Συνεχης ενημερωση

  Σάββατο, 26-Σεπ-2020 09:10

  Play-Iliad: Το deal του Mister Olympia με τον Monsieur Le Monde

  Πάνος Γερμανός-Xavier Niel
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Νίκου Χρυσικόπουλου

  Η δημιουργία της Play στην Πολωνία και η συμφωνία για την πώλησή της στον γαλλικό κολοσσό Iliad αποτελεί ένα deal η αξία του οποίου σε όρους enterprise value ανέρχεται στα 3,5 δισ. ευρώ. Η πώληση του πολωνικού τηλεπικοινωνιακού παρόχου, στην οποία η Olympia Group συμμετέχει με ποσοστό 20,1%, μεταφράζεται σε 440 εκατ. ευρώ για το ταμείο του ομίλου συμφερόντων του Πάνου Γερμανού.

  Το deal των 3,5 δισ. ευρώ

  Όχι άσχημα για μια δραστηριότητα που ξεκίνησε κόντρα σε μια σχεδόν παγιωμένη κατάσταση, με τρεις μεγάλους ομίλους να έχουν μοιράσει την πίτα στην πολωνική τηλεπικοινωνιακή αγορά. Όμως, από τέταρτος παίκτης της αγοράς πίσω στο 2007 που κλήθηκε να ανταγωνιστεί ομίλους όπως η T-Mobile, η Orange και η Ρlus (Polkomtel), κατάφερε να γίνει ο μεγαλύτερος πάροχος τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών στην τοπική αγορά και να καταγράφει τη μεγαλύτερη ανάπτυξη συνδρομητικής βάσης τα τελευταία χρόνια. Στηριζόμενη σε μια επιθετική εμπορική πολιτική και σε σημαντικές επενδύσεις, δημιούργησε ένα πολύ ισχυρό brand.

  Η Play σταδιακά έφθασε να διαθέτει το πιο σύγχρονο ιδιόκτητο δίκτυο κινητής τηλεφωνίας στην Πολωνία και να σημειώνει εξαιρετικούς ρυθμούς ανάπτυξης στη μεγαλύτερη οικονομία της ανατολικής Ευρώπης, με σημαντικά λειτουργικά και οικονομικά αποτελέσματα. Ως αποτέλεσμα, το μερίδιο της σήμερα έφθασε το 29% της αγοράς, ενώ η πελατειακή της βάση υπερβαίνει τα 15 εκατομμύρια συνδρομητές.

  Αν και κατά διαστήματα διατυπώθηκαν προτάσεις εξαγοράς, οι κύριοι μέτοχοι, η Olympia Group του Π. Γερμανού και το private equity fund Novator Partners (γνωστό στη χώρα μας από τη συμμετοχή στη Forthnet) του Ισλανδού μεγαλοεπενδυτή Thor Bjorkolfsson, επέλεξαν το 2017 να εισάγουν την Play στο χρηματιστήριο της Βαρσοβίας, πραγματοποιώντας τη μεγαλύτερη Δημόσια Προσφορά (IPO) που έγινε ποτέ στη χώρα από ιδιωτική εταιρεία και τη μεγαλύτερη στην Ευρώπη από το 2012 και μετά. Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία, τους τελευταίους 12 μήνες, η Play είχε έσοδα 1,6 δισ. ευρώ με τη λειτουργική κερδοφορία στα 523 εκατ. ευρώ.

  Η εξαγορά ήταν θέμα χρόνου και πράγματι ανακοινώθηκε μόλις προ ημερών. Συγκεκριμένα, η Iliad Group του Γάλλου δισεκατομμυριούχου Xavier Niel, προσέφερε   το τίμημα των 39 ζλότι ανά μετοχή της Play, ανεβάζοντας το deal στα περίπου 2,2 δισ. ευρώ, ενώ συμπεριλαμβανομένου  και  του  δανεισμού,  το  ύψος σε επίπεδο enterprise value ανεβαίνει στα 3,5 δισ. ευρώ.

  Τα σενάρια

  Η Iliad ανακοίνωσε πως οι δύο βασικοί μέτοχοι, Olympia και Novator, με συνολικό ποσοστό 40% έχουν ήδη κάνει αποδεκτή την προσφορά. Ήδη "τρέχει" η δημόσια προσφορά από τον γαλλικό όμιλο για το ποσοστό που κατέχουν οι υπόλοιποι μέτοχοι (με μεγαλύτερο αυτό της Nationale-Nederlanden ύψους 5,6%), η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί στις 17 Νοεμβρίου 2020.

  Στην 26σέλιδη ανακοίνωση-παρουσίαση της εξαγοράς της Play, η Iliad αναφέρει πως όταν αποκτήσει τον έλεγχο της Play θα καταστεί ο 6ος μεγαλύτερος τηλεπικοινωνιακός πάροχος στην Ευρώπη, με παρουσία στη Γαλλία (με τη Free), στην Ελβετία, την Ιταλία, την Ιρλανδία, αλλά και σε Κύπρο και Μάλτα μέσω της Monaco Telekom. Κατά διαστήματα, υπάρχουν σενάρια περί ενδιαφέροντος της Iliad Group και για την ελληνική αγορά όπου, σημειωτέον, το ενδεχόμενο πώλησης της Wind Ελλάς παραμένει ανοικτό και από άλλους επενδυτές.

  Η αλήθεια είναι πως η Iliad (Ιλιάδα) τα τελευταία χρόνια κινείται επιθετικά για την ενίσχυση της παρουσίας της στην ευρωπαϊκή αγορά που αποτελεί ένα από τα πιο ενδιαφέροντα plays διεθνώς, ελέω 5G και αξιοποίησης υποδομών, μεταξύ άλλων. Ο ιδιοκτήτης της σε ποσοστό άνω του 70%, Xavier Niel, ως επικεφαλής στρατηγικής για την Iliad έχει δώσει τις κατευθυντήριες γραμμές για επέκταση σε αγορές που μπορούν να ενισχύσουν τον γαλλικό όμιλο πολλαπλώς.

  Ο 52χρονος δισεκατομμυριούχος που είχε υπάρξει χάκερ στην εφηβεία του και σήμερα διαθέτει προσωπική περιουσία που υπολογίζεται από το Forbes στα 8,4 δισεκατομμύρια δολάρια, θεωρείται ως ένας από τους πιο ισχυρούς και επιθετικούς παίκτες στα ευρωπαϊκά telecoms. Πέραν όλων των άλλων, είναι συνιδιοκτήτης της περίφημης εφημερίδας Le Monde, αλλά και του Nouvel Observateur. Το ενδιαφέρον του για την τεχνολογία ξεκίνησε όταν πήρε ως δώρο γενεθλίων έναν υπολογιστή Sinclair ZX81 από τον πατέρα του. Σε ηλικία 19 ετών έκανε την πρώτη του εταιρεία, τη Minitel, από τους πρωτοπόρους στη γαλλική διαδικτυακή αγορά στον κλάδο των τηλεπικοινωνιών και της τεχνολογίας. Τα κέρδη από την πώλησή της κατευθύνθηκαν στην Worlt-NET, την οποία πούλησε σε ηλικία 25 ετών για 50 εκατ.δολάρια για να δημιουργήσει την Iliad.

  Ακολούθως, συνίδρυσε την Kima Ventures που ως angel-investor προχώρησε ήδη στη χρηματοδότηση περισσοτέρων από 330 start-ups σε 32 χώρες. Παράλληλα, το 2016 ο Niel αποφάσισε τη δημιουργία μιας δωρεάν σχολής εκπαίδευσης ψηφιακών επαγγελμάτων στις ΗΠΑ, στο πρότυπο της σχολής "42" (Ecole 42) που ίδρυσε στο Παρίσι τρία χρόνια νωρίτερα. Σήμερα η Ecole 42 έχει πάνω από 3.000 σπουδαστές στη Γαλλία και 1.000 στις ΗΠΑ.

  *Διαβάστε ακόμη:

  -Το "χρυσό" deal για την πώληση της Play που φέρνει 440 εκατ. στο ταμείο της Olympia

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ