Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 14-Αυγ-2020 08:02

  Ανοίγει νέο ξενοδοχείο στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Δελεβέγκου

  Στο ακίνητο της οδού Ασωμάτων 10 στο Θησείο αρχές του 1900 λειτουργούσε καροποιείο, όπου επισκευάζονταν οι τροχοί των αθηναϊκών αμαξών τις οποίες άφηναν εκεί προσωρινά οι Αθηναίοι προτού μεταβούν στην αγορά της οδού Ερμού. Ο αιώνας άλλαξε, το επάγγελμα του καροποιού εξαφανίστηκε και το διατηρητέο κτήριο που μέχρι το 1980 χρησιμοποιούνταν ως αποθήκη, παρέμενε τα τελευταία περίπου 40 χρόνια εγκαταλελειμμένο. Ωστόσο, η κομβική τοποθεσία του, στο ιστορικό κέντρο και σε μεγάλη εγγύτητα από τα αρχαιολογικά σημεία ενδιαφέροντος και τα μέσα σταθερής τροχιάς συνόδευαν το ακίνητο με ισχυρές προοπτικές αξιοποίησης.

  Το Asomaton

  Αυτό είναι το υπόβαθρο επί του οποίου δημιουργήθηκε το boutique hotel Asomaton, το οποίο ανοίγει σήμερα Παρασκευή τις πόρτες του, καθώς, παρά τον κορονοϊό, έχει εξασφαλίσει σημαντικό αριθμό κρατήσεων. Το ξενοδοχείο που διαθέτει τέσσερα επίπεδα, έχει επιφάνεια 960 τ.μ. και αποτελείται από 19 δωμάτια από τα οποία πέντε είναι σουίτες. Η ανακατασκευή του, που αποτελεί επένδυση της τάξεως των 2,5 εκατ. ευρώ, διήρκεσε τρία χρόνια.

  Γιατί όμως, απαιτήθηκαν συνολικά τρία έτη, προκειμένου η εταιρεία διαχείρισης Celetrum και ο όμιλος Oniro hotel στον οποίο ανήκει το ακίνητο να είναι σε θέση να πατήσουν το κουμπί έναρξης λειτουργίας του ξενοδοχείου; 

  Επειδή, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, κατά τη διάρκεια της τριετίας, χρειάστηκε να εξασφαλιστούν οι απαιτούμενες εγκρίσεις από το Κεντρικό Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής, το Περιφερειακό Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής, την Εφορία Νεότερων Μνημείων, την Εφορία Βυζαντινών Μνημείων, την Εφορία Αρχαιοτήτων, το Κεντρικό Συμβούλιο Αρχαιοτήτων, όπως και η υπουργική απόφαση για την αλλαγή χρήσης του ακινήτου σε ξενοδοχείο από επαγγελματικό χώρο. Και όπως προβλέπεται για την αξιοποίηση των διατηρητέων ακινήτων, οι νέοι ιδιοκτήτες του κτηρίου, όλα αυτά τα χρόνια υλοποιούσαν τις μελέτες και τις εργασίες ανακατασκευής  σε συνεργασία με το υπουργείο Πολιτισμού.

  Asomaton

  kentriki ksenodoxeio

  agiwn aswmatwn
  Το κτήριο στην οδό Ασωμάτων 10 πριν ανακαινιστεί.

  Κρατήσεις και… κατεβασμένα ρολά

  Όπως αναφέρουν από την Celetrum που διαχειρίζεται, εκτός από το Asomaton, τα ξενοδοχείο 18 Micon Str. και Athens 4, οι κρατήσεις για τις δύο τελευταίες μονάδες βρίσκονται στα ίδια με πέρυσι επίπεδα. Αυτό όμως, αποδίδεται, ως ένα βαθμό, στην μείωση των τιμών διανυκτέρευσης στα 18 Micon Str. Και Athens 4 που αγγίζει το 40%, σε σχέση με πέρυσι.

  Σε αντίθεση όμως, με τα τρία αυτά ξενοδοχεία, η εικόνα για τον τουρισμό στην Αθήνα είναι κακή, καθώς πολλά ξενοδοχεία δεν άνοιξαν.

  Σύμφωνα με την μελέτη της GBR consulting, τον Ιούνιο οι πληρότητες των ξενοδοχείων τής Αττικής ανήλθαν στο 5%, τη στιγμή που πέρυσι η πληρότητα των ξενοδοχείων της Αθήνας διαμορφώνονταν σε 93%. Η πληρότητα του Ιουνίου του 2020 παρά την εντυπωσιακά μειωμένη προσφορά διαθέσιμων δωματίων (μόνο το 21% του συνόλου των δωματίων ήταν διαθέσιμο), δεν ξεπέρασε σε μέσο όρο το 26% για τα ξενοδοχεία που βρίσκονταν σε λειτουργία. Με τα δεδομένα αυτά, η συνολική απώλεια εσόδων το πρώτο εξάμηνο του 2020 για τα ξενοδοχεία της Αττικής, σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2019, εκτιμάται πως ξεπέρασε τα 300 εκατομμύρια ευρώ.

  dimitris.delevegos@capital.gr

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ