Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 27-Αυγ-2020 07:42

  Διαστάσεις λαμβάνει η υπόθεση SEE Gaming

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Τα γραφεία της SEE Gaming στο Μαρούσι 

   

  Του Νίκου Χρυσικόπουλου

  Ολοένα και μεγαλύτερες διαστάσεις λαμβάνει η υπόθεση του ομολόγου ύψους 2,5 εκατ. ευρώ που εξέδωσε η South East Europe Gaming (SEE Gaming A.E.), συμφερόντων Αλέξανδρου Φουρλή. Η απόφαση των ομολογιούχων στο πλαίσιο γενικής συνέλευσης να καταγγείλουν το ομόλογο, ως αποτέλεσμα αθέτησης των όρων του, προκαλεί ένα ντόμινο αποκαλύψεων και φέρνει στην επιφάνεια το επενδυτικό ρίσκο των μη εξασφαλισμένων εκδόσεων.

  Όπως προβλέπεται από τη σχετική διαδικασία, της απόφασης των ομολογιούχων της SEE Gaming θα πρέπει να ακολουθήσει η επίσημη καταγγελία του κοινού ομολογιακού δανείου (ΚΟΔ).

  Η εξώδικη καταγγελία του ομολόγου θα καταστήσει το δάνειο ληξιπρόθεσμο και απαιτητό, με την εκδότρια εταιρεία να καλείται να καταβάλει το σύνολο των οφειλών στους ομολογιούχους. Αυτό όμως, όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ του Capital.gr., μέχρι σήμερα δεν έχει συμβεί και παραμένει ακόμη ασαφές πότε θα συμβεί.

  Τη σχετική εντολή θα λάβει ο εκπρόσωπος των ομολογιούχων, Solidus Securities, ο οποίος και θα υλοποιήσει τις απαιτούμενες ενέργειες. Να σημειωθεί σε αυτό το σημείο πως πέραν των ιδιωτών, κάτοχοι ομολογιών της SEE Gaming είναι και αρκετοί θεσμικοί επενδυτές.

  Εξ αυτών, γνωστή εταιρεία συμβούλων επενδύσεων είχε διευρυμένο ρόλο στο ζήτημα της συγκρότησης ενιαίου "μετώπου" από τους ομολογιούχους και συγκέντρωσης των απαιτούμενων ποσοστών για την επίτευξη της (άνω του 75%) απαρτίας.

  Τι καταγγέλλουν οι ομολογιούχοι

  Σε επικοινωνία του Capital.gr. με ομολογιούχους αναφέρθηκε πως υπάρχουν προσωπικές εγγυήσεις του κ. Φουρλή για την αποπληρωμή του ΚΟΔ. Όπως καταγγέλλουν, ο ιδιοκτήτης της SEE Gaming μονομερώς μετέβαλλε  τη χρήση των κεφαλαίων που συγκεντρώθηκαν από την έκδοση του ομολογιακού δανείου, ύψους 2,5 εκατ. ευρώ.

  "Δεν υπήρξε συναίνεση από την πλευρά μας, δεν δώσαμε τα χρήματά για να τα κάνει ότι θέλει", αναφέρουν. Υπενθυμίζεται πως η SEE Gaming μέσω ΚΟΔ, 5ετούς διάρκειας, με κουπόνι 6%, είχε αντλήσει ποσό της τάξης των 2,5 εκατ. ευρώ, με τις ομολογίες να βρίσκονται υπό διαπραγμάτευση στην ΝΕΑ Αγορά του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου.

  Επιπλέον, διατυπώνουν την κατηγορία της υπεξαίρεσης κεφαλαίων, αναφερόμενοι στο   ποσό ύψους 1,47 εκατ. ευρώ που εμφανίζεται να έχει αναληφθεί από το ταμείο της εταιρείας και το οποίο επισήμως χαρακτηρίζεται στις οικονομικές καταστάσεις της εταιρείας ως "χρηματική διευκόλυνση" προς τον Πρόεδρο και CEO, Αλέξανδρο Φουρλή. Καταγγέλλουν πως τα χρήματα αυτά, χωρίς απόφαση του ΔΣ πήγαν σε προσωπικούς λογαριασμούς του επιχειρηματία και κάνουν λόγο για συνολικό "άνοιγμα” της εταιρείας στα επίπεδα των 2,5 – 3 εκατ. ευρώ.

  Σε ό,τι αφορά στις επόμενες κινήσεις τους λένε: "Είναι υποχρεωμένος ο εκπρόσωπος των ομολογιούχων να κινηθεί άμεσα δικαστικά. Θα ακολουθήσουμε την νομική οδό με την κατηγορία της υπεξαίρεσης και θα διεκδικήσουμε, όπως δικαιούμαστε, αποζημίωση από την προσωπική περιουσία του κ. Φουρλή".

  "Η SEE μετατρέπεται σε εταιρεία holding"

  Το Capital.gr. επικοινώνησε με τον κ. Αλέξανδρο Φουρλή ο οποίος ανέφερε πως η εφαρμογή στην πράξη του business plan για την πρακτόρευση τυχερών παιχνιδιών μέσω VLTs σε αμιγείς χώρους απείχε κατά πολύ από τα αρχικώς διαμειφθέντα. Έκανε λόγο για απόδοση της επένδυσης σε τριπλάσιο χρόνο από ότι αρχικά είχε υπολογίσει η SEE Gaming και τόνισε πως οι διαφορές με αντικείμενο την επένδυση που η εταιρεία δεσμεύτηκε να πραγματοποιήσει θα επιλυθούν δικαστικά.

  Σε ό,τι αφορά στο ζήτημα της καταγγελίας από πλευράς των ομολογιούχων για μονομερή αλλαγή της χρήσης των κεφαλαίων που συγκεντρώθηκαν μέσω του ΚΟΔ, ο κ. Φουρλής τονίζει, κάτι που ειπώθηκε και στη γ.σ. των ομολογιούχων, πως όταν διαπίστωσε πως η βασική δραστηριότητα της SEE Gaming δεν απέδιδε τα αναμενόμενα, προτιμήθηκε να ενισχυθούν άλλες δραστηριότητες, κάτι για το οποίο ήταν ενήμεροι οι ομολογιούχοι.

  Σε σχέση με αυτές τις δραστηριότητες, πέραν των τοποθετήσεων στο κομμάτι της εστίασης (σ.σ. franchise άνοιγμα καταστημάτων με την επωνυμία "Mon Kulur”), γίνεται λόγος για επένδυση στο χώρο του mobile marketing με κύρια δραστηριότητα το location mobile marketing και την online διαφήμιση. Πρόκειται για δραστηριότητα που έχει ήδη ξεκινήσει από το 2018 μέσω της "Smart Surf"  στην οποία πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος είναι ο κ. Φουρλής και η οποία, σύμφωνα με τον ίδιο διαθέτει 1 εκατομμύριο χρήστες σε μηνιαία βάση, με δίκτυο 500 σημείων πανελλαδικά.

  "Είπα στους ομολογιούχους εάν θα επιθυμούσαν η SEE να είχε φθάσει τα 25 καταστήματα αλλά να έγραφε ζημιά 2,5 εκατ.ευρώ και όλοι να κλαίγαμε τα χρήματά μας. Δεν έλαβα απάντηση. Θα το παλέψω, θα προχωρήσω στην επέκταση της δραστηριότητας της εταιρείας με αυτά που κάνω. Ήδη στην εταιρεία θα μπουν οι δύο δραστηριότητες στον τομέα της εστίασης και αυτή στο mobile marketing. Είναι μια εμπροσθοβαρής επένδυση που συνάδει και με τις σύγχρονες τάσεις της αγοράς, ενώ υπάρχει σχέδιο και για μια ακόμη, εμπορική- εξαγωγική. Εν συντομία, η SEE Gaming μετατρέπεται σε μια εταιρεία holding, κάτω από την οποία θα περάσουν όλες αυτές οι δραστηριότητες", τονίζει ο κ. Φουρλής. Ερωτηθείς για το ζήτημα του ποσού ύψους 1,47 εκατ. ευρώ και τις καταγγελίες των ομολογιούχων σχολίασε πως "όλα αυτά τα χρήματα έχουν κατευθυνθεί στις νέες επενδύσεις" χωρίς άλλο σχόλιο.

  Πάντως, ο κ. Φουρλής, ο οποίος όπως αναφέρει δεν κατέχει εδώ και καιρό θέση στο ΔΣ της Fourlis Συμμετοχών, σημειώνει πως αποτελεί "σοβαρό του λάθος" η μη πληρωμή του τελευταίου τοκομεριδίου στους ομολογιούχους, κάτι το οποίο επιφυλάσσεται να πράξει σε εύλογο χρόνο, ενώ σε ότι αφορά στο θέμα της συναίνεσης των ομολογιούχων επισήμανε πως η απόφαση για αλλαγή επιχειρηματικής κατεύθυνσης ήταν μονόδρομος αφού το προηγούμενο business plan δεν έβγαινε.

  Το ερώτημα είναι ποια θα είναι η συνέχεια. Κατά πάσα βεβαιότητα τα δικαστήρια θα έχουν τον πρώτο λόγο, ενώ αποτελεί ερώτημα με ποια φόρμουλα η SEE Gaming θα μετατραπεί σε εταιρεία συμμετοχών, όπως σχεδιάζει ο βασικός μέτοχος. Σε ό,τι αφορά τους ομολογιούχους, μείζον είναι το ζήτημα των προσωπικών εγγυήσεων που εμφανίζεται να έχει δώσει ο Αλ. Φουρλής για το ομόλογο.

  Ο δρόμος αναμένεται μακρύς, με δεδομένο ότι πρόκειται για ένα ΚΟΔ, υπό διαπραγμάτευση σε μια non regulated αγορά, όπως η Ν.Ε.Α. του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ). Σε τέτοιου είδους περιπτώσεις, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς εποπτεύει τους εκδότες που εισάγονται στην αγορά αυτή, μόνον όσον αφορά τη δημοσίευση Ενημερωτικού Δελτίου, εάν αυτό απαιτείται.

  Έτσι, η προειδοποίηση είναι σαφής: "οι επενδυτές πρέπει να γνωρίζουν ότι επενδύουν σε εταιρείες με ενδεχόμενα υψηλότερο κίνδυνο και καλούνται να μελετούν προσεκτικά και να αξιολογούν τους σχετικούς κινδύνους πριν προβούν σ’ οποιοδήποτε επένδυση"...

  nikos.chrissikopoulos@capital.gr

  Διαβάστε ακόμη:

  Καταγγελία ομολογιακού δανείου 2,5 εκατ. ευρώ της SEE Gaming

   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ