Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 25-Σεπ-2020 08:08

  Αρ. Παντελιάδης: Δεν αποκλείω εξαγορές αλυσίδων

  Αρ. Παντελιάδης: Δεν αποκλείω εξαγορές αλυσίδων
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Γκίτση 

  "Ανοικτός” στην επέκταση του δικτύου του ομίλου Metro που διοικεί και μέσω εξαγορών, δηλώνει στο capital.gr ο επικεφαλής του κ. Αριστοτέλης Παντελιάδης. Όπως λέει: "λόγος για επέκταση του δικτύου υπάρχει πάντα. Χρειάζεται περαιτέρω μεγέθυνση και προσπαθούμε να την πετύχουμε με οργανική ανάπτυξη, αυτό δεν αποκλείει εξαγορές μικρομεσαίων αλυσίδων, εφόσον μας ταιριάζουν”. Σπεύδει πάντως να συμπληρώσει πως αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κάτι στον ορίζοντα και η όποια ανάπτυξη του δικτύου θα είναι οργανική. 

  Με βάση το πλάνο, εφέτος θα λειτουργούσαν 6 νέα καταστήματα, ωστόσο η πανδημία και οι καθυστερήσεις που έχει προκαλέσει αυτή στον κρατικό μηχανισμό, έχουν πάει πίσω τον προγραμματισμό και τελικά η αλυσίδα θα ανοίξει 3 σημεία. 

  Για την πορεία της αγοράς και του ομίλου που διοικεί -η Metro έχει δίκτυο σούπερ μάρκετ και καταστήματα Cash & Carry ενώ διαθέτει και δίκτυο πρατηρίων υγρών καυσίμων- σημειώνει: "εφέτος είναι πολύ παράξενη χρονιά. Υπήρξε "ένεση” το δίμηνο Μαρτίου - Απριλίου, από τον Ιούνιο και μετά όμως η κατανάλωση είναι συγκρατημένη”. "Λείπουν χρήματα από την αγορά” σημειώνει. 
  Κατάσταση η οποία δεν βλέπει να αλλάζει προς το καλύτερο έως το τέλος του έτους. Οπότε εκτιμά πως η αγορά θα κινηθεί ελαφρώς πιο πάνω από το 2019. Σε ότι αφορά την κερδοφορία, αναφέρει πως το δίμηνο Μαρτίου - Απριλίου αυτή τονώθηκε ωστόσο, λόγω της πανδημίας, δημιουργήθηκαν μεταξύ άλλων και κρυφά έξοδα, όπως είναι π.χ. οι απολυμάνσεις των καταστημάτων, με το κόστος για το σύνολο της χρονιάς για τη Metro να εκτιμάται ότι θα φθάσει τα 2 εκατ. ευρώ. 

  Για τη φετινή χρονιά η διοίκηση του ομίλου METRO ΑΕΒΕ, στην έκθεση που συνοδεύει τις οικονομικές καταστάσεις 2019, αναφέρει: "για τον κλάδο των super market η εκτίμηση για το 2020 δείχνει συγκρατημένη αύξηση στον τζίρο (της τάξεως περίπου του 2%) ανεξαρτήτως της ύφεσης της ελληνικής οικονομίας λόγω της πανδημίας”. Όπως αναφέρεται στην ίδια έκθεση έμφαση θα δοθεί εφέτος στο ηλεκτρονικό κατάστημα της εταιρείας αλλά και στο δίκτυο χονδρικής (METRO Cash & Carry). Ενώ, οι πωλήσεις του δικτύου λιανικής My market αναμένεται να αυξηθούν με ποσοστό που θα υπερβαίνει την τάση της αγοράς.

  Για την πορεία του δικτύου Cash & Carry METRO -απευθύνεται στον κλάδο του HORECA ο οποίος "κτυπήθηκε” περισσότερο απ’ όλους από την πανδημία-, ο κ. Παντελιάδης δηλώνει αισιόδοξος. Την αισιοδοξία του αυτή τη βασίζει στο γεγονός ότι το δίκτυο cash & carry του ομίλου κατάφερε, όπως λέει ο ίδιος, να διατηρήσει τον τζίρο γιατί κάλυψε το κενό που δημιουργήθηκε στον κλάδο του HORECA με πωλήσεις προς μικρότερα δίκτυα λιανικής. 

  Σε ότι αφορά την πορεία των πωλήσεων του e-shop του ομίλου αυτή παραμένει σε πολύ καλό επίπεδο σε σχέση με πέρυσι, όπως και όλη η online αγορά τάση η οποία φαίνεται να παγιοποιείται, αναφέρει. Όπως λέει, οι πωλήσεις των e-shops και ειδικότερα του e-shop της αλυσίδας του είναι υπερδιπλάσιες απ’ αυτές της περσινής χρονιάς. Ωστόσο σπεύδει να συμπληρώσει πως αν και τα e-shops κέρδισαν δύο χρόνια ανάπτυξης, λόγω της πανδημίας, ελέγχουν ακόμη πολύ μικρό κομμάτι της πίτας, ενώ μετά την άρση του lockdown 8 στους 10 καταναλωτές που είχαν στραφεί στις ηλεκτρονικές αγορές επέστρεψαν στο φυσικό κατάστημα.  

  Πέρυσι ο κύκλος εργασιών ανήλθε σε 1,259 δισ. ευρώ αυξημένος κατά 5,8% σε σχέση με το 2018, τα αποτελέσματα προ φόρων σε 9,506 εκατ. ευρώ και το σύνολο των υποχρεώσεων στα 722 εκατ. ευρώ.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ