Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 07-Οκτ-2020 06:44

  Σε καθεστώς λύσης και εκκαθάρισης τέθηκε η Αρχιρόδον Ελλάς

  Σε καθεστώς λύσης και εκκαθάρισης τέθηκε η Αρχιρόδον Ελλάς
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Δελεβέγκου

  Η παράταση ή μη της διάρκειας της Αρχιρόδον Ελλάς υπήρξε το μοναδικό θέμα επί του οποίου καλούνταν να αποφασίσουν στην έκτακτη γενική συνέλευση της 10ης Σεπτεμβρίου οι μέτοχοι της ιστορικής τεχνικής εταιρείας. Οι μέτοχοι έπρεπε να λάβουν απόφαση για το θέμα αυτό, που είχε, ήδη, τεθεί στην ημερήσια διάταξη της τακτικής γενικής συνέλευσης του περασμένου Ιουλίου,  λόγω της λήξης της διάρκειας της Αρχιρόδον ΑΤΕ, βάσει όσων προβλέπει το άρθρο 35 του καταστατικού της. Αυτή είναι η αρχή του επιλόγου της Αρχιρόδον Ελλάς, της συνδεδεμένης εταιρείας με την Archirodon Group που δραστηριοποιείται στην Μέση Ανατολή και διαθέτει έδρα στην Ολλανδία.  

  Όπως αποκαλύπτει το Capital.gr, η απόφαση που ελήφθη στην έκτακτη γ.σ. του περασμένου Σεπτεμβρίου προβλέπει τη θέση σε καθεστώς λύσης και εκκαθάρισης της Αρχιρόδον Ελλάς. Με τον τρόπο αυτό πέφτουν οι τίτλοι τέλους στην τεχνική εταιρεία με μισό αιώνα ζωής, της οποίας όμως, το αποτύπωμα στην εγχώρια κατασκευαστική αγορά έχει ελαχιστοποιηθεί εδώ και πολλά χρόνια. Είναι ενδεικτικό ότι κατά τη χρήση του 2019, η Αρχιρόδον Ελλάς είχε κύκλο εργασιών μόλις 20 χιλ. ευρώ και ζημίες ύψους 264,5 χιλ. ευρώ από -628,2 χιλ. ευρώ το 2018.

  Όπως αναφέρουν ενημερωμένες πηγές, η λύση κι εκκαθάριση της Αρχιρόδον Ελλάς, παρότι αποτελούσε ένα από τα περισσότερα από δέκα γραφεία του Archirodon group NV σε όλο τον κόσμο, δεν επηρεάζει τη δραστηριότητα του κατασκευαστικού ομίλου που συμμετέχει σε σειρά διαγωνισμών για έργα στην Ελλάδα. Ενδεικτικά, ο κατασκευαστικός όμιλος με έδρα την Ολλανδία έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για το έργο της κατασκευής των φοιτητικών εστιών, εκπαιδευτικών – ερευνητικών και λοιπών υποδομών του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, όπως και για την παραχώρηση του λιμανιού Αλεξανδρούπολης.

  Η Αρχιρόδον Ελλάς, που αποτελεί τεχνική εταιρεία με πτυχίο τρίτης τάξης, συμμετείχε στο παρελθόν, ως μέλος κοινοπραξίας, σε μικρής κλίμακας έργα στην Ελλάδα, ενώ τη χρήση του 2010 είχε εμφανίσει κύκλο εργασιών 6,7 εκατ. ευρώ. Από το ποσό αυτό περίπου 5 εκατ. ευρώ αφορούσε τη συμμετοχή σε κοινοπραξίες.

  Σύμφωνα με τα μεγέθη του 2019, η εταιρεία εμφανίζει ενεργητικό ύψους 3,7 εκατ. ευρώ, υποχρεώσεις της τάξεως του 1,9 εκατ. ευρώ και καθαρή θέση 1,8 εκατ. ευρώ. Παρουσιάζει ακόμη, απαιτήσεις 2,7 εκατ. ευρώ, ενώ έχει χορηγήσει εγγυητική επιστολή εκτέλεσης έργου προς τρίτο ύψους 33 χιλ. ευρώ. Πλέον, βασικό έργο των εκκαθαριστών της Αρχιρόδον Ελλάς θα αποτελέσει η είσπραξη των απαιτήσεων και η εξόφληση των οφειλών της.

  Όσον αφορά την Archirodon, προήλθε από τη συνένωση των εταιρειών Αρχιμήδης και Οδών και Οδοστρωμάτων, με ιδρυτές τους Κωνσταντίνο Καρπίδα, Γιάννη Ανδρόπουλο και Θεόδωρο Κωνσταντόπουλο, και ιδρύθηκε το 1959. Υλοποιεί έργα, κατά βάση στην περιοχή της Μέση Ανατολής, ενώ έχει λαμβάνειν αποζημίωση ύψους 160 εκατ. ευρώ από κοινού με την Άκτωρ για το έργο της υποθαλάσσιας αρτηρίας Θεσσαλονίκης που είχαν αναλάβει να υλοποιήσουν, αλλά, με υπαιτιότητα του Δημοσίου ακυρώθηκε.

  dimitris.delevegos@capital.gr
   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ