Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 01-Οκτ-2020 10:46

  "Βραβείο Θεοφανώ": Η Ευρώπη ανατρέχει στις κοινές αρχές και αξίες της

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Tου Σταύρου Ανδρεάδη

  Με έδρα τη Θεσσαλονίκη θεσμοθετείται ένα νέο πανευρωπαϊκού κύρους και εμβέλειας βραβείο, το βραβείο "Αυτοκράτειρα Θεοφανώ", που έρχεται να προστεθεί στο ιστορικό βραβείο "Καρλομάγνος",το οποίο απονέμεται από το 1950 στο Άαχεν της Γερμανίας. Η ιδέα γεννήθηκε από κορυφαίες προσωπικότητες της Ευρώπης, που στρέφουν το ενδιαφέρον τους στη ενδυνάμωση της κοινής Ευρωπαϊκής ιδέας και ταυτότητας.

  Το Βραβείο "Αυτοκράτειρα Θεοφανώ" θα απονέμεται κάθε χρόνο από το ομώνυμο Ίδρυμα Θεοφανώ-TheophanoFoundation, ως διάκριση και χωρίς χρηματικό αντίτιμο, μέσα από μια διαδικασία αξιολόγησης των υποψηφιοτήτων από τα δυο βασικά όργανα του Ιδρύματος: τη Συμβουλευτική και τη Διοικούσα Επιτροπή, που τις απαρτίζουν διακεκριμένοι Ευρωπαίοι, πρώην Πρόεδροι κρατών και κοινοβουλίων, πρέσβεις, υπουργοί, επιστήμονες και καλλιτέχνες που προέρχονται από κάθε γωνιά της ηπείρου.

  Η επιλογή της Θεσσαλονίκης για την απονομή του βραβείου αποτελεί μια εξαιρετική τιμή για την πόλη αλλά και τη χώρα. Ταυτόχρονα είναι και μια πανηγυρική αναγνώριση του ιστορικού ρόλου των λαών της ευρύτερης περιοχής στη διαδικασία της δημιουργίας του Ευρωπαϊκού γίγνεσθαι.

  Σε μια εποχή όπου περισσότερο από ποτέ χρειάζονται γέφυρες αλληλοκατανόησης των λαών που συναπαρτίζουν τη σημερινή Ευρώπη, το Βραβείο "Αυτοκράτειρα Θεοφανώ" έρχεται να προβάλλει την ευρωπαϊκή συνεργασία, τη σημασία της παιδείας και του πολιτισμού και την ισότητα των φύλων και των λαών.  Ως επιστέγασμα αυτών των πρωταρχικών αξιών, η Συμβουλευτική και Διοικούσα Επιτροπή του Ιδρύματος επέλεξαν για την απονομή του πρώτου βραβείου, έναν θεσμό που εκφράζει έμπρακτα την ιδέα της ευρωπαϊκής συνεργασίας και κινητικότητας, και ενισχύει ουσιαστικά την προσέγγιση των ευρωπαϊκών λαών στον πυρήνα του ίδιου του μέλλοντος της Ευρώπης, τους νέους:  το πρόγραμμα ανταλλαγής φοιτητών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ERASMUS.

  Αναγνωρίζοντας τη σημασία του Βραβείου "Αυτοκράτειρα Θεοφανώ", αλλά και τη βαρύτητα του βραβευθέντος θεσμού ERASMUS για το μέλλον της ευρωπαϊκής συνεργασίας, το βραβείο θα παραλάβει η ίδια η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής,UrsulavonderLeyen, σε μια λαμπρή Τελετή Απονομής που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 7 Οκτωβρίου 2020 στο εμβληματικό μνημείο της Ροτόντας, παρουσία και του Πρωθυπουργού της Ελλάδας, Κυριάκου Μητσοτάκη. 

  Η εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου. 

  * Ο κ. Σταύρος Ανδρεάδης είναι Πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του Ιδρύματος.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ