Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 16-Σεπ-2020 08:20

  To deal με "άρωμα" Ελλάδας για τον κολοσσό των 215 δισ. δολαρίων Temasek

  To deal με "άρωμα" Ελλάδας για τον κολοσσό των 215 δισ. δολαρίων Temasek
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Νίκου Χρυσικόπουλου

  Νέες προοπτικές για την Eurodrip, μέλος της Rivulis Group πλέον από το 2017, δημιουργεί η εξαγορά του ισραηλινού ομίλου από την Temasek, τον επενδυτικό κρατικό κολοσσό της Σιγκαπούρης η καθαρή αξία χαρτοφυλακίου του οποίου ανέρχεται σήμερα σε 215 δισεκατομμύρια δολάρια.

  Η απόκτηση πλειοψηφικού ποσοστού της Rivulis, με έδρα το Gvat του Ισραήλ, από την Temasek αποτελεί ένα ηχηρό deal για τον κλάδο των συστημάτων μικροάρδρευσης διεθνώς και εν γένει τον αγροτικό κλάδο.

  Αν και το ύψος της συναλλαγής δεν έχει γίνει γνωστό, η εξαγορά αφορά το leader των συστημάτων μικροάρδευσης παγκοσμίως, δεδομένο ότι η Rivulis διαθέτει σήμερα 16 εγκαταστάσεις παραγωγής και διανομής σε 14 χώρες, τρία Κέντρα Έρευνας και Ανάπτυξης (Ισραήλ, Καλιφόρνια και Ελλάδα) και πέντε Κέντρα Σχεδιασμού, ενώ απασχολεί 2.000 εργαζομένους.

  Η Rivulis που αντιπροσωπεύει σήμερα την επιτυχημένη ενσωμάτωση τεσσάρων κορυφαίων πρωτοπόρων του κλάδου, της Plastro, της T-Systems, της Roberts Irrigation και της ελληνικής Eurodrip εκτιμάται πως πραγματοποίησε πέρυσι πωλήσεις 400 εκατ. δολαρίων και EBITDA 35-40 εκατ. δολαρίων.

  Οι συζητήσεις και ο… κορονοϊός

  Όπως είχε αναφέρει το Capital.gr, ήδη από το καλοκαίρι του 2019 είχε ξεκινήσει η διερευνητική διαδικασία για την εξεύρεση επενδυτή για τη Rivulis.

  Ο όμιλος FIMI, το μεγαλύτερο private equity fund του Ισραήλ, είχε αναθέσει στην Goldman Sachs τη διαδικασία εξεύρεσης επενδυτή για τη Rivulis που από το 2017 είχε εξαγοράσει την ελληνική Eurodrip. Διεθνή δημοσιεύματα ανέφεραν τον περασμένο Ιανουάριο πως οι συζητήσεις με τη Temasek βρισκόταν σε προχωρημένο στάδιο (αν και υπήρχαν άλλοι 203 ενδιαφερόμενοι) και είχε εκκινήσει due diligence.

  Όπως αναφέρουν γνώστες των διαπραγματεύσεων που πραγματοποιήθηκαν, η συμφωνία θα είχε κλείσει νωρίτερα, πλην καθυστέρησε αναγκαστικά λόγω της πανδημίας του COVID19.

  Η Eurodrip είχε πωληθεί το 2014 από την Global Finance στην Paine & Partners. Τρία χρόνια αργότερα συμφώνησε για τη συγχώνευση της (μέσω απορρόφησης) με την ισραηλινή Rivulis (πρώην John Deere Water).

  Στο νέο σχήμα η Ελλάδα και συγκεκριμένα η μονάδα παραγωγής στα Οινόφυτα Βοιωτίας αποτελούσε το Διοικητικό Κέντρο της Ανατολικής Ευρώπης και Μέσης Ανατολής συντονίζοντας τέσσερις μονάδες σε Ελλάδα, Τουρκία, Αίγυπτο και Ρωσία, αποτελώντας ταυτόχρονα σημαντικό κόμβο παραγωγής και διανομής για τις υπόλοιπες χώρες του Ομίλου Rivulis.

  Την τελευταία εξαετία στα Οινόφυτα είχαν πραγματοποιηθεί επενδύσεις άνω των 10 εκατ. ευρώ με στόχο τον τεχνολογικό εκσυγχρονισμό της μονάδας και την ανάπτυξη της παραγωγής.

  Στις 14 γραμμές παραγωγής σωλήνα που λειτουργεί η μονάδα, παράγονται καθημερινά 3 εκατ. μέτρα προϊόντος, ενώ οι 40 μηχανές έγχυσης που διαθέτει έχουν παραγωγική δυναμικότητα που καλύπτει 7,5 δισ. σταλάκτες σε ετήσια βάση. Παράλληλα, αποτελεί το ένα από τα δύο εργοστάσια του Ομίλου Rivulis διεθνώς με καθετοποιημένη παραγωγή.

  Τι αλλάζει για τη Eurodrip

  Πηγές με γνώση των λεπτομερειών της συμφωνίας αναφέρουν πως η Temasek ως κρατικός οργανισμός διαθέτει μια διαφορετική φιλοσοφία και την ευχέρεια να τοποθετείται με μεγαλύτερο επενδυτικό ορίζοντα σε σχέση με ένα private equity fund.

  Στην περίπτωση της Eurodrip η Paine λόγου χάρη, τέθηκαν εξαρχής πολύ φιλόδοξοι στόχοι χωρίς διάθεση στήριξης του τότε management καθώς το αμερικανικό fund ήθελε γρήγορα απόδοση των κεφαλαίων που τοποθέτησε στην εταιρεία. Τώρα, υπό τη σκέπη της Temasek δύναται να δημιουργηθούν οι συνθήκες ώστε η Eurodrip να αναπτυχθεί με διαφορετικούς όρους και χρονικά πλαίσια σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν.

  Αν και είναι νωρίς για να αποτυπωθεί η νέα στρατηγική που θα ακολουθήσει ο κολοσσός από τη Σιγκαπούρη, οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως η Temasek έχει υλοποιήσει σημαντικές επενδύσεις στον γεωργικό τομέα, κάτι που είναι εξαιρετικά πιθανό να μεταφραστεί σε συνέργειες για τη Rivulis και κατ’ επέκταση την Eurodrip.

  Περαιτέρω, το μέγεθος του ομίλου, ο κρατικός χαρακτήρας του νέου ιδιοκτήτη και η τεράστια ρευστότητα που διαθέτει δημιουργεί θετικές συνθήκες, κάτι που μένει να αποδειχθεί στην πράξη.

  Η Temasek, η οποία ιδρύθηκε το 1974, είναι ένας παγκόσμιος όμιλος επενδύσεων με έδρα στη Σιγκαπούρη και καθαρή αξία χαρτοφυλακίου 214 δισεκατομμύρια δολάρια (USD).

  Το χαρτοφυλάκιό της περιλαμβάνει σημαντικές επενδύσεις στον αγροτικό κλάδο, ενώ παράλληλα δίνει έμφαση στην αειφόρο ανάπτυξη κάτι το οποίο βρίσκεται στον βασικό πυρήνα των δραστηριοτήτων της Rivulis

  Nikos.chrissikopoulos@capital.gr

  Διαβάστε ακόμη:

  Rivulis-Eurodrip: Επενδύσεις άνω των 10 εκατ. ευρώ την τελευταία 5ετία

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ