Συνεχης ενημερωση

  Κυριακή, 11-Οκτ-2020 08:48

  Τι σημαίνει για την Elvalhalcor η απόφαση του υπουργείου εμπορίου των ΗΠΑ

  Τι σημαίνει για την Elvalhalcor η απόφαση του υπουργείου εμπορίου των ΗΠΑ
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Χάρη Φλουδόπουλου

  Δεν είναι η πρώτη φορά που το αμερικανικό υπουργείο εμπορίου αποφασίζει την επιβολή εισαγωγικών δασμών στις εισαγωγές φύλλων αλουμινίου. Επί διοικήσεως Trump και ενώ υπήρχε εισαγωγικός δασμός ύψους 3% αποφασίστηκε να αυξηθεί κατά 10%, δηλαδή έφτασε το 13% συνολικά.

  Πως επηρεάστηκε από την απόφαση αυτή ο μεγαλύτερος Έλληνας εξαγωγέας φύλλων αλουμινίου στις ΗΠΑ η Elvalhalcor;

  Στην πράξη η αύξηση των εισαγωγικών δασμών δε δημιούργησε κανένα πρόβλημα καθώς και οι Αμερικανοί παραγωγοί φύλλων αλουμινίου απάντησαν με αυξήσεις τιμών στα δικά τους προϊόντα. Έτσι η Elvalhalcor συνέχισε να εξάγει περίπου το 10% των πωλήσεών της στην αμερικανική αγορά, η οποία συνεχίζει να είναι μία από τις βασικές αγορές για την ελληνική εταιρεία.

  Η απόφαση ωστόσο του Αμερικανικού υπουργείου εμπορίου έχει και μια άλλη θετική διάσταση για την Ελληνική εταιρεία. Οι δασμοί που επιβλήθηκαν στις εισαγωγές προϊόντων από την Ελλάδα ήταν στο 2,72% και ήταν οι χαμηλότεροι μεταξύ των 18 χωρών. Συνολικά επιβλήθηκαν δασμοί στις εισαγωγές από Γερμανία, Μπαχρέιν, Βραζιλία, Κροατία, Αίγυπτο, Ινδία, Ινδονησία, Ιταλία, Ομάν, Ρουμανία, Σερβία, Σλοβενία, Νότιο Αφρική, Νότιο Κορέα, Ισπανία, Ταϊβάν και Τουρκία. Για να γίνει μια σύγκριση σε σχέση με την Ελληνική Elvalhalcor, στις χώρες αυτές οι εισαγωγικοί δασμοί φτάνουν ή και ξεπερνούν το 50%, δηλαδή θα υπάρξει σοβαρή επίπτωση στις τιμές των εξαγωγών προς τις ΗΠΑ.

  Αντίθετα για την ελληνική εταιρεία η επίπτωση αναμένεται να είναι ελάχιστη έως και ανύπαρκτη, με το χαμηλό ύψος του δασμού να αποτελεί ένα ακόμη τεκμήριο ότι δεν ακολουθεί πρακτικές dumping τιμών και συνεργάζεται πλήρως με τις αμερικανικές αρχές κατά τη διαδικασία των ερευνών που διεξάγονται.

  Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ΗΠΑ αποτελούν για την Elvalhalcor την τρίτη μεγαλύτερη αγορά πίσω μόνο από τη Γερμανία (13%) και την Ιταλία (11%).

  Σε ό,τι αφορά τα επόμενα στάδια της έρευνας, τέλος, αυτά περιλαμβάνουν τον τελικό προσδιορισμό του περιθωρίου dumping από το υπουργείο εμπορίου των ΗΠΑ στις 19 Φεβρουαρίου και τον τελικό προσδιορισμό της ζημιάς από την Επιτροπή Διεθνούς Εμπορίου (ITC) των ΗΠΑ που αναμένεται στις 5 Απριλίου.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ