Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 02-Οκτ-2020 07:19

  Άβαξ: Γιατί βλέπει καλύτερες προοπτικές από το 2021

  Άβαξ: Γιατί βλέπει καλύτερες προοπτικές από το 2021
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Δελεβέγκου

  Από το 2021 εκτιμά η διοίκηση της κατασκευαστικής εταιρείας Άβαξ ότι οι προοπτικές του εγχώριου κατασκευαστικού κλάδου θα βελτιωθούν, καθώς για φέτος αναμένει να καταγραφεί μείωση της δραστηριότητας. Κι αυτό λόγω της δυσχέρειας  στην  εκτέλεση  των  έργων  και  την  πτώση  των εσόδων των παραχωρήσεων του εθνικού οδικού δικτύου στις οποίες συμμετέχει η Άβαξ. Ως εκ τούτου, η εισηγμένη εταιρεία εκτιμά ότι θα έχει απώλειες εσόδων το 2020, οι οποίες, όμως, θα εξισορροπηθούν την επόμενη χρονιά.  "Δεν θα υπάρξει οριστική απώλεια δραστηριότητας, αλλά χρονική μεταφορά στην επόμενη χρήση" αναφέρει η Άβαξ που διαθέτει ανεκτέλεστο υπόλοιπο υπογεγραμμένων συμβάσεων ύψους 1,2 δισ. ευρώ.

  Η κατασκευαστική βλέπει καλύτερες ημέρες την επόμενη χρονιά λόγω της εκτιμώμενης, τότε, αναθέρμανσης της κατασκευαστικής δραστηριότητας, αλλά και της σχεδιαζόμενης από το υπουργείο Υποδομών δημοπράτησης "πακέτου" έργων συνολικής αξίας 13 δισ. ευρώ. Η εταιρεία αναφέρει ακόμη, ότι έχει ξεκινήσει τη διαδικασία, που προβλέπουν οι συμβάσεις παραχώρησης, για διεκδίκηση αποζημίωσης από το Δημόσιο λόγω απώλειας εσόδων από την επιβολή "lockdown".

  Ο τομέας της κατασκευής της Άβαξ εμφάνισε το πρώτο εξάμηνο της φετινής χρονιάς έσοδα της τάξεως των 200 εκατ. ευρώ και λειτουργική κερδοφορία (Ebitda) 15,7 εκατ. ευρώ.

  Ενέργεια

  Στην ενέργεια, ο όμιλος υλοποιεί την μελέτη και κατασκευή σταθμού ενέργειας ισχύος 1.500MW στο Ιράκ, και  την μελέτη και κατασκευή συστήματος αποθείωσης καυσαερίων στη λιγνιτική μονάδα V ισχύος 375ΜWe του σταθμού παραγωγής  ενέργειας  του  Αγίου  Δημητρίου  στην  Κοζάνη. 

  Στην εμπορία ηλεκτρικής ενέργειας, αναμένεται μείωση στον κύκλο εργασιών λόγω κλεισίματος χώρων εμπορικής χρήσης, ενώ στον τομέα της χονδρικής (εισαγωγές‐εξαγωγές), παρατηρήθηκε μείωση λόγω αστάθειας στις αγορές και τις σημαντικές επιπτώσεις του covid‐19 στην Ιταλία όπου πραγματοποιείται ο μεγαλύτερος όγκος συναλλαγών.

  Τέλος υπάρχει αύξηση των καθυστερήσεων/χρόνου πληρωμής από πελάτες λόγω των μειωμένων εισοδημάτων. Οι επιπτώσεις του προσωρινά μειωμένου κύκλου εργασιών της εταιρείας έχουν ως αποτέλεσμα τη μείωση του σχετικού περιθωρίου μικτού κέρδους, καθώς αυτό επιβαρύνεται από τις μισθοδοσίες των εργοταξίων και τις αμοιβές μηχανικών εργοταξίων που η εταιρεία συνεχίζει να πληρώνει  κατά την χρονική περίοδο των περιοριστικών μέτρων δεδομένου ότι δεν προχώρησε σε απολύσεις.

  Στον τομέα των ακινήτων  λόγω της μείωσης των μισθωμάτων κατά 40% για τους μήνες Απρίλιος – Ιούλιος, επήλθε απώλεια κύκλου εργασιών 2,3 εκατ. ευρώ για το εξάμηνο, ποσό που τοποθετείται σε 3,1 εκατ. ευρώ, ετησίως.  Σε εξέλιξη όμως, βρίσκεται διαδικασία μεταβίβασης τεσσάρων τουλάχιστον ακινήτων συνολικού τμήματος 1 εκατ. ευρώ, με την Άβαξ να έχει πωλήσει, προς 34 εκατ. ευρώ, δύο αυτοτελή κτήρια ιδιοκτησίας της στο Μαρούσι, επί της οδού Αμαρουσίου-Χαλανδρίου 16 και 29.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ