Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 08-Οκτ-2020 08:24

  Κρίσιμο δεκαήμερο για το μέλλον της πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής

  Κρίσιμο δεκαήμερο για το μέλλον της πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  της Νένας Μαλλιάρα

  Κρίσιμες αποφάσεις για το μέλλον της πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής αναμένεται να λάβει η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας μέσα στο επόμενο δεκαήμερο.

  Αν και το θέμα της πώλησης της θυγατρικής ασφαλιστικής δεν συζητήθηκε στο τελευταίο διοικητικό συμβούλιο της Τράπεζας στις 30 Σεπτεμβρίου, εντούτοις αποτελεί το μείζον θέμα για την ΕΤΕ στην παρούσα φάση και τα χρονικά περιθώρια στενεύουν και πιέζουν για αποφάσεις.

  Οι αποφάσεις αυτές θα ληφθούν με δύο επιλογές: ή την ολοκλήρωση της πώλησης της εταιρείας στο CVC Capital ή την ανακοίνωση για αποτυχία της πώλησης και το άνοιγμα της διαδικασίας αρχικής δημόσιας προσφοράς για τη διάθεση του ποσοστού της εταιρείας μέσω χρηματιστηρίου.

  Στο δεύτερο σενάριο, από τη στιγμή που θα ανακοινωθεί ενδεχόμενο ναυάγιο των διαπραγματεύσεων με το CVC Capital, η ΕΤΕ θα κάνει μέσα στο δίμηνο Νοεμβρίου – Δεκεμβρίου την προετοιμασία του ενημερωτικού δελτίου για το IPO, το οποίο θα μπορούσε θεωρητικά να πραγματοποιηθεί Ιανουάριο ή Φεβρουάριο του 2021 (θεωρητικά διότι πρέπει να ευνοούν οι συνθήκες στο χρηματιστήριο και να μπορούν να ελκύσουν επενδυτές).

  Τρίτος δρόμος, αυτός της δυνατότητας για νέα παράταση της πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής, δεν υφίσταται, παρά το γεγονός ότι η κρίση του κορονοϊού δυσκολεύει πολύ τις συνθήκες για την πώληση του 80% της ασφαλιστικής και βάζει το "μαχαίρι στον λαιμό" στη διοίκηση της ΕΤΕ.

  Λογικά, οι συνθήκες που δημιουργεί η πανδημική κρίση θα υπαγόρευαν την υποβολή νέου αιτήματος στην DGComp από τη διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας για παράταση της πώλησης.

  Όμως, καθώς η πώληση έχει ήδη "κολλήσει" τρεις φορές, στο τελευταίο αίτημα της διοίκησης της ΕΤΕ να δοθεί παράταση για την πώληση της ασφαλιστικής μέσα στο 2020, η DGComp άφησε να εννοηθεί καθαρά ότι αυτό θα είναι και το τελευταίο περιθώριο για την πώληση.

  Υπονόησε, επομένως, ότι η ΕΤΕ θα πρέπει να εξαντλήσει κάθε περιθώριο διαπραγμάτευσης με τον υποψήφιο ενδιαφερόμενο και να αξιολογήσει συνολικά το τίμημα και τους λοιπούς όρους της πρότασης εξαγοράς.

  Το  CVC Capital ήταν ο μοναδικός ενδιαφερόμενος που υπέβαλε δεσμευτική προσφορά στις 5 Μαρτίου για την εξαγορά του 80% της Εθνικής Ασφαλιστικής. Η προσφορά αυτή, σύμφωνα με πληροφορίες που δεν επιβεβαιώθηκαν ποτέ επισήμως από την Εθνική Τράπεζα, ανερχόταν σε 480 εκατ. ευρώ.

  Το ποσό προκύπτει με βάση την εύλογη αξία με την οποία είναι εγγεγραμμένη η Εθνική Ασφαλιστική στα βιβλία της ΕΤΕ μείον το impairment που έλαβε η Τράπεζα. Η εύλογη αξία, ειδικότερα, ανέρχεται σε 831 εκατ. ευρώ για το 100% της ασφαλιστικής και μετά την απομείωση που έλαβε η Τράπεζα διαμορφώνεται σε 600 εκατ. ευρώ.

  Υπενθυμίζεται ότι η ΕΤΕ σχημάτισε  πρόβλεψη (impairment) 500 εκατ. ευρώ για την περίπτωση πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής κάτω από τη λογιστική αξία. Η λογιστική αξία της εταιρείας κινείται σε λίγο πάνω από 1 δις. ευρώ και με το impairment διαμορφώνεται στα 500 εκατ. ευρώ.

  Σημειώνεται ότι η εύλογη αξία, και όχι η λογιστική, είναι αυτή που θα καθορίσει το τίμημα της πώλησης. Το προσφερόμενο τίμημα από την CVC Capital φημολογείται ότι κινείται ακόμη χαμηλότερα από το αρχικό υποβληθέν, καθώς η πανδημική κρίση επέδρασε αρνητικά.

  Στο διάστημα που έχει μεσολαβήσει από τον Μάρτιο, η κρίση του κορονοϊού έχει αφήσει το "στίγμα" της στην κερδοφορία της Εθνικής Ασφαλιστικής (στο α΄ εξάμηνο 2020, τα κέρδη προ φόρων μειώθηκαν στα 17,5 εκατ. ευρώ έναντι 25,5 εκατ. το αντίστοιχο εξάμηνο του 2019).

  Ωστόσο, δεν επηρέασε την παραγωγή της εταιρείας, καθώς το σύνολο των ακαθάριστων εγγεγραμμένων ασφαλίστρων, εξαιρουμένης της παραγωγής του προϊόντος εφάπαξ ασφαλίστρου, αυξήθηκε σε ποσοστό 4,8% έναντι του α’ εξαμήνου του 2019 και ανήλθε σε 276,5 εκατ. ευρώ. 

  Συνυπολογίζοντας την παραγωγή του εν λόγω προϊόντος, το σύνολο των ακαθάριστων εγγεγραμμένων ασφαλίστρων παρουσίασε μείωση κατά 10,7% σε σύγκριση με το αντίστοιχο εξάμηνο του 2019, η οποία αποδίδεται κυρίως στις δυσλειτουργίες των τραπεζικών καταστημάτων.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ