσι, η επένδυση της Microsoft αναμένεται να οδηγήσει στη δημιουργία ενός οικοσυστήματος εταιρειών λογισμικού και hardware που θα λειτουργεί υποστηρικτικά όχι μόνο στην επένδυση αυτή καθαυτή, αλλά και στις εταιρείες που θα επιλέξουν λύσεις στο Cloud. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο πως εταιρείες όπως οι Alpha Bank, ΔΕΗ, Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος, Eurobank, ΟΤΕ και Τράπεζα Πειραιώς εξέφρασαν την πρόθεσή τους να χρησιμοποιούν υπηρεσίες Microsoft Cloud όταν θα είναι διαθέσιμες από το νέο data center στην Ελλάδα.  

  Την τάση αυτή ενισχύει και το γεγονός το ότι τα δεδομένα θα αποθηκεύονται στη χώρα μας, που σημαίνει αφενός μεγαλύτερη ασφάλεια και αφετέρου πιο γρήγορες ταχύτητες μετάδοσης δεδομένων.

  Κατάρτιση στις νέες τεχνολογίες 

  Σημαντική είναι και η δέσμευση της Microsoft για την κατάρτιση και πιστοποίηση 100.000 εργαζομένων στον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα, όπως επίσης φοιτητών και ανέργων, μέχρι το 2025. Συγκεκριμένα, η εταιρεία σχεδιάζει να εκπαιδεύσει πάνω από 20.000 δημοσίους υπαλλήλους και 20.000 εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα. Με αυτό τον τρόπο δημιουργούνται συνθήκες δημιουργίας και κάλυψης καλά αμειβόμενων θέσεων εργασίας σε τομείς που βρίσκονται στην αιχμή της ψηφιακής τεχνολογίας.

  O οδικός χάρτης της επένδυσης  

  Το σύμπλεγμα data center της Microsoft θα χωροθετηθεί στην Αττική, μια απόφαση που πάρθηκε για οικονομικούς και τεχνικούς λόγους, καθώς αυτού του είδους οι υποδομές απαιτούν ισχυρά δίκτυα τηλεπικοινωνιών αλλά και ενέργειας. Προωθείται η δημιουργία τριών διακριτών μονάδων, ενώ ακόμα διερευνώνται οι πιθανές τοποθεσίες, με πληροφορίες να αναφέρουν ότι προκρίνεται περιοχή στα Μεσόγεια. Άγνωστος παραμένει ο χρόνος υλοποίησης, αν και βάσει της διεθνούς εμπειρίας θα χρειαστούν τουλάχιστον δύο χρόνια για την κατασκευή.

  Η κατασκευή τριών διακριτών μονάδων επιλέγεται ως λύση για να τηρηθούν οι πολύ αυστηρές προδιαγραφές ασφαλείας και να εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη λειτουργία τους ακόμα και σε περίπτωση βλάβης σε μία εξ αυτών λόγω φυσικής καταστροφής (π.χ. σεισμός) ή για άλλο λόγο. Παράλληλα, λόγω και της πολιτικής του "αρνητικού αποτυπώματος" CO2 (carbon negative) της εταιρείας, θα αξιοποιηθεί στο έπακρο η πράσινη ενέργεια για τη λειτουργία τους.

  Πώς φτάσαμε στη συμφωνία 

  Ήταν 23 Ιανουαρίου 2020 όταν ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, και ο επικεφαλής του οικονομικού του γραφείου, Αλέξης Πατέλης, συναντήθηκαν με τον πρόεδρο της Microsoft, Μπραντ Σμιθ, και τη συνεργάτιδά του Κάρολ Αν Μπράουν, στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας. 

  Τότε, όπως έχει πει και ο ίδιος ο κ. Μπράουν, το θέμα που συζητήθηκε αρχικά ήταν μια συνεργασία για την ανάδειξη αρχαιολογικών χώρων μέσα από εφαρμογές Επαυξημένης Πραγματικότητας (Augmented Reality), το οποίο εξελίχθηκε στο Olympia Project. Όμως αυτό που ζήτησε ο κ. Μητσοτάκης από τον επικεφαλής της Microsoft ήταν να επενδύσει στην Ελλάδα με τη δημιουργία data centers στη χώρα μας. 

  Έναν μήνα μετά, τον Φεβρουάριο του 2020, ο πρόεδρος της Microsoft επισκέφθηκε τη χώρα μας και αυτό έδωσε το έναυσμα για την έναρξη των συνομιλιών σχετικά με την επένδυση. Ακολούθησαν πολύμηνες διαπραγματεύσεις, εν μέσω της πανδημίας, με συνδετικό κρίκο τον Αλέξη Πατέλη. Τον συντονισμό του project ανέλαβε ο διευθυντής γραφείου του πρωθυπουργού, Γρηγόρης Δημητριάδης. Για την ψηφιακή πλευρά τις συνομιλίες ανέλαβε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, και για την κατασκευαστική πλευρά ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης, Νίκος Παπαθανάσης. 

  * Αναδημοσίευση από το "Κεφάλαιο” που κυκλοφορεί

   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ