Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 11-Αυγ-2020 07:46

  Τοξότης: Ποσά €30 εκατ. "αγνοούνται" από τα μεγέθη του 2017

  Τοξότης: Ποσά €30 εκατ. "αγνοούνται" από τα μεγέθη του 2017
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Δελεβέγκου

  Μπορεί να εγκρίθηκαν και να δημοσιοποιήθηκαν, προ ημερών, όμως, οι οικονομικές καταστάσεις για το 2017 της τεχνικής εταιρείας Τοξότης, της οικογένειας Καλογρίτσα περιέχουν ενδιαφέροντα ευρήματα. Αρχές του 2017 η κοινοπραξία Τοξότης-Ομάδα Κατασκευών είχε επιλεγεί ως προσωρινός μειοδότης για το τέταρτο τμήμα του οδικού άξονα Πάτρα-Πύργος. Tην ίδια χρονιά ήρθε στο φως η επιστολή της Attica Bank με την οποία η τράπεζα ζητούσε από τον επιχειρηματικό όμιλο να πάψει να ασκεί πιέσεις με στόχο τη χορήγηση επιπρόσθετου δανεισμού.

  Γκρίζα ζώνη 30,3 εκατ. ευρώ

  Η "εικόνα" των μεγεθών του 2017 συμβαδίζει με εκείνες τις πιέσεις για δανεισμό, καθώς οι ζημίες της συγκεκριμένης χρήσης ήταν ιδιαίτερα υψηλές, έχοντας διαμορφωθεί σε 19,4 εκατ. ευρώ από -1,2 εκατ. ευρώ το 2016, ενώ ο τραπεζικός δανεισμός ανέρχεται σε 72,5 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, οι ζημίες θα ήταν κατά δεκάδες εκατομμύρια μεγαλύτερες.

  Σύμφωνα με τη γνώμη με επιφύλαξη της ορκωτής ελέγκτριας (υπογράφεται τον Ιούνιο) θα έπρεπε να ληφθούν υπόψιν οι παρατηρήσεις της, οι οποίες θα οδηγούσαν σε αύξηση των ζημίων της εταιρείας και κατ΄ επέκταση σε μείωση της καθαρής θέσης που διαμορφώνεται σε -3,5 εκατ. ευρώ από περίπου 13 εκατ. ευρώ. Ως εκ τούτου, σύμφωνα με την ορκωτή ελέγκτρια, υπάρχει πρόβλημά συνέχισης εργασιών, δεδομένου ότι η καθαρή θέση καθίσταται σημαντικά αρνητική. Οι παρατηρήσεις της ορκωτής, φανερώνουν μία μαύρη τρύπα 30,6 εκατ. ευρώ που αντιστοιχεί σε ποσά λογαριασμών που υπολείπονται ή δεν έχουν επιβεβαιωθεί, καθώς:

  -  η αξία του λογαριασμού ενεργητικού "συμμετοχές σε θυγατρικές, συγγενείς και κοινοπραξίες", κατά την αποτίμηση,  διαπιστώθηκε ότι υπολείπεται κατά 4,5 εκατ. ευρώ

  -η αξία του λογαριασμού ενεργητικού "Λοιποί συμμετοχικοί τίτλοι" κατά την αποτίμηση διαπιστώθηκε ότι υπολείπεται κατά 3,8 εκατ. ευρώ

  - για τους λογαριασμούς ενεργητικού "Εμπορικές απαιτήσεις και λοιπές απαιτήσεις" συνολικής αξίας 31,7 εκατ. ευρώ έχουν αποσταλεί επιβεβαιωτικές επιστολές υπολοίπων ύψους 22,3 εκατ. ευρώ και "δεν έχουμε λάβει απαντήσεις".

  - Για τον λογαριασμό ενεργητικού "επίδικες λοιπές απαιτήσεις" 2,1 εκατ. ευρώ εκτιμάται ότι θα εισπραχθεί το ποσό σε ποσοστό 50%

  - Για τους λογαριασμούς παθητικού "ομολογιακά δάνεια" ύψους 29,3 εκατ. ευρώ, μακροπρόθεσμα τραπεζικά δάνεια 9 εκατ. ευρώ, τραπεζικά δάνεια περίπου 33 εκατ. ευρώ, βραχυπρόθεσμο μέρος ομολογιακών δάνειων 1,1 εκατ. ευρώ, "διαπιστώσαμε ότι και τα τέσσερα ποσά βρίσκονται σε οριστική καθυστέρηση".

  -Για τους λογαριασμούς παθητικού "εμπορικές υποχρεώσεις" 17 εκατ. ευρώ και λοιπές υποχρεώσεις ύψους 8,4 εκατ. ευρώ έχουν αποσταλεί επιβεβαιωτικές επιστολές υπολοίπων ύψους 19,1 εκατ. ευρώ και δεν έχουμε λάβει απαντήσεις. Στις "λοιπές υποχρεώσεις" εμπεριέχονται και οι καθυστερημένες οφειλές προς το προσωπικό ύψους 2 εκατ. ευρώ.

  - Την 31/12/2017 είχαν εκδοθεί εγγυητικές επιστολές ύψους 43,9 εκατ. ευρώ. Από αυτές επεστράφησαν 20,9 εκατ. ευρώ, κατέπεσαν 6,2 εκατ. ευρώ και είναι σε ισχύ 16,8 εκατ. ευρώ.

  Όσον αφορά τα υπόλοιπα μεγέθη, το 2017, συγκριτικά με το 2016, ο κύκλος εργασιών της Τοξότης αυξήθηκε (+18,87%) σε 25,6 εκατ. ευρώ, ενώ καταγράφηκαν λειτουργικές ζημίες 14,8 εκατ. ευρώ.

  dimitris.delevegos@capital.gr

  * Με απειλές ζητούσε επιπρόσθετη χρηματοδότηση από την Attica ο Καλογρίτσας

  * Πολιτικό και δικαστικό θρίλερ από τα... βέλη της "Τοξότης"

   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ