Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 01-Σεπ-2020 08:40

  Ιστορική δικαίωση της βιομηχανίας για το ενεργειακό κόστος

  Ιστορική δικαίωση της βιομηχανίας για το ενεργειακό κόστος
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Χάρη Φλουδόπουλου

  Μια εξαιρετικά σημαντική απόφαση, με την οποία δικαιώνεται η βιομηχανία σε σχέση με το κόστος ενέργειας, δημοσιεύτηκε χθες στην εφημερίδα της κυβερνήσεως. Η απόφαση αφορά στην περίφημη υπόθεση του μεταβατικού τέλους διανομής, που καθορίστηκε με νομοθετική ρύθμιση το 2015.

  Σύμφωνα με τον "μνημονιακό” νόμο, το προσωρινό τέλος διανομής καθορίστηκε οριζόντια στα 4 ευρώ η μεγαβατώρα για χρονικό διάστημα 16 μηνών, προκαλώντας την αντίδραση της Ένωσης Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας (ΕΒΙΚΕΝ), η οποία και πρωτοστάτησε στην προσπάθεια να ακυρωθεί ο νόμος και να επιστραφούν οι χρεώσεις που επιβλήθηκαν στους καταναλωτές, θεωρώντας ότι αυτές επιβλήθηκαν κατά παράβαση των κοινοτικών κανόνων.

  Το νομικό σκεπτικό της ΕΒΙΚΕΝ, που τελικά δικαιώθηκε τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, με δεδομένο ότι η υπόθεση έφτασε μέχρι την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία και γνωμοδότησε υπέρ των θέσεων της βιομηχανίας, ήταν το εξής:

  η αύξηση που επιβλήθηκε στα τέλη διανομής δεν αντικατόπτριζε το κόστος του εκάστοτε διαχειριστή, συνιστούσε δυσανάλογη επιβάρυνση για ορισμένες κατηγορίες χρηστών του δικτύου ενώ τα τέλη διανομής θα έπρεπε να οριστούν από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας και όχι νομοθετικά. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι αποκλίσεις που διαπιστώθηκαν, ξεπερνούσαν το 100% για τη συντριπτική πλειοψηφία των ενεργοβόρων βιομηχανικών επιχειρήσεων.

  Και βέβαια η σημασία της δικαίωσης της βιομηχανίας δεν περιορίζεται μόνο στο γεγονός ότι θα επιστραφούν οι χρεώσεις που επιβλήθηκαν παράνομα στους βιομηχανικούς καταναλωτές φυσικού αερίου. Όπως έχει δηλώσει από επίσημα φόρα ο πρόεδρος της ΕΒΙΚΕΝ Α. Κοντολέων, η βιομηχανία δε θα ανεχθεί οποιαδήποτε παραβίαση των ευρωπαϊκών κανονισμών στο πλαίσιο λειτουργίας της νέας αγοράς.

  Αξίζει να σημειωθεί ότι την ίδια περίοδο που επιβλήθηκαν οι υπέρογκες χρεώσεις στα τέλη διανομής, καταργήθηκε το καθεστώς παρέκκλισης για τα δίκτυα διανομής και άνοιξε η αγορά, εξέλιξη που για πολλούς συνδέεται με την απόφαση για υπέρογκη αύξηση των τελών διανομής, ως αντιστάθμισμα για την κατάργηση του τότε μονοπωλίου.

  Σημειώνεται ότι για την υπόθεση κλήθηκε να γνωμοδοτήσει με αλλεπάλληλες επιστολές της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ειδικότερα η Γενική Διεύθυνση Ενέργειας, η οποία σε όλες τις περιπτώσεις τάχθηκε υπέρ των θέσεων της ΕΒΙΚΕΝ. Ενδεικτική άλλωστε ήταν και η θετική αναφορά στο surveillance report του Νοεμβρίου, όπου ουσιαστικά προαναγγέλθηκε η θετική απόφαση της ΡΑΕ.

  Σύμφωνα λοιπόν με την απόφαση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, η οποία δημοσιεύτηκε χθες σε ΦΕΚ, θα ληφθούν αντισταθμιστικά μέτρα για το χρονικό διάστημα από την έναρξη ισχύος της μεταβατικής τιμής, δηλαδή από τις 14 Αυγούστου του 2015 μέχρι και την έναρξη ισχύος της τελικής τιμής την 1η Δεκεμβρίου του 2016.

  Τα αντισταθμιστικά μέτρα θα αφορούν σε όλους τους Επιλέγοντες Πελάτες, που χρεώθηκαν από τις ΕΠΑ τιμολόγιο διανομής ύψους 4 ευρώ/MWh βάσει του νόμου 4336/2015. Το προς επιστροφή ποσό θα υπολογιστεί βάσει συγκεκριμένης φόρμουλας και θα υποβληθεί προς έγκριση από τη ΡΑΕ.

  Το ποσό μπορεί να καταβληθεί σε δόσεις σε περίοδο έως 5 ετών από την απόφαση της ΡΑΕ. Αξίζει να αναφερθεί τέλος ότι σύμφωνα με την εκτίμηση της βιομηχανίας το προς επιστροφή ποσό υπολογίζεται σε 2,5 - 3 εκατ. ευρώ.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ