Συνεχης ενημερωση

  Σάββατο, 05-Σεπ-2020 08:10

  Οι τρεις στόχοι της διοίκησης της MIG για το 2020

  Οι τρεις στόχοι της διοίκησης της MIG για το 2020
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Κώστα Κετσιετζή

  Τρεις βασικούς στόχους έχει θέσει στο επίκεντρο της στρατηγικής της, η διοίκηση της MIG, σύμφωνα με τα όσα δήλωσαν ο πρόεδρος και ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου κατά τη Γενική Συνέλευση της Παρασκευής.

  Βασική προτεραιότητα για τη διοίκηση αποτελεί η ενίσχυση των θυγατρικών και η διαχείριση των συνεπειών της πανδημίας του κορονοϊού. Όπως θα φανεί και από τα στοιχεία εξαμήνου που θα ανακοινωθούν το επόμενο διάστημα, το μεγαλύτερο πλήγμα το έχουν δεχθεί οι κλάδοι της ακτοπλοΐας (Attica Group) και της εστίασης (Goody’s, Everest κ.α.), λόγω της μείωσης του τουρισμού. Αντίθετα, σε επίπεδα αντίστοιχα με τα περσινά αναμένονται τα έσοδα σε Δέλτα και Μπάρμπα Στάθη.

  Όπως σημείωσε ο διευθύνων σύμβουλος της MIG, Θανάσης Παπανικολάου, "αφήνοντας πίσω μας το 2019 που ήταν η καλύτερη της τελευταίας πενταετίας, ξεκινήσαμε με ένα πρώτο δίμηνο του 2020 που ήταν ακόμη καλύτερο". Όμως, το ξέσπασμα της πανδημίας ανέτρεψε τους σχεδιασμούς. Στους τομείς της εστίασης και της ακτοπλοΐας εφαρμόστηκαν πολιτικές περικοπών κόστους, ξεκίνησαν επαναδιαπραγματεύσεις για τα ενοίκια των καταστημάτων, καθώς και συζητήσεις με τους προμηθευτές.

  Με το πλήγμα για το εξάμηνο αλλά και για το διάστημα Ιουλίου – Σεπτεμβρίου, που παραδοσιακά είναι το πιο δυνατό τρίμηνο για τις συγκεκριμένους κλάδους, να είναι δεδομένο, οι προσπάθειες της διοίκησης επικεντρώνονται στην περαιτέρω ισχυροποίηση των εταιρειών. Από την άλλη, η MIG εξακολουθεί να αναζητά τρόπο για να απεπενδύσει από την εταιρεία διαχείρισης ακινήτων που διαθέτει στη Σερβία, ενώ την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να ληφθούν αποφάσεις για την Singular Logic, καθώς οι συζητήσεις με τον προτιμώμενο επενδυτή (την εταιρεία Nexum Holdings Limited) φαίνεται ότι βρίσκονται σε αδιέξοδο.

  Η αντιμετώπιση του δανεισμού

  Δεύτερος στόχος, σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΜIG, Παναγιώτη Θρουβάλα, είναι η αντιμετώπιση των δανειακών ζητημάτων του ομίλου. Στο πλαίσιο αυτό η διοίκηση της εταιρείας δήλωσε πως βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με την Τράπεζα Πειραιώς, που είναι ο βασικός πιστωτής και κύριος μέτοχος της MIG.

  Απαντώντας σε ερώτηση για την προοπτική αναχρηματοδότησης του δανεισμού από άλλες τράπεζες, ο κ. Θρουβάλας σημείωσε πως η αναχρηματοδότηση μέρους του δανεισμού του ομίλου είναι μια σκέψη που πάντοτε υπάρχει. Ωστόσο, πρόσθεσε, πως δεν είναι εύκολο να γίνει κάτι τέτοιο υπό τις παρούσες συνθήκες. Απαντώντας σε άλλη ερώτηση για τη βούληση τραπεζών να πουλήσουν δάνεια των θυγατρικών της MIG, η διοίκηση της εταιρείας σχολίασε ότι δεδομένων των συνθηκών κάποια τέτοια κίνηση σίγουρα δεν βοηθά, ωστόσο σημείωσε ότι σε κάθε περίπτωση για τις εταιρείες του ομίλου δεν μεταβάλλονται οι όροι της σύμβασης των συγκεκριμένων δανείων.

  Τρίτος στόχος είναι η εξυγίανση του ισολογισμού και ο εξορθολογισμός βασικών δεικτών του ομίλου, κάτι το οποίο, όπως τονίστηκε, θα επιτρέψει τη συμμετοχή των θυγατρικών του ομίλου σε πάσης φύσεως έργα και χρηματοδοτικά προγράμματα. Στο πλαίσιο, αυτό η γενική συνέλευση των μετόχων αποφάσισε τον συμψηφισμό μέρους του υπέρ το άρτιον αποθεματικού της εταιρείας ύψους 3,94 δισ. ευρώ προς απόσβεση ισόποσων ζημιών παρελθουσών χρήσεων

  kostaskets@capital.gr

   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ