Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 08-Σεπ-2020 11:44

  PhRMA Innovation Forum: Αντιδράσεις για την ανακατανομή του clawback στις φαρμακευτικές

  PhRMA Innovation Forum: Αντιδράσεις για την ανακατανομή του clawback στις φαρμακευτικές
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Τη δυσαρέσκεια τους για το σχέδιο νόμου που κατατέθηκε στη Βουλή, με το οποίο μεταβάλλεται ο μηχανισμός επιμερισμού της υπέρβασης της φαρμακευτικής δαπάνης (clawback) εκφράζουν τα μέλη του PhRMA Innovation Forum (PIF), όπως αναφέρεται σε δελτίο Τύπου.

  "Η ανακατανομή αυτή με κανένα τρόπο δεν εξυπηρετεί τον έλεγχο της φαρμακευτικής δαπάνης και την μείωση του clawback, το οποίο βαίνει ανεξέλεγκτο για μια ακόμα χρονιά. Αντ’ αυτού το μόνο που επιτυγχάνει η συγκεκριμένη ρύθμιση είναι η αναδιανομή του βάρους από τα γενόσημα και τα παλιά φαρμακευτικά προϊόντα, στα νέα και καινοτόμα, τα οποία τόσο πολύ χρειάζεται η κοινωνία μας, εν μέσω πανδημίας" τονίζει το PhRMA Innovation Forum που εκπροσωπεί 26 φαρμακευτικές εταιρείες έρευνας και ανάπτυξης. 

  "Τιμωρεί έτσι την ανάπτυξη της καινοτομίας και βρίσκεται σε πλήρη αναντιστοιχία  με τις πρόσφατες εξαγγελίες της κυβέρνησης για ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας.  Πόσο μάλλον που προτείνεται αναδρομική ισχύς από 1/1/2020, καταλύοντας κάθε έννοια  προβλεψιμότητας, που είναι βασική αρχή της υγειούς επιχειρηματικότητας.

  Ειδικά για τα νοσοκομειακά φάρμακα, είναι μαθηματικά βέβαιο ότι θα οδηγήσει σε αποσύρσεις κρίσιμων για την δημόσια υγεία φαρμάκων, δεδομένου ότι στο χώρο αυτό οι υποχρεωτικές επιστροφές (rebate & clawback) ήδη υπερβαίνουν το 50% -70%.

  Ως Σύνδεσμος έχουμε επεξεργαστεί μια στρατηγική που θα οδηγήσει σε πραγματική μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης και βελτίωση της αποδοτικότητας των δημοσίων δαπανών. Ζητούμε την άμεση απόσυρση του εξαγγελλόμενου μέτρου και την ενεργοποίηση ουσιαστικού διαλόγου για την επιτάχυνση των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων για τον εξορθολογισμό της φαρμακευτικής δαπάνης" σημειώνεται.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ