Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 27-Αυγ-2020 20:15

  Alpha Bank: Με απόθεμα NPLs 4,6 δισ. ευρώ και δείκτη NPL 13% μετά την τιτλοποίηση Galaxy

  Alpha Bank: Με απόθεμα NPLs 4,6 δισ. ευρώ και δείκτη NPL 13% μετά την τιτλοποίηση Galaxy
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Νένας Μαλλιάρα

  Νέα δάνεια στην Ελλάδα 3,5 δισ. ευρώ από την αρχή του έτους, έχει χορηγήσει η Alpha Bank, στηρίζοντας ενεργά την ανάκαμψη της Οικονομίας. Παράλληλα, συνδράμοντας τους πελάτες της που έχουν δάνεια και πλήττονται από την κρίση του κορονοϊού, η Τράπεζα έχει προχωρήσει σε αναστολές πληρωμών 4,7 δισ. το α’ εξάμηνο 2020.

  Όπως ανέφερε στους αναλυτές η διοίκηση της Alpha Bank, παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα β΄ τριμήνου 2020, τα μορατόρια των 4,7 δις. ευρώ αντιστοιχούν στο 11% του δανειακού χαρτοφυλακίου της Τράπεζας στην Ελλάδα και κατανέμονται σε 2,2 δις. ευρώ στεγαστικά δάνεια,  500 εκατ. ευρώ καταναλωτικά, 700 εκατ. ευρώ μικρά επαγγελματικά και 1,4 δις. ευρώ επιχειρηματικά δάνεια. 

  Αναφέρθηκε ότι η συνολική περίμετρος των επιλέξιμων δανείων για το πρόγραμμα "γέφυρα" είναι 2,4 δις. ευρώ. Από αυτά, το 50% βρίσκεται σε αναστολή πληρωμών. Συνολικά, σε πρόγραμμα αναστολής πληρωμών έχουν μπει 86.000 πελάτες.

  Στα μορατόρια προς επιχειρήσεις, συνολικού ύψους 2,1 δις. ευρώ, το 27% αφορά επιχειρήσεις του ευρύτερου τομέα της φιλοξενίας, το 14% επιχειρήσεις χονδρικού εμπορίου, 12% ναυτιλιακές και ακτοπλοϊκές, 12% εταιρείες logistics και μεταφορών, το 7% το λιανικό εμπόριο και 32% λοιπούς κλάδους. Όπως αναφέρθηκε, η Alpha Bank βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τους πελάτες της προκειμένου να έχει ενημέρωση για την πορεία των αναγκών τους, κάτι που θα την βοηθήσει να δημιουργήσει προϊόντα που θα ανταποκρίνονται στις ανάγκες τους και μετά τη λήξη των υφιστάμενων προγραμμάτων αναστολής πληρωμών στο τέλος του έτους.

  Περισσότεροι από 85% των πελατών της Τράπεζας εκτιμούν πολύ την υποστήριξη που τους παρείχε η Alpha Bank κατά τη διάρκεια της κρίσης, ενώ είναι ενθαρρυντικό ότι άνω του 90% πιστεύουν ότι, μετά την λήξη της αναστολής, θα είναι σε θέση να επανέλθουν σε ομαλή αποπληρωμή του δανείου τους ή να συμφωνήσουν ρύθμιση με την Τράπεζα που θα μπορούν να εξυπηρετούν κανονικά.

  Σημειώνεται ότι η Alpha Bank έχει προχωρήσει σε μορατόρια πληρωμών 400 εκατ. ευρώ στην Κύπρο και 500 εκατ. ευρώ στη Ρουμανία.

  Σε επίπεδο νέων χορηγήσεων, η Alpha Bank έχει εκταμιεύσει ήδη μέσω ΤΕΠΙΧ ΙΙ 200 εκατ. ευρώ από τα 400 εκατ. που έχει εγκρίνει, καθώς και 200 εκατ. ευρώ από τα εγκεκριμένα 800 εκατ. ευρώ μέσω του προγράμματος εγγυοδοσίας της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας.  Με τις ήδη εγκεκριμένες πιστώσεις και την περαιτέρω χρήση των κρατικών προγραμμάτων στήριξης, οι εκταμιεύσεις δανείων που επιδοτούνται από τους κρατικούς φορείς αναμένεται να φτάσουν το α’ εξάμηνο 2020 περίπου τα 2 δις. ευρώ, ενώ συνολικά οι νέες χορηγήσεις για το τρέχον έτος εκτιμήθηκε ότι θα ανέλθουν σε 5 δις. ευρώ.  

  Η τιτλοποίηση Galaxy

  Αναφερόμενη στο πρόγραμμα τιτλοποιήσεων Galaxy, η διοίκηση της Alpha ανέφερε ότι έχουν επιτευχθεί σημαντικά ορόσημα. H Τράπεζα έχει υποβάλει αίτηση υπαγωγής της τιτλοποίησης Galaxy στο Πρόγραμμα Παροχής Εγγυήσεων "Ηρακλής”, που αφορά στην παροχή εγγύησης από το Ελληνικό Δημόσιο για τις ομολογίες υψηλής εξοφλητικής προτεραιότητας συνολικής αξίας έως 3 δισ. ευρώ για την ένταξη τιτλοποιήσεων συνολικής λογιστικής αξίας 7,6 δισ. ευρώ. 

  Στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα (μέχρι αρχές Οκτωβρίου), θα ακολουθήσει η αίτηση και για την ένταξη των υπολοίπων χαρτοφυλακίων που απαρτίζουν το Project Galaxy, συνολικής λογιστικής αξίας  3,2 δισ. ευρώ.

  H Alpha Bank απέκτησε τον Ιούλιο του 2020, τον πλήρη μετοχικό έλεγχο της Cepal, ενώ το hive – down, όπως και η συναλλαγή Galaxy,  θα ολοκληρωθούν στο δ΄ τρίμηνο του έτους. Όπως σημειώθηκε, από την απόκτηση του 100% της Cepal, η Alpha Bank θα έχει μείωση εξόδων περίπου 35 εκατ. ευρώ σε βάθος διετίας (2021 – 2022).

  Όπως εκτιμήθηκε, η επίδραση της συναλλαγής Galaxy στον συνολικό δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας αναμένεται να κυμανθεί μεταξύ 250-280 μονάδων βάσης. Όπως αναφέρθηκε, ο συνολικός δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας ανέρχεται σε 18,3%, παρέχοντας "μαξιλάρι" ρευστότητας στην Τράπεζα 3,1 δις. ευρώ. 

  Το buffer αυτό διευκολύνει την Τράπεζα να απορροφήσει το κόστος των επιπλέον προβλέψεων που σχημάτισε και στο β΄ τρίμηνο, προσμετρώντας και την επίπτωση του Covid-19. Οι προβλέψεις του β΄ τριμήνου ανήλθαν σε 261 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 114 εκατ. συνδέονται με την κρίση του κορονοϊού. Συνολικά στο α΄ εξάμηνο, οι προβλέψεις ανήλθαν σε 568 εκατ. ευρώ (κόστος κινδύνου 2,9%), εκ των οποίων 234 εκατ. λόγω Covid-19.

  Μετά την ολοκλήρωση της συναλλαγής, αναφέρθηκε ότι η Τράπεζα θα μείνει με απόθεμα μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPE) περίπου 8,5 δις. ευρώ και απόθεμα δανείων σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών (NPL) 4,6 δις. ευρώ. Ο Δείκτης Καθυστερήσεων στην Ελλάδα αναμένεται να μειωθεί από το 29% στο 13%, ενώ ο Δείκτης Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων στο 24% από 44%. Σε επίπεδο Ομίλου, οι παραπάνω Δείκτες αναμένεται να διαμορφωθούν σε 17% και 27%, αντίστοιχα.

  Όπως αναφέρθηκε, η συναλλαγή Galaxy θα μειώσει το απόθεμα δανείων σε καθυστέρηση κατά 62%, το απόθεμα των καταγγελμένων ανοιγμάτων κατά 65%, ενώ κατά 75% αναμένεται η μείωση του αποθέματος δανείων που βρίσκονται στον νόμο 3869/2010 (Κατσέλη).

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ