Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 19-Αυγ-2020 07:38

  Bonus 500 εκατ. ευρώ από τον Αναπτυξιακό

  Bonus 500 εκατ. ευρώ από τον Αναπτυξιακό
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Γκίτση

  Επιπλέον ποσό της τάξεως των 500 εκατ. ευρώ με τη μορφή των φορολογικών απαλλαγών, των επιχορηγήσεων, των επιδοτήσεων χρηματοδοτικής μίσθωσης και των επιδοτήσεων του κόστους της δημιουργούμενης απασχόλησης, θα διατεθεί μέσω του Αναπτυξιακού νόμου.

  Με πρόσφατη απόφαση, που υπογράφουν οι υπουργοί Οικονομικών και Ανάπτυξης, σχεδόν διπλασιάζεται, σε σχέση με τον αρχικό σχεδιασμό του Μαΐου, το ποσό που θα διατεθεί για την ενίσχυση επενδύσεων μέσω του αναπτυξιακού. Έτσι από 650 εκατ. ευρώ πλέον με την απόφαση του Αυγούστου αυτό το ποσό αυξάνεται σε 1,150 δισ. ευρώ. 

  Ειδικότερα, το συνολικό ποσό της φορολογικής απαλλαγής των καθεστώτων του ν. 4399/2016 που προκηρύσσονται το έτος 2020, καθορίζεται ως εξής:

  α. Για το καθεστώς "Γενική Επιχειρηματικότητα", στα 420 εκατ. ευρώ,

  β. Για το καθεστώς "Επιχειρηματικότητα Πολύ Μικρών και Μικρών Επιχειρήσεων" στα 20 εκατ. ευρώ.

  γ. Για το καθεστώς "Ενισχύσεις Μηχανολογικού Εξοπλισμού", στα 150 εκατ. ευρώ.

  Σε ό,τι αφορά στο συνολικό ποσό της επιχορήγησης, της επιδότησης χρηματοδοτικής μίσθωσης και της επιδότησης του κόστους της δημιουργούμενης απασχόλησης των καθεστώτων που προκηρύσσονται το 2020, καθορίζεται ως εξής:

  για το καθεστώς της Γενικής Επιχειρηματικότητας, στα 280 εκατ. ευρώ, και της Επιχειρηματικότητας Πολύ Μικρών και Μικρών Επιχειρήσεων επίσης στα 280 εκατ. ευρώ. Δηλαδή συνολική δαπάνη 560 εκατ. ευρώ, η οποία καλύπτεται από τον Προϋπολογισμό Δημοσίων Επενδύσεων. Πάντως για το τρέχον έτος (2020) δεν θα προκύψει δαπάνη σε βάρος του Προϋπολογισμού Δημοσίων Επενδύσεων καθώς και απώλεια φορολογικών εσόδων.

  Για τo επόμενο έτος (2021) θα προκύψει δαπάνη 60 εκατ. ευρώ σε βάρος του Προϋπολογισμού Δημοσίων Επενδύσεων και δεν θα προκύψει απώλεια φορολογικών εσόδων, για τα επόμενα τρία έτη (2022, 2023, 2024) θα προκύψει δαπάνη  500 εκατ. ευρώ σε βάρος του Προϋπολογισμού Δημοσίων Επενδύσεων και για τα έτη αυτά θα προκύψει απώλεια φορολογικών εσόδων ύψους 140 εκατ. ευρώ.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ