Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 21-Αυγ-2020 07:39

  Φτερά αποκτούν οι…επιχειρηματικοί άγγελοι-Νέα κεφάλαια για τις start ups

  Φτερά αποκτούν οι…επιχειρηματικοί άγγελοι-Νέα κεφάλαια για τις start ups
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Δελεβέγκου

  Μπορεί ο όρος "επιχειρηματικοί άγγελοι" (business angels) για τους περισσότερους να μοιάζει, ως ένα βαθμό, ακατανόητος, όμως, σημαντικός αριθμός εγχώριων νεοφυών εταιρειών, όπως οι taxibeat και doctoranytime, στήριξαν τα πρώτα βήματά τους σε αυτούς. Πλέον, οι business angels, οι αποδεδειγμένα έμπειροι επενδυτές που τοποθετούν κεφάλαια και παρέχουν τεχνογνωσία σε εταιρείες που βρίσκονται σε εμβρυακό στάδιο ανάπτυξης, αναμένεται πολύ σύντομα να αποκτήσουν συνεπενδυτές. Αυτό θα καταστεί εφικτό μέσω του ταμείου συνεπενδύσεων με επιχειρηματικούς αγγέλους, που θα είναι ύψους έως 25 εκατ. ευρώ. Στόχος του είναι η υποστήριξη επιχειρηματικών ιδεών, που βρίσκονται σε πρώιμη φάση και για το σκοπό αυτό εκτιμάται ότι τέλη Σεπτεμβρίου θα δημοσιοποιηθεί η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος από συνεπενδυτές. Οι τελευταίοι θα επιλεγούν βάσει συγκεκριμένων κριτηρίων και αφότου λάβει χώρα due diligence θα είναι σε θέση να συμμετέχουν από κοινού με τους business angels στην υλοποίηση επένδυσης σε μία start up.

  Η χρηματοδότηση

  Δει δη χρημάτων όμως, χωρίς τα οποία δεν είναι θα είναι δυνατή η δημιουργία του ταμείου συνεπενδύσεων που επιτρέπει στους business angels να αυξήσουν τις επενδύσεις τους, γεγονός που συνεπάγεται οφέλη για το οικοσύστημα των start ups. Έτσι, χθες, ο Υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Γιάννης Τσακίρης και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων (EIF) υπέγραψαν τροποποίηση της Συμφωνίας Χρηματοδότησης του Ταμείου Χαρτοφυλακίου (Fund of Funds) Jeremie, η οποία προβλέπει, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, την αξιοποίηση πόρων που επιστρέφουν από αυτό.

  Λόγω είτε της αποπληρωμής δανείων είτε της επιτυχούς αποεπένδυσης επιχειρήσεων που στηρίχθηκαν στο Jeremie, κεφάλαια επιστρέφουν στο Ταμείο. Ύστερα από τις χθεσινές υπογραφές του υφυπουργού Ανάπτυξης Γ. Τσακίρη και του διευθύνοντα συμβούλου του EIF Alain Godard κατέστη δυνατή η αξιοποίηση των επιστροφών αυτών, των πόρων που γυρίζουν στο Jeremie. Στην "ανακύκλωση" αυτή των κεφαλαίων στηρίζεται το ταμείο συνεπενδύσεων με επιχειρηματικούς αγγέλους που υπόσχεται να συμβάλει στην ενίσχυση των εγχώριων start ups.

  Όπως ανέφερε, χθες, ο κ. Τσακίρης, είναι η πρώτη φορά που αξιοποιούνται σχετικές επιστροφές, "δημιουργώντας στην ουσία έναν κύκλο επαναχρηματοδότησης της επιχειρηματικότητας απαλλαγμένο από χρονικές και γραφειοκρατικές καθυστερήσεις".

  "Το κύριο πλεονέκτημα της χρήσης χρηματοδοτικών εργαλείων είναι ότι η πλειονότητα των πόρων που διατίθενται επιστρέφουν στο Ταμείο Χαρτοφυλακίου και μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν για την περαιτέρω στήριξη της επιχειρηματικότητας και κυρίως των μικρομεσαίων επιχειρήσεων της χώρας" δήλωσε.

  Από την πλευρά του, ο διευθύνων σύμβουλος του EIF Alain Godard, σημείωσε πως "η διασφάλιση απρόσκοπτης πρόσβασης στη χρηματοδότηση για νεοφυείς και καινοτόμες επιχειρήσεις βρίσκεται στον πυρήνα της λειτουργίας του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων". Πράγματι, το ΕΙF έχει δημιουργήσει Ταμείο Συνεπενδύσεων με επιχειρηματικούς αγγέλους, ενώ εκτιμάται ότι περισσότερα από 200 εκατ. ευρώ έχουν κατευθυνθεί σε σημαντικό αριθμό business angels πανευρωπαϊκά.

  Σημειώνεται ότι το ταμείο χαρτοφυλακίου Jeremie ξεκίνησε να υλοποιείται στην Ελλάδα το 2010 και αποτέλεσε την πρώτη δράση μέσω της οποίας πόροι από του ΕΣΠΑ 2007-2013 διατέθηκαν σε χρηματοδοτικά εργαλεία για την υποστήριξη και τη χρηματοδότηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων με ίδια κεφάλαια ή δάνεια. Κατά την επενδυτική του περίοδο, που έληξε το 2016, διοχέτευσε δάνεια επιμερισμού κινδύνου μέσω των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων της χώρας, αλλά και χρηματοδότηση συμμετοχικού κεφαλαίου (equity financing) μέσω επιλεχθέντων fund managers.

   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ