Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 22-Σεπ-2020 08:32

  Χ. Μπρουμίδης: Πανέτοιμη η Vodafone για το 5G

  Χ. Μπρουμίδης: Πανέτοιμη η Vodafone για το 5G
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Νίκου Χρυσικόπουλου

  Σε πλήρη ετοιμότητα για την ανάπτυξη του 5G μόλις ολοκληρωθεί ο σχετικός διαγωνισμός και αποδοθεί το φάσμα είναι η Vodafone Ελλάδας. Όπως ανέφερε ο Χάρης Μπρουμίδης,  πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της τηλεπικοινωνιακής εταιρείας σε ενημερωτική συνάντηση, η Vodafone έχει εγκαίρως επενδύσει στο δίκτυό της ώστε να είναι έτοιμη να προχωρήσει στην ανάπτυξη του 5G, αλλά και να στοιχηθεί πίσω από την οικονομία της γνώσης, αναπτύσσοντας δίκτυα που θα φέρουν νέες δυνατότητες σε πολίτες και επιχειρήσεις.

  Ο επικεφαλής της θυγατρικής του Vodafone Group στην Ελλάδα τόνισε πως η εμπορική διάθεση των υπηρεσιών 5G θα ξεκινήσει γρήγορα, μόλις το φάσμα γίνει διαθέσιμο, έπειτα από την ολοκλήρωση του σχετικού διαγωνισμού (σ.σ. για τη χορήγηση δικαιωμάτων χρήσης ραδιοσυχνοτήτων στις συχνότητες των 700 MHz, 2 GHz, 3.400-3.800 MHz και 26 GHz). Η δημοπράτηση αναμένεται τον Δεκέμβριο και η εμπορική διάθεση των νέων υπηρεσιών από την εταιρεία εκτιμάται μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2021, στις αρχές του τριμήνου το πιθανότερο. Αρχικά η διάθεση θα γίνει σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, ενώ δεν προβλέπεται τιμολογιακή διαφοροποίηση για τις νέες υπηρεσίες.

  Σύμφωνα με τον κ. Μπρουμίδη, η συγκυρία προσφέρεται για εργαλεία που μπορούν να συμβάλλουν ώστε το 5G να φτάσει και στις απομακρυσμένες περιοχές της χώρας, φέρνοντας τεχνολογίες αιχμής, όπως το mobile-edge computing και τη διασύνδεση υπερυψηλών σταθερών ταχυτήτων μέσω κινητού δικτύου, αλλά και καινοτομία μέσα από πιλοτικά ανοικτά δίκτυα ασύρματης πρόσβασης (Open RAN). Σε ό,τι αφορά το τελευταίο, ο κ. Μπρουμίδης σημείωσε πως η ανάπτυξη ενός ανοιχτού δικτύου ασύρματης πρόσβασης στο ακραίο δίκτυο αποτελεί βασικό στόχο της διεθνούς συμμαχίας Open RAN, στην οποία ο όμιλος Vodafone είναι ιδρυτικό μέλος. Το Open RAN προωθεί πολιτικές για την ανάπτυξη και υιοθέτηση ανοιχτών και διαλειτουργικών λύσεων στο ραδιοδίκτυο, με ανοιχτά πρότυπα και τεχνικές προδιαγραφές, που επιτρέπουν τη διαλειτουργικότητα του εξοπλισμού και ανοίγουν το παιχνίδι για πολλαπλούς προμηθευτές.

  Στο πλαίσιο αυτό, ο Όμιλος Vodafone ανακοίνωσε τον περασμένο Φεβρουάριο την απόφασή του να απομακρύνει τον εξοπλισμό της Huawei από το δίκτυο κορμού (core) στην Ευρώπη. Αν και η Vodafone δεν γνωστοποιεί την ακριβή σύνθεση των δικτύων της σε επίπεδο χώρας, η Vodafone Ελλάδας χρησιμοποιεί ένα μεγάλο εύρος προμηθευτών, συμπεριλαμβανομένης και της Huawei, συνεχίζει, δε, να  εξετάζει τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί, με βάση τους τροποποιούμενους περιορισμούς των ΗΠΑ, αλλά και να συμμορφώνεται διαρκώς με το νομοθετικό πλαίσιο.

  Τεράστια ευκαιρία για την Ελλάδα

  Αναφερόμενος στο Ταμείο Ανάκαμψης της Ε.Ε., σημείωσε πως είναι στη σωστή κατεύθυνση το γεγονός ότι τουλάχιστον 5 από τις 7 προτεραιότητες που έθεσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη χρηματοδότηση έργων από το Ταμείο Ανάκαμψης αφορούν τις ψηφιακές τεχνολογίες. Επίσης, και οι άλλες 2 προτεραιότητες γύρω από την ενέργεια και το περιβάλλον προϋποθέτουν τη χρήση νέων "έξυπνων" τεχνολογιών. Πρόσθεσε πως οι πόροι από το Ταμείο αποτελούν τη "χρυσή"  ευκαιρία της Ελλάδας να πραγματοποιήσει άλμα προς το αύριο, να καλύψει τα κενά ανταγωνιστικότητας και να εξισορροπήσει τις οικονομικές απώλειες που έχουν προκληθεί από την πανδημία. Τρεις πυλώνες, σημείωσε,  είναι ιδιαίτερα σημαντικοί σε αυτήν την προσπάθεια: η επιτάχυνση της ανάπτυξης του 5G και σε απομακρυσμένες περιοχές, η ψηφιοποίηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και του κράτους, και η καλλιέργεια των ψηφιακών δεξιοτήτων.

  Nikos.chrissikopoulos@capital.gr

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  10:38 20/10

  Το πρώτο Future Ready κατάστημα της Vodafone στην Ευρώπη άνοιξε στο The Mall Athens

  Ανοίγει την πόρτα στο μέλλον κάνοντας την τεχνολογία, μια συναρπαστική εμπειρία για όλους.

  11:25 16/10

  NASA: Χρηματοδοτεί τη Nokia για να στήσει δίκτυο κινητής τηλεφωνίας στη Σελήνη

  Το ύψος της χρηματοδότησης αγγίζει τα $14,1 εκατ..

  17:20 15/10

  Huawei Watch GT 2 Pro: Κορυφαίες τεχνολογίες με premium design που ξεχωρίζει

  Με εντυπωσιακό σχεδιασμό, μοναδική αυτονομία και ξεχωριστές λειτουργίες το νέο Huawei Watch GT 2 Pro, έρχεται να επιβεβαιώσει την επιτυχία της Huawei στα αξεσουάρ και στα wearables.

  09:18 15/10

  Νέα πλατφόρμα από το Zoom για τη μαζική online παρακολούθηση εκδηλώσεων

  Εισιτήρια θα μπορούν να διατίθενται για έως 1.000 άτομα.

  18:53 14/10

  Αν το επιχειρήσετε… online, κάντε το σωστά!

  Το μυστικό της επιτυχίας κρύβεται στην πρωτοποριακή μέθοδο Wizard’s ScaleUp!

  08:57 08/10

  Σε τροχιά μπαίνει το G-Cloud δεύτερης γενιάς

  Λαμβάνοντας υπόψη τις ανάγκες που έχουν πολλαπλασιαστεί.

  19:48 01/10

  COSMOTE TV: Μειωμένοι από σήμερα οι λογαριασμοί των συνδρομητών

  Σε συνέχεια του πρόσφατου νόμου 4728/2020, για την αναστολή του τέλους συνδρομητικής τηλεόρασης μέχρι και τον Σεπτέμβριο του 2021.

  07:50 30/09

  Πώς αξιοποιούν οι ελληνικές επιχειρήσεις την Τεχνητή Νοημοσύνη

  H Τεχνητή Νοημοσύνη βρίσκεται ήδη στην Ελλάδα, αναφέρει νέα έρευνα της Boston Consulting Group και της Microsoft αναλύοντας 35 περιπτώσεις ελληνικών επιχειρήσεων.

  19:16 24/09

  Cosmote: "Η τεχνολογία σύμμαχος για να γίνουν οι πόλεις μας πιο φιλικές και ανθρώπινες"

  Ομιλία του υπεύθυνου πωλήσεων ICT του Ομίλου ΟΤΕ, κ. Αλέξανδρου Μπρέγιαννη, στο 8ο συνέδριο Smart Cities

  16:42 24/09

  Ξεκινά ο διαγωνισμός για το 5G στην Ελλάδα

  Η ΕΕΤΤ προχωρά στη διαδικασία χορήγησης δικαιωμάτων χρήσης για την ανάπτυξη δικτύων 5ης γενιάς.

  18:49 23/09

  Ο όμιλος Vodafone επιλέγει την Ελλάδα για το πρώτο Future Ready store στην Ευρώπη

  Ένα flagship κατάστημα που υπόσχεται μία κορυφαία εμπειρία λιανικής με τεχνολογία για όλους.

  08:10 23/09

  Η πανδημία έφερε πιο κοντά στην τεχνολογία τις επιχειρήσεις

  Ποια σημαντικά συμπεράσματα αποτυπώνει έρευνα που πραγματοποίησε το Εργαστήριο Ηλεκτρονικού Εμπορίου (ELTRUN) του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών για λογαριασμό της Cosmote.

  13:30 22/09

  Η ασφάλεια των δικτύων ΟΤ αποτελεί πρόκληση για όλες τις βιομηχανίες

  Η ασφάλεια των δικτύων ΟΤ (Operational Technology- τεχνολογία παραγωγικών λειτουργιών) αποτελεί αιτία αυξανόμενης  ανησυχίας.