Συνεχης ενημερωση

  Κυριακή, 16-Αυγ-2020 08:53

  Νέο τοπίο διαμορφώνει σε Ευρώπη και Ελλάδα η Vantage Towers

  Νέο τοπίο διαμορφώνει σε Ευρώπη και Ελλάδα η Vantage Towers
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Κώστα Κετσιετζή

  Τη ριζική μεταμόρφωση του ομίλου Vodafone σηματοδοτεί η απόφαση να προχωρήσει στην απόσχιση του τμήματος υποδομών, δημιουργώντας μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες διαχείρισης τηλεπικοινωνιακών υποδομών στην Ευρώπη, με συμμετοχή και στην Ελλάδα. 

  Με την ίδρυση της Vantage Towers, που ανακοινώθηκε τον προηγούμενο μήνα, το Vodafone Groupe δημιουργεί έναν συνδεδεμένο όμιλο υπό τον οποίο θα περάσει η διαχείριση του παθητικού εξοπλισμού των σταθμών βάσεων στις ευρωπαϊκές αγορές όπου η εταιρεία έχει παρουσία. Μεταξύ αυτών, σε Ιταλία, Ισπανία, Γερμανία, Μ. Βρετανία, Ιρλανδία αλλά και Ελλάδα με τη δημιουργία της Vantage Towers Greece στην οποία θα περάσουν οι σταθμοί βάσης της Vodafone Ελλάδος και της Wind.  

  H Vantage Towers θα διαχειρίζεται ένα χαρτοφυλάκιο 68 χιλιάδων σταθμών βάσης, με pro forma έσοδα που πλέον ανέρχονται στα επίπεδα των 950 εκατ. ευρώ. Στόχος είναι η εισαγωγή, στις αρχές του 2021 εφόσον το επιτρέψουν οι συνθήκες, στο χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης, με το Vodafone Group να διατηρεί τον πλειοψηφικό έλεγχο. Σύμφωνα με αναλυτές της Barclays, με τη μέθοδο αποτίμησις (22 φορές τα κέρδη) που εφαρμόστηκε στην ιταλική εταιρεία Inwit, στην οποία είναι μέτοχος η Vodafone, η αξία της Vantage Towers μπορεί να φτάσει τα περίπου 21 δισ. ευρώ.  

  Τι κάνουν οι tower companies 

  Οι εταιρείες σταθμών βάσεων (tower companies), όπως η Vantage Towers, έχουν υπό την ιδιοκτησία τους και διαχειρίζονται τους "πύργους" πάνω στους οποίους οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι αλλά και άλλες εταιρείες, όπως τηλεοπτικοί ή ραδιοφωνικοί σταθμοί, εγκαθιστούν τον δικτυακό τους εξοπλισμό (κεραίες, ραδιοσυστήματα κ.λπ.). 

  Λειτουργούν με έναν τρόπο όχι πολύ διαφορετικό απ' αυτό άλλων εταιρειών υποδομών ή και real estate: Διαχειρίζονται, ελέγχουν και συντηρούν υποδομές. Με τον κύριο όγκο των εσόδων τους να προέρχονται από τα ενοίκια που πληρώνουν οι πάροχοι, οι εταιρείες σταθμών βάσεων προσφέρουν σταθερές αποδόσεις, προσελκύοντας μεγάλους θεσμικούς επενδυτές, όπως συνταξιοδοτικά Ταμεία και ασφαλιστικούς οργανισμούς, που κατά κανόνα αποφεύγουν επενδύσεις με μεγάλο ρίσκο. 

  Οι υποδομές των τηλεπικοινωνιών είναι παραδοσιακοί στόχοι των μεγάλων επενδυτικών κεφαλαίων που τοποθετούνται αποκλειστικά σε έργα υποδομών (infrastructure funds). Μάλιστα με την ανάπτυξη των δικτύων νέας γενιάς (5G, οπτικές ίνες) εμφανίζονται συνεχώς και ακόμη πιο εξειδικευμένα funds τα οποία επενδύουν αποκλειστικά σε υποδομές τηλεπικοινωνιών (κεραίες, δίκτυα οπτικών ινών, data centers κ.λπ.). 

  Σε Αμερική, Ασία αλλά και Ευρώπη υπάρχουν ήδη μεγάλες tower companies, όπως η ισπανική Cellnex, ένας από τους leaders της αγοράς στη Γηραιά Ήπειρο, που ανακοίνωσε πρόσφατα ότι θα συγκεντρώσει κεφάλαια ύψους 4 δισ. ευρώ για εξαγορές. Σύμφωνα με αναλυτές δεν αποκλείεται να ακολουθήσουν και άλλες εταιρείες τηλεπικοινωνιών το δρόμο της Vodafone και να προχωρήσουν στη δημιουργία θυγατρικών ή ακόμη και να πουλήσουν τις υποδομές τους.

  Το deal Vodafone - Wind στην Ελλάδα 

  Στο πλαίσιο της ίδρυσης της Vantage Towers, οι Vodafone και Wind συμφώνησαν στη δημιουργία της Vantage Towers Greece, η οποία θα γίνει η μεγαλύτερη εταιρεία διαχείρισης παθητικής υποδομής για σταθμούς βάσης κινητής τηλεφωνίας στην Ελλάδα με ένα χαρτοφυλάκιο το οποίο διαθέτει 5.200 πύργους κεραιών (macro-towers), 2.800 από τη Vodafone και 2.400 από τη Wind.

  Με τη δημιουργία της εταιρείας, η Vodafone θα πληρώσει αντίτιμο 25 εκατ. δολαρίων στην Crystal Almond (μητρική της Wind Ελλάς), διατηρώντας το 62% του μετοχικού κεφαλαίου, το οποίο θα μεταβιβάσει στο μέλλον στην ευρωπαϊκή Vantage Towers. Σύμφωνα με ανακοίνωση του ομίλου της Vodafone η Vantage Towers θα έχει έσοδα pro-forma της τάξης των 132 εκατ. ευρώ και EBITDA 55 εκατ. ευρώ το οικονομικό έτος 2020. 

  Επιπλέον, η Crystal Almond παραχώρησε στην ευρωπαϊκή Vantage Towers δικαίωμα προαίρεσης (call option) να εξαγοράσει το εναπομείναν ποσοστό του 38% που θα διαθέτει η πρώτη στη Vantage Towers Greece έως τις 31 Δεκεμβρίου 2021 έναντι 288 εκατ. ευρώ, με την τιμή να προσαυξάνεται κατά 5% εάν το δικαίωμα προαίρεσης δεν έχει ασκηθεί έως την 1η Ιουλίου 2021.

  Σε περίπτωση που η Vantage Towers ξεκινήσει διαδικασίες εισαγωγής σε Χρηματιστήριο –κάτι το οποίο σχεδιάζεται για τις αρχές του 2021– το call options ενεργοποιείται αυτόματα. Ακόμη η Crystal Almond έχει δεσμευθεί ότι όταν πραγματοποιηθεί η Δημόσια Εγγραφή της Vantage Towers θα συμμετάσχει σε αυτή με τουλάχιστον το ποσό των 100 εκατ. ευρώ. 

  Παράλληλα με την παραπάνω συμφωνία, η Vodafone Ελλάδας και η Wind Hellas έχουν δεσμευθεί να προχωρήσουν σε μια νέα πολυετή συμφωνία με τη Vantage Towers Greece (Σύμβαση Πλαίσιο Παροχής Υπηρεσιών - "MSA") αρχικής διάρκειας 8 ετών, με τρεις επιπλέον διαδοχικές περιόδους ανανέωσης, διάρκειας 8 ετών η κάθε μία, για τη ρύθμιση των επιμέρους θεμάτων της συνεργασίας τους με τη Vantage Towers Greece. 

  Μεταξύ άλλων, με βάση τη συμφωνία αυτή, η Vantage Towers Greece θα είναι ο προτιμώμενος προμηθευτής νέων σταθμών βάσης και για τις δύο εταιρείες. Vodafone και Wind έχουν δεσμευτεί να είναι οι βασικοί εκμισθωτές σε τουλάχιστον 250 νέους σταθμούς βάσης η καθεμία που σκοπεύει να κατασκευάσει η Vantage Towers Greece το διάστημα 2021-2026. H συμφωνία υπόκειται σε έλεγχο και έγκριση από τις αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές και αναμένεται να ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2020.

  kostaskets@capital.gr 


   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ