Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 17-Αυγ-2020 07:53

  Στο συρτάρι κονδύλια για τις ιχθυοκαλλιέργειες που βουλιάζουν

  Στο συρτάρι κονδύλια για τις ιχθυοκαλλιέργειες που βουλιάζουν
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Γκίτση 

  Κοντά τέσσερις μήνες έχουν περάσει από την ημέρα που η ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης δεσμεύθηκε για την καταβολή αποζημιώσεων deminimis στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις του κλάδου των ιχθυοκαλλιεργειών και μέχρι σήμερα δεν έχει καν ξεκινήσει η διαδικασία, αναφέρουν στο capital.gr στελέχη του κλάδου. 

  Την ίδια στιγμή, στον "πάγο” παραμένει και η συζήτηση για την κάλυψη των επιχειρήσεων του κλάδου που υπέστησαν σημαντικές απώλειες πωλήσεων εξαιτίας της πανδημίας. Υψηλόβαθμα στελέχη των μεγάλων του κλάδου των ιχθυοκαλλιεργειών μιλώντας στο capital.gr ανέφεραν "ότι τα ποσά που θα απαιτηθούν καλύπτονται από το Ταμείο Αλιείας και δεν θα επιβαρυνθεί ο Κρατικός προϋπολογισμός”.

  Σύμφωνα με τα ίδια στελέχη "τα ευρωπαϊκά όργανα  με ταχύτατες διαδικασίες ολοκλήρωσαν, ήδη από τις αρχές Απριλίου, τις αναγκαίες τροποποιήσεις του κανονισμού ώστε τα κράτη μέλη να προχωρήσουν στην καταβολή των αποζημιώσεων αναγνωρίζοντας την αναγκαιότητα ενίσχυσης του κλάδου σε ευρωπαϊκό επίπεδο”.

  Για τον λόγο αυτό καλούν "την πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΑΤ να απαντήσει στο αίτημα του κλάδου για την καταβολή των αποζημιώσεων με όποιο ποσό και όποια διαδικασία κρίνει σκόπιμο, ώστε οι επιχειρηματίες του κλάδου να καθορίσουν την περαιτέρω στάση τους και να οργανώσουν το τρόπο αντιμετώπισης των ταμειακών τους προβλημάτων”.

  Τα θεσμικά όργανα του κλάδου, από τον περασμένο Απρίλιο, έχουν καταθέσει πρόταση σχετικά με τις αποζημιώσεις με την παραδοχή ότι η απώλεια του όγκου σε επίπεδο έτους θα αγγίξει το 20%, "κάτι που φαίνεται αρκετά πιθανό να συμβεί με δεδομένο ότι απομένουν 4 μήνες και η εξέλιξη της πανδημίας προβλέπεται δυσμενής”, αναφέρουν άλλες πηγές με γνώση.

  Ποια είναι όμως σήμερα η κατάσταση; Οι απώλειες, σε επίπεδο όγκου πωλήσεων το πρώτο εξάμηνο σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2019, κυμαίνονται στο 10-15%, όταν οι Τούρκοι, market leader στα μεσογειακά είδη ιχθυοκαλλιέργειας, χάνουν "μόλις” 5-10%, ενώ φαίνεται ότι πιάνουν και καλύτερες τιμές

  Αν και στους περισσότερους βασικούς πελάτες των ελληνικών ψαριών παρουσιάζεται μείωση πωλήσεων, στην Ισπανία καταγράφεται αύξηση 60%, λόγω της μειωμένης διαθεσιμότητας της Ισπανικής παραγωγής εξαιτίας των απωλειών που υπέστη αυτή από την καταιγίδα Gloria τον Ιανουάριο (απώλεσαν 15.000 τόνους έτοιμου προϊόντος).

  Στις υπόλοιπες κύριες αγορές στις οποίες κατευθύνονται τα ελληνικά ψάρια, όπως είναι η Ιταλία και η Γαλλία, ο κλάδος μέχρι στιγμής χάνει το 25% των πωλήσεων του. Άρα ιχθυοκαλλιεργητές που δεν είχαν πελατολόγιο στην Ισπανική αγορά καταγράφουν μεγαλύτερες απώλειες, αναφέρουν άλλες πηγές.

  Σε ό,τι αφορά στα επίπεδα τιμών στα μεγάλα μεγέθη, δηλαδή στα ψάρια βάρους άνω των 800 γρμ. οι πωλήσεις έχουν ανακάμψει, σε σχέση με την αρχή της κρίσης ωστόσο εξακολουθούν να είναι πολύ πιο κάτω σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο του 2019, ενώ οι τιμές σε σχέση με πέρυσι είναι χαμηλότερες ως και 2 ευρώ/κιλό.

  Στα εμπορικά μεγέθη για την τσιπούρα, οι τιμές κυμαίνονται μεταξύ 4,10-4,30 ευρώ/κιλό και στο λαβράκι μεταξύ 4,30-4,50 ευρώ/κιλό. Βέβαια στο πως θα κινηθούν από εδώ και πέρα οι τιμές, οι οποίες παραδοσιακά υποχωρούν το τελευταίο τετράμηνο του έτους, εξαρτάται από την εξέλιξη της πανδημίας.

  Το δυστύχημα είναι ότι φέτος η χρονιά ξεκίνησε αρκετά καλά σε επίπεδο τιμών, αλλά αυτή η δυναμική χάθηκε λόγω της πανδημίας. Για τον λόγο αυτό, όπως αναφέρουν στελέχη του κλάδου, "δεν είναι δυνατόν να υπολογιστεί η απώλεια των εσόδων από το επίπεδο των τιμών του εξαμήνου με δεδομένο ότι το 2020 ξεκίνησε με τιμές υψηλότερες κατά 0,50-0,80 ευρώ σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2019”. 

  To Globefish -το παράρτημα του FAO Οργανισμού Γεωργίας και Τροφίμων του ΟΗΕ που ασχολείται με την αλιεία-, στο τελευταίο του report του, εκτός από την εξέλιξη των τιμών, εκφράζει τον προβληματισμό του για τον παραγωγικό κύκλο και τη συσσώρευση στους κλωβούς ψαριών μεγάλου μεγέθους.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ