Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 02-Σεπ-2020 15:50

  Πέντε "μνηστήρες" για τις νέες ταυτότητες

  Πέντε "μνηστήρες" για τις νέες ταυτότητες
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Κώστα Κετσιετζή

  Πέντε κοινοπραξίες υπέβαλαν προσφορά για το έργο της δημιουργίας του νέου Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Εντύπων Ασφαλείας (Ο.Π.Σ.Ε.Α.), προϋπολογισμού 515 εκατ. ευρώ.

  Η προθεσμία για την κατάθεση των προσφορών έληξε σήμερα μετά από συνεχόμενες αναβολές λόγω της πανδημίας και των παρατάσεων που είχαν ζητήσει οι ενδιαφερόμενοι. Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες, προσφορές υπέβαλαν σχήμα του γαλλικού ομίλου Thales και της Unisystems, η κοινοπραξία ΟΤΕ-Byte-Veridos Ματσούκης, ο βελγικός όμιλος Zetes με τη Space Hellas και την ουγγρική Any, η γαλλική Idemia με τη Neurosoft και η κοινοπραξία Austria Card-Inform Lykos και το Εθνικό γαλλικό τυπογραφείο (Imprimerie nationale).

  Σημειώνεται πως το έργο, ένα από τα μεγαλύτερα που δημοπρατείται αυτήν την περίοδο, θα έχει διάρκεια 10 συν 5 έτη καθώς στο πλαίσιό του εκτιμάται πως θα εκδοθούν 45 εκατ. έγγραφα ασφαλείας.

  Περιλαμβάνει την ανάπτυξη των υποδομών πληροφορικής και εκτύπωσης (ύψους περίπου 100 έως 120 εκατ. ευρώ) αλλά και την παροχή της υπηρεσίας (ύψους περίπου 300 εκατ. ευρώ) που αφορά την έκδοση των εγγράφων που θα γίνεται μεν από το ανθρώπινο δυναμικό του υπουργείου Δημόσιας Τάξης και της ΕΛ.ΑΣ., αλλά τα αναλώσιμα και η τεχνική υποστήριξη θα είναι ευθύνη της αναδόχου κοινοπραξίας.

  Η αξιολόγηση θα ξεκινήσει με τις τεχνικές προσφορές. Διαδικασία η οποία αναμένεται να διαρκέσει αρκετά λόγω της πολυπλοκότητας των προδιαγραφών. Με τη δημιουργία του νέου Ο.Π.Σ.Ε.Α. οι νέες ταυτότητες και τα άλλα έγγραφα ασφαλείας θα ακολουθούν πλήρως τις σχετικές συστάσεις του ICAO (Διεθνής Οργανισμός Πολιτικής Αεροπορίας) και των Ευρωπαϊκών Κανονισμών.

  Οι νέες ελληνικές ταυτότητες θα έχουν μορφή πιστωτικής κάρτας, τύπου ID-1 με κοινά χαρακτηριστικά ασφαλείας και θα περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων Ζώνη Μηχανικής Ανάγνωσης, για αναγνώριση από ειδικά μηχανήματα σάρωσης.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ