Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 30-Σεπ-2020 09:22

  Υψηλή μεταβλητότητα στο ντεμπούτο της Cairo Mezz στο Χρηματιστήριο

  Υψηλή μεταβλητότητα στο ντεμπούτο της Cairo Mezz στο Χρηματιστήριο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Με απώλειες 57,32% και ακραίες διακυμάνσεις πραγματοποιήθηκε το ντεμπούτο της Cairo Mezz PLC στο Χρηματιστήριο της Αθήνας.

  Η έναρξη διαπραγμάτευσης των μετοχών της Cairo Mezz PLC στην κατηγορία ΕΝΑ Plus της Εναλλακτικής Αγοράς του Χρηματιστηρίου Αθηνών συνοδεύτηκε ενδοσυνεδριακά από πτώση που έφθασε ακόμη και το 92%,  για να ολοκληρωθούν  τελικά οι συναλλαγές στην τιμή των 0,0811 ευρώ (-57,32 %). Συνολικά διακινήθηκε όγκος 6,7 εκατ. τεμαχίων, ενώ έγιναν 1.122 πράξεις. 

  Εν όψει της έναρξης διαπραγμάτευσης, χρηματιστές είχαν αναφέρει πως λόγω των ειδικών χαρακτηριστικών της Cairo Mezz PLC, η διαπραγμάτευση της μετοχής αναμένονταν να παρουσιάζει μεγάλη μεταβλητότητα, ενώ μακροπρόθεσμα η αξία της εταιρίας θα εξαρτηθεί από την πορεία της εγχώριας οικονομίας και της αγοράς ακινήτων.

  Σημειώνεται πως η Cairo Mezz PLC αποτελεί μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα περίπτωση εισαγωγής, καθώς έχει αποκλειστικό σκοπό την κατοχή και τη διαχείριση ομολογιών ενδιάμεσης και χαμηλής εξασφάλισης, που εκδόθηκαν στο πλαίσιο της διαδικασίας τιτλοποίησης απαιτήσεων του χαρτοφυλακίου Cairo του ομίλου Eurobank, ύψους 7,5 δισ. ευρώ.  

  Οι τιτλοποιήσεις αφορούν μη εξυπηρετούμενα δάνεια σε πελάτες λιανικής τραπεζικής ύψους περίπου 4,8 δισ. (Cairo1 και Cairo2) και μη εξυπηρετούμενα δάνεια μικρομεσαίων και μεγάλων επιχειρήσεων ύψους περίπου 2,7 δισ. (Cairo3)  Το  μικτό  χαρτοφυλάκιο  μη  εξυπηρετούμενων  δανείων  μεταβιβάστηκε από την Eurobank τον Ιούνιο του 2019 και τη διαχείριση των απαιτήσεων που μεταβιβάστηκαν έχει αναλάβει η doValue Greece. Σε αντάλλαγμα της μεταβίβασης λόγω πώλησης των απαιτήσεων από το χαρτοφυλάκιο Cairo, ο κάθε εκδότης εξέδωσε ομολογίες τριών  βαθμίδων εξασφάλισης, ήτοι ομολογίες  υψηλής,  ενδιάμεσης  και  μειωμένης εξασφάλισης οι οποίες διατέθηκαν στο σύνολό τους στην Eurobank Ergasias.

  Η εισαγωγή των μετοχών της στο Χρηματιστήριο και την ΕΝΑ Plus του Χ.Α.  αποφασίστηκε στο πλαίσιο του σχεδίου τιτλοποίησης. Σχεδόν  το  σύνολο  του  ενεργητικού  (περίπου  97%)  της  Cairo Mezz PLC αποτελείται  από ομολογίες ενδιάμεσης και μειωμένης εξασφάλισης, ενώ η κύρια δραστηριότητά της είναι η διακράτηση και διαχείριση των ομολογιών που εισφέρθηκαν. Όπως αναφέρεται στο πληροφοριακό δελτίο, συστάθηκε  στις  15.1.2020  ως ιδιωτική εταιρία  περιορισμένης  ευθύνης με έδρα στη Λευκωσία.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ