Συνεχης ενημερωση

  Σάββατο, 08-Αυγ-2020 08:34

  Φόβοι πως η Wall Street οδεύει ολοταχώς προς φούσκα

  Φόβοι πως η Wall Street οδεύει ολοταχώς προς φούσκα
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Εάν το 2020 δεν ήταν ήδη αρκετά περίεργο, προσθέστε και αυτό στη λίστα σας: Οι ΗΠΑ έχουν διολισθήσει σε ύφεση, ωστόσο ορισμένοι επαγγελματίες επενδυτές ανησυχούν ότι το χρηματιστήριο μπορεί να κατευθύνεται ολοταχώς προς μία φούσκα.

  Ενώ οι περισσότεροι Αμερικανοί προσπαθούν ακόμη να αποφύγουν τα πλήθη για να σταματήσουν την εξάπλωση του κορονοϊού, οι επενδυτές συνωστίζονται στις μετοχές εταιρειών τεχνολογίας που θεωρούν ότι κινδυνεύουν λιγότερο από την οικονομική καταστροφή. Αν αγοράσετε αυτήν τη στιγμή μετοχές των ΗΠΑ σημαίνει ότι θα πληρώσετε περίπου 23 δολάρια για κάθε δολάριο κέρδους των επιχειρήσεων του S&P 500 – το υψηλότερο της τελευταίας 10ετίας. Η αποτίμηση του δείκτη Nasdaq 100, στις 34 φορές τα κέρδη, είναι η υψηλότερη εδώ και πάνω από μια 15ετία. Αυτά τα νούμερα έχουν περιέργως συνδεθεί με τα μεγαλύτερα ονόματα, στα οποία έχουν συρρεύσει οι επενδυτές. Οι πέντε μεγαλύτερες αμερικανικές μετοχές –Apple, Microsoft, Amazon, Alphabet και Facebook– αντιπροσωπεύουν πλέον σχεδόν το 25% της συνολικής κεφαλαιοποίησης του S&P 500, σε σύγκριση με περίπου 12% το 2015.

  Ο φθηνότερος λόγος τιμών προς κέρδη μεταξύ των "Big Five" είναι περίπου 30. Στο 37, ο λόγος της Microsoft είναι ο μεγαλύτερος που έχει καταγραφεί από τις ημέρες ευφορίας των dot-com, 20 χρόνια πριν. Υπάρχουν κι άλλα ονόματα που συμβάλλουν στην άνθιση. Η Tesla, που δεν είναι ακόμη ενταγμένη στον S&P 500, διαπραγματεύεται 10.000 φορές τα κέρδη.

  Οι αποτιμήσεις αυτές βασίζονται στα κέρδη που έχουν ήδη ανακοινωθεί. Οι επενδυτές είναι πρόθυμοι να πληρώσουν τόσο πολλά επειδή υποθέτουν ότι τα μελλοντικά κέρδη θα είναι καλύτερα. Αλλά όσον αφορά την αγορά ως σύνολο, τα μελλοντικά κέρδη είναι θέμα μαντεψιάς, από τη στιγμή που ένας αριθμός-ρεκόρ εταιρειών έχουν αποφασίσει ότι οι προοπτικές είναι αρκετά αβέβαιες για να παραχωρήσουν στους επενδυτές προβλέψεις για τα κέρδη τους.

  "Μοιάζει με τη φούσκα που βιώσαμε στα τέλη της δεκαετίας του '90", λέει ο Scott Minerd, επικεφαλής επενδύσεων της Guggenheim Investments. Αυτός δεν είναι απαραίτητα λόγος για να εγκαταλείψουμε την αγορά αυτήν τη στιγμή", προσθέτει. Η "παράλογη ευφορία" για την οποία είχε προειδοποιήσει ο πρώην πρόεδρος της Federal Reserve, Alan Greenspan, παρατηρήθηκε το 1996 – περισσότερα από τρία χρόνια πριν από την κορυφή της αγοράς. "Η φύση της φούσκας είναι ότι πάει μακριά", λέει ο Minerd. "Είναι δύσκολο να προβλέψεις πότε τελειώνει. Ίσως τελικά υπάρχει κι άλλο χρήμα να βγει από τη χρηματιστηριακή αγορά".

  Ο κύκλος της αγοράς

  Για τους επαγγελματίες επενδυτές, είναι δύσκολο να μείνουν στο περιθώριο ακόμη κι όταν οι τιμές δείχνουν υψηλές. Εάν προσπεράσουν τα σημερινά κέρδη, είναι πιθανό να χάσουν την πελατεία τους προτού η αγορά αλλάξει ρότα.

  Υπάρχουν ευλογοφανείς τρόποι για να δικαιολογήσουν οι "ταύροι" τις διογκωμένες αποτιμήσεις. Η Fed είναι πιθανό να διατηρήσει τα επιτόκια σε εξαιρετικά χαμηλά επιτόκια στο ορατό μέλλον, αγοράζοντας παράλληλα assets για να αποφύγει τη διάχυση της οικονομικής κρίσης στην αγορά ομολόγων, ενυπόθηκων δανείων και εντόκων γραμματίων. Αυτά τα μέτρα περιορίζουν σημαντικά τον κίνδυνο για τις τιμές των μετοχών και μειώνουν τον ανταγωνισμό από τις επενδύσεις σταθερού εισοδήματος.

  Αυτό ίσως να μην εξηγεί όλη την εικόνα, σύμφωνα με την Liz Ann Sonders, επικεφαλής στρατηγικής επενδύσεων στην Charles Schwab. Για την ίδια, το υφιστάμενο περιβάλλον θυμίζει τη διάσημη συνταγή που ακολουθούσε το είδωλο της επενδυτικής βιομηχανίας του 20ού αιώνα, John Templeton: οι bull markets γεννιούνται σε φάση απαισιοδοξίας. Μεγαλώνουν σε φάση σκεπτικισμού. Ωριμάζουν σε φάση αισιοδοξίας. Και πεθαίνουν σε φάση ευφορίας. "Δεν υπάρχει θεμελιώδης ορολογία στις τέσσερις αυτές προτάσεις", λέει. "Δεν υπάρχει τίποτα σε σχέση με αποτιμήσεις ή αύξηση κερδών ή ΑΕΠ ή λιανικές πωλήσεις. Και νομίζω δεν υπάρχει καλύτερη περιγραφή για τον κύκλο της αγοράς. Όλα έχουν να κάνουν με την ψυχολογία των επενδυτών".

  Για την ώρα, η ψυχολογία των επενδυτών είναι διχασμένη. Υπάρχει μπόλικος σκεπτικισμός, ιδιαίτερα μεταξύ των επαγγελματιών επενδυτών. "Αν σας έλεγαν τον Ιανουάριο ότι αυτός ο ιός, που τότε εξαπλωνόταν στην Κίνα, θα προκαλούσε παγκόσμια πανδημία και καταστροφική ύφεση, πιστεύετε ότι οι τιμές των μετοχών θα βρίσκονταν στα ίδια επίπεδα με τα σημερινά;, διερωτάται ο Ed Keon, επικεφαλής επενδυτικής στρατηγικής στην QMA.

  Κανείς, ωστόσο, δεν μπορεί να αγνοήσει τα μέτρα νομισματικής στήριξης που έλαβαν φέτος η Fed και το αμερικανικό Κογκρέσο. "Είμαστε επιφυλακτικοί απέναντι στο υπερβολικό ρίσκο", λέει ο Keon. "Αλλά, από την άλλη, με την τεράστια ρευστότητα που διοχετεύεται και το ισχυρό momentum, διστάζουμε να γίνουμε bearish".

  Ο νέος παίκτης

  Όταν οι αγορές ανεβαίνουν βρίσκοντας στήριξη σε αβέβαια στοιχεία από την οικονομία και τις επιχειρήσεις, αιτία συχνά είναι οι κυνηγοί του momentum και τα hedge funds που ακολουθούν τα σημάδια της ποσοτικής χαλάρωσης. Αλλά αυτοί δεν είναι οι μόνοι παίκτες. Την τιμητική της είχε και μια μεγάλη ομάδα ημερήσιων traders που επωφελήθηκαν από έναν νέο, απαλλαγμένο από χρηματιστηριακές προμήθειες, κόσμο και ίσως την απουσία πολλών τρόπων να ξοδέψουν τον άπλετο χρόνο και το διαθέσιμο εισόδημα που τους άφησε η καραντίνα.

  Το retail trading το 2020 αντιπροσωπεύει περίπου το 18,5% του όγκου των συναλλαγών στις ΗΠΑ. Το μερίδιο είναι υψηλότερο σε σύγκριση με περίπου 10% μια δεκαετία πριν και προσεγγίζει τον όγκο που αντιστοιχεί στα hedge funds. Αυτό μπορεί να απογοητεύσει περισσότερο τους επενδυτές που θεωρούν ότι το μόνο που μετράει στο χρηματιστήριο είναι τα θεμελιώδη μεγέθη. Τουλάχιστον προσωρινά.

  Για τη Wells Fargo, το υφιστάμενο περιβάλλον έχει τη δυνατότητα για το λεγόμενο "melt-up", δηλαδή μια βίαιη ανοδική κίνηση των μετοχών που θα οδηγήσει σε μια αναπόφευκτη συντριβή πίσω στη Γη. Όπως το περιγράφει: "Είναι αυτός ο ενθουσιασμός, είναι αυτή η αναζήτηση ρίσκου από τους επενδυτές που κατά κάποιον τρόπο ξεπερνά τον ίδιο της τον εαυτό. Και όταν το κάνει, δεν είσαι ποτέ σίγουρος πόσο θα κρατήσει. Αλλά ξέρεις ότι είναι περισσότερο μια αποσταθεροποιητική ώθηση των μετοχών, παρά μια θετική, ενθαρρυντική κίνηση στην αγορά μετοχών".

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ