Συνεχης ενημερωση

  Κυριακή, 09-Αυγ-2020 08:37

  Τις επενδύσεις τους εντείνουν κόντρα στην πανδημία οι εταιρείες ακινήτων

  Τις επενδύσεις τους εντείνουν κόντρα στην πανδημία οι εταιρείες ακινήτων
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Δελεβέγκου

  Με το βλέμμα στραμμένο στην επόμενη μέρα βρίσκονται οι επενδυτικές εταιρείες ακινήτων παρότι λόγω της πανδημίας απαιτήθηκε να αναπροσαρμόσουν τη στρατηγική τους ή τους επενδυτικούς στόχους τους. Ωστόσο, παρά τις ανατροπές που συνδέονται με τον Covid-19, η αναζήτηση υπεραξίας και αποδόσεων αποτελούν διαρκή στόχο των εταιρειών ανάπτυξης ακινήτων, όπως και αυτών που επενδύουν σε real estate.

  Νέα deals

  Χθες, η Prodea έκανε γνωστό ότι προχώρησε στην απόκτηση δύο κτηρίων γραφείων στην Αθήνα έναντι συνολικού τιμήματος 16,9 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για συγκρότημα γραφείων, συνολικής επιφάνειας 7,1 χιλ. τ.μ., στην οδό Εθνικής Αντιστάσεως 72 και Αγαμέμνονος στο Χαλάνδρι, και για κτήριο γραφείων και καταστημάτων, συνολικής επιφάνειας 1,8 χιλ. τ.μ., στην οδό Αμφιαράου 44-46, στον Κολωνό.

  To συγκρότημα γραφείων στο Χαλάνδρι αποτελείται από ένα διατηρητέο κτήριο συνολικής επιφάνειας 943,97 τ.μ. το οποίο συνδέεται λειτουργικά με σύγχρονο κτήριο γραφείων συνολικής επιφάνειας 6.193,35 τ.μ., συνδυάζοντας αρμονικά επτά δεκαετίες αρχιτεκτονικής εξέλιξης και δύο ξεχωριστές περιόδους σχεδιασμού και αρχιτεκτονικής αισθητικής, έχοντας ως αποτέλεσμα σύγχρονα γραφεία με νεοκλασικά και μοντέρνα χαρακτηριστικά όπως αναφέρει η εταιρεία. Ανακαινίστηκε πλήρως το 2019 και είναι εύκολα προσβάσιμο από κεντρικές αρτηρίες και μέσα μαζικής μεταφοράς.

  Το έτερο ακίνητο περιλαμβάνει κτήριο γραφείων με ισόγεια καταστήματα, διαθέτοντας εύκολη πρόσβαση μέσω της οδού Λένορμαν, η οποία συνδέει την Εθνική Οδό Αθηνών Λαμίας με το κέντρο της Αθήνας. Ανακαινίστηκε το 2010 και διαθέτει υπόλοιπο συντελεστή δόμησης προς εκμετάλλευση.

  Με τη ζήτηση για χώρους logistics να έχει ενισχυθεί σημαντικά λόγω της πανδημίας και της στροφής στο ηλεκτρονικό εμπόριο, η εταιρεία ανάπτυξης ακινήτων Pasal Development, της οποίας η πλειοψηφία των μετοχών έχει περάσει υπό τον έλεγχο της Sterner Stenhus, προχωράει στην απόκτηση τριών αποθηκευτικών χώρων στον Ασπρόπυργο.

  Όπως ανακοίνωσε, χθες, η εισηγμένη, σύναψε προσύμφωνο με καταβολή αρραβώνα ύψους 1,5 εκατ. ευρώ για την αγορά τριών ακινήτων logistics και αποθηκευτικών χώρων που βρίσκονται στον Ασπρόπυργο. Πρόκειται για ακίνητα πλήρως μισθωμένα σε διάφορους μισθωτές συνολικής επιφάνειας κτισμάτων (GLA) 62.500 τ.μ.  Η αξία της συναλλαγής τοποθετείται σε 38 εκατ. ευρώ, αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2020, και θα χρηματοδοτηθεί μέσω Αύξησης Μετοχικού Κεφαλαίου (ΑΜΚ), ιδίων κεφαλαίων και τραπεζικού δανεισμού (για τον οποίο έχει, ήδη, εξασφαλίσει έγκριση). Μετά τον έλεγχο περίπου του 90% του μετοχικού κεφαλαίου της Pasal Development από την Sterner Stenhus, η εισηγμένη δεν διαθέτει δανεισμό, η επόμενη φάση περιλαμβάνει την απόκτηση νέων ακινήτων και την Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου.

  Από την πλευρά της, η Trastor που πραγματοποίησε το πρώτο εξάμηνο της χρονιάς τέσσερις νέες επενδύσεις (γραφειακοί χώροι και logistics), επιδιώκει να διαθέτει χαρτοφυλάκιο ακινήτων αξίας 300 εκατ. ευρώ έως το τέλος της χρονιάς.

  dimitris.delevegos@capital.gr

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ