Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 16-Σεπ-2020 08:10

  Hines: Οι ζημιές του 2019 και οι νέες επενδύσεις στα ακίνητα

  Hines: Οι ζημιές του 2019 και οι νέες επενδύσεις στα ακίνητα
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Δελεβέγκου

  Επιδείνωση εμφάνισαν τα μεγέθη της Hines διαχείρισης ακινήτων κατά το 2019, δηλαδή κατά την πέμπτη εταιρική χρήση της. Σύμφωνα με τα δημοσιοποιημένα οικονομικά αποτελέσματα, η Hines εμφάνισε το 2019 κύκλο εργασιών 591,2 χιλ. ευρώ έναντι 1,1 εκατ. ευρώ το 2018, μέγεθος που είναι ελαφρώς μικρότερο, συγκριτικά με το ύψος των παροχών προς εργαζόμενους. Οι τελευταίες, που παραμένουν σταθερές την τελευταία διετία, αντιστοιχούσαν στο 52% του τζίρου του 2018. Η Hines το 2019 εμφάνισε ελαφρώς μεγαλύτερες ζημιές που ανήλθαν σε 870,3 χιλ. ευρώ από περίπου 840 χιλ. ευρώ το 2018. Παρουσιάζει βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες υποχρεώσεις ύψους 1,9 εκατ. ευρώ και 38,2 χιλ. ευρώ, ενώ το ενεργητικό της διαμορφώνεται σε 311 χιλ. ευρώ.

  Η Hines έχει πραγματοποιήσει σειρά επενδύσεων στην εγχώρια αγορά ακινήτων για τις οποίες δεν παρέχονται πληροφορίες στις σημειώσεις επί των χρηματοοικονομικών καταστάσεών της, κάτι που δεν απαιτείται βάσει νομοθεσίας. Εκτιμάται, εξάλλου, ότι για καθεμία από τις επενδύσεις της Hines δημιουργείται ξεχωριστή εταιρική οντότητα, όπως, για παράδειγμα, η Συγγρού 115 Α.Ε. που ελέγχει το ξενοδοχείο Grand Hyatt Athens.

  Τα έργα

  Σε κάθε περίπτωση, η εταιρεία συνεχίζει τις επενδύσεις της στην ελληνική αγορά ακινήτων. Πριν από μερικές εβδομάδες, η Hines με την Henderson έκαναν γνωστό ότι απέκτησαν έκταση 71 στρεμμάτων στη Βούλα όπου επιδιώκουν την ανάπτυξη 400 κατοικιών με κοινόχρηστες εγκαταστάσεις αναψυχής, πισίνες και κήπους. Πρόκειται για ένα επενδυτικό προϊόν, που αντιστοιχεί σε δαπάνη της τάξεως των 200 εκατ. ευρώ, και απουσιάζει από την ελληνική αγορά, σε μία συγκυρία κατά την οποία το αγοραστικό ενδιαφέρον για κατοικία υψηλών προδιαγραφών με εγγύτητα στην Αττική Ριβιέρα είναι ισχυρό.  

  Η Hines Greece εμφανίζεται ως διαχειρίστρια ακίνητων περιουσιακών στοιχείων ύψους 230 εκατ. ευρώ, ως επί το πλείστον ακινήτων που ήταν distressed, δηλαδή ιδιοκτησιών που ανήκαν σε προβληματικές εταιρείες και πωλούνταν σε χαμηλή τιμή. H ελληνική θυγατρική του αμερικανικού επενδυτικού ομίλου από το 2014, οπότε ιδρύθηκε με έδρα την οδό Βουκουρεστίου 19, έχει δημιουργήσει, μέσω επενδυτικών "χτυπημάτων" ακριβείας, ένα σημαντικό χαρτοφυλάκιο (πρώην) distressed ακινήτων, δηλαδή ιδιοκτησιών προβληματικών με χαμηλή τιμή. Αφότου αξιολόγησε την περίπτωση του ξενοδοχείου Πόρτο Καρράς, που εξέταζε από το καλοκαίρι του 2014 να πωλήσει η Τεχνική Ολυμπιακή, το 2017 έκανε το ντεμπούτο της. Απέκτησε, από κοινού με την Henderson Park, μέσω πλειστηριασμού, προς 33 εκατ. ευρώ, το ξενοδοχείο Athens Ledra, που κατόπιν ολοκληρωτικής ανακαίνισης τέθηκε υπό τη διαχείριση του ομίλου Hyatt, με το brand Grand Hyatt Athens.

  Το επόμενο deal της εταιρείας περιλαμβάνει την απόκτηση της έκτασης, προς περίπου 7 εκατ. ευρώ, όπου η BlackRock real estate σχεδίαζε να αναπτύξει τον εμπορικό πολυχώρο Academy Gardens. Τελικά, ύστερα από μία επένδυση της τάξεως των 15 εκατ. ευρώ, έχει αναπτυχθεί στο ακίνητο υποκατάστημα της γαλλικής αλυσίδας ιδιοκατασκευών Leroy Merlin.  Το 2019 στο χαρτοφυλάκιο της Hines πέρασε το εμπορικό κέντρο Athens Heart στον Ταύρο, με την επενδυτική εταιρεία, κοινοπρακτικά με την Εθνική Τράπεζα, να σχεδιάζει την μετατροπή του σε premium εκπτωτικό κέντρο 22.000 τ.μ. με την επωνυμία Gazi Outlets, όπου θα προστεθούν κινηματογραφικές αίθουσες. Την ίδια χρονιά ενέταξε στο χαρτοφυλάκιό της και το κτήριο γραφείων στην Λεωφ. Βασιλίσης Σοφίας 23 στην Αθήνα.

  Μαζί με τη Henderson, έχει αποκτήσει τα ξενοδοχεία Coral και Ερμής του ομίλου Μαμιδάκη, το πέντε αστέρων Apollonia Beach Resort & Spa, το τετράστερο Santa Marina Beach Resort και το πεντάστερο Sitia Beach City Resort & Spa, που βρίσκονται στην Κρήτη.

   dimitris.delevegos@capital.gr

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ