Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 22-Σεπ-2020 07:37

  Eldorado: Ποια είναι τα κύρια σημεία της αναθεωρημένης σύμβασης

  Eldorado: Ποια είναι τα κύρια σημεία της αναθεωρημένης σύμβασης
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Δελεβέγκου

  Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για μία καταρχήν συμφωνία μεταξύ του καναδικού ομίλου Eldorado Gold και της ελληνικής κυβέρνησης ως προς την αναθεωρημένη σύμβαση παραχώρησης και το επικαιροποιημένο επενδυτικό σχέδιο των μεταλλείων Κασσάνδρας. Όπως αναφέρουν στο Capital.gr, όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές, η συμφωνία στηρίζεται σε μία αμοιβαία επωφελή βάση, περιλαμβάνοντας όλα όσα, πρόσφατα, είχε αναφέρει ο υπουργός Περιβάλλοντος Κωστής Χατζηδάκης. 

  Την αύξηση δηλαδή, των θέσεων εργασίας, την ενίσχυση των εσόδων που θα εισπράττει το Δημόσιο, την υιοθέτηση αυστηρότατων μέτρων προστασίας περιβάλλοντος και την υλοποίηση επενδύσεων εταιρικής κοινωνικής ευθύνης στο Δήμο Αριστοτέλη Χαλκιδικής. Επίσης, η αναθεωρημένη σύμβαση θα προστατεύει την επένδυση από ενδεχόμενους αστάθμητους παράγοντες που θα ήταν με υπαιτιότητα του Δημοσίου και θα εμπόδιζαν την πρόοδο υλοποίησης της επένδυσης. Με το περίγραμμα της συμφωνίας να έχει, σε γενικές γραμμές, προσδιοριστεί, τα επόμενα βήματα -αφότου καθοριστεί το σύνολο των λεπτομερειών- περιλαμβάνει την κατάρτιση ενός νομικού κειμένου και την κύρωσή του από τη Βουλή.

  "Η Eldorado Gold παραμένει, από την πρώτη στιγμή που ξεκίνησε τις επενδύσεις της στην Ελλάδα, προσηλωμένη και συνεπής στη δέσμευσή της να οδηγήσει τα Μεταλλεία Κασσάνδρας στην πλήρη ανάπτυξή τους, με την υλοποίηση της εμβληματικής επένδυσης στο παγκόσμιας κλάσης κοίτασμα των Σκουριών, από κοινού με τον περαιτέρω εκσυγχρονισμό και ανάπτυξη των ενεργών μεταλλείων της Ολυμπιάδας και των Μαύρων Πετρών.

  Η πρόοδος των συζητήσεων με την ελληνική κυβέρνηση μάς ενθαρρύνει να συνεχίσουμε την κοινή προσπάθεια για τη διαμόρφωση μιας αμοιβαία επωφελούς σύμβασης και ενός σταθερού επενδυτικού πλαισίου, που θα διασφαλίζει τη βιώσιμη ανάπτυξη των Μεταλλείων Κασσάνδρας και της ευρύτερης περιοχής, ακόμα και μετά το πέρας της μεταλλευτικής περιόδου" αναφέρει ο αντιπρόεδρος και γενικός διευθυντής της Eldorado Gold Χρ.Μπαλάσκας.

  Τι θα αλλάξει

  Σύμφωνα με πληροφορίες, το αναθεωρημένο επενδυτικό σχέδιο της Eldorado Gold προβλέπει την ολοκλήρωση του έργου των Σκουριών και την αναβάθμιση των ενεργών μεταλλείων Ολυμπιάδας και Μαύρων Πετρών, με αύξηση της διάρκειας ζωής (των μεταλλείων) για διάστημα της τάξεως των 25 χρόνων. 

  Κατά τη διάρκεια ζωής των Μεταλλείων Κασσάνδρας, τα μεταλλευτικά τέλη (royalties) που εισπράττει σήμερα το Δημόσιο από την Eldorado Gold φέρονται να αυξάνονται κατά 10%. Τοποθετούνται, δηλαδή, σε περίπου 220 εκατ. δολάρια κατά τη διάρκεια ζωής των Μεταλλείων, με τη συνολική κεφαλαιουχική επένδυση να ανέρχεται σε 2 δισ. δολ.

  Με στόχο ακόμη, τη διασφάλιση της προστασίας των επενδυτών, θα τεθούν νομικές δικλείδες -αντίστοιχες αυτών σε μεγάλες συμβάσεις παραχώρησης- για την προστασία της επένδυσης έναντι αστάθμητων παραγόντων που εκδηλώνονται με υπαιτιότητα του Δημοσίου και θα μπορούσαν να ανακόψουν την  εξασφάλιση σειράς αδειοδοτήσεων. Αυτό με δεδομένη την πολυετή καθυστέρηση με την οποία έχει βρεθεί αντιμέτωπη η εταιρεία.

  Προβλέπεται ακόμη, η υλοποίηση αντισταθμιστικών επενδύσεων ύψους αρκετών δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ, όπως και η ενίσχυση των θέσεων εργασίας. Ο αριθμός των άμεσα απασχολούμενων τοποθετείται σε συνολικά 3.000 στην πλήρη ανάπτυξη της επένδυσης, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη περίπου 1.000 εργαζόμενοι που θα απασχοληθούν κατά την κατασκευαστική περίοδο στις Σκουριές και τις υπόλοιπες υποδομές.  

  Όσον αφορά το περιβαλλοντικό αποτύπωμα στις Σκουριές εκτιμάται ότι θα μειωθεί κατά 40% σε σχέση με τον αρχικό σχεδιασμό. Κι αυτό χάρη στη σχεδιαζόμενη εφαρμογή της προηγμένης μεθόδου της ξηρής απόθεσης για την ασφαλή αποθήκευση των μεταλλευτικών καταλοίπων.  

  Διαβάστε ακόμη: 

  * Κοντά σε συμφωνία κυβέρνησης - Eldorado Gold για την επένδυση στα Μεταλλεία Κασσάνδρας

   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ