Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 30-Ιουλ-2020 08:24

  Το "ναυάγιο" Notos με M&G και ο ρόλος των Τραπεζών

  Το "ναυάγιο" Notos με M&G και ο ρόλος των Τραπεζών
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Γκίτση 

  Ήταν τέλη Ιουλίου του 2018, όταν η Pillarstone και οι πιστώτριες τράπεζες, κατέληγαν σε συμφωνία για την αναδιάρθρωση της ελληνικής αλυσίδας Notos Com.

  Δύο χρόνια μετά από εκείνο το πρώτο deal, -κατέρρευσε σε χρόνο dt όταν η Pillarstone αποφάσισε να αποχωρήσει- και πάνω από εννέα μήνες από τη στιγμή που στο προσκήνιο εμφανίσθηκε σε ρόλο "λευκού ιππότη” το βρετανικό fund M&G, η Notos βρίσκεται στο σημείο μηδέν, αναζητώντας και πάλι σχέδιο εξυγίανσης, αναφέρουν πηγές με γνώση. 

  Οι διαπραγματεύσεις των Τραπεζών με το βρετανικό fund, το οποίο είχε αγοράσει από την Pillarstone πακέτο δανείων ύψους 7 εκατ. ευρώ της Notos Com και είχε καταθέσει στα τέλη της περασμένης χρονιάς μη δεσμευτική πρόταση εξυγίανσης της ελληνικής αλυσίδας, είχε άδοξο τέλος. Εξέλιξη η οποία δεν αποτελεί κεραυνό εν αίθρια για τους Παροικούντες την Ιερουσαλήμ. 

  Τα πρώτα σύννεφα στις διαπραγματεύσεις είχαν φανεί ήδη στις αρχές Ιανουαρίου. Δηλαδή λίγες μόλις εβδομάδες μετά την κατάθεση της μη δεσμευτικής πρότασης. Σημείο τριβής ήταν το ύψος του "κουρέματος” που ζητούσε η M&G για τα δάνεια που βάρυναν την ελληνική αλυσίδα. 

  Η M&G πρότεινε στις τράπεζες, να αγοράσει τα δάνεια ύψους 130 εκατ. ευρώ της Notos Com προς 20 εκατ. ευρώ, δηλαδή 12 εκατ. ευρώ λιγότερα από το ποσό που είχε συμφωνήσει τον Ιούλιο του 2018 να τα αγοράσει η Pillarstone. Πρόταση η οποία δεν έγινε δεκτή, όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές. 

  Αποτέλεσμα οι Τράπεζες να αναζητούν και πάλι ένα νέο σχέδιο για την Notos Com. Ένα από τα επικρατέστερα σενάρια, είναι οι Τράπεζες να αγοράσουν από την M&G, τα δάνεια ύψους 7 εκατ. ευρώ της Notos Com που είχε αποκτήσει από την Pillarstone, και να βάλουν και νέα κεφάλαια ύψους 10-12 εκατ. ευρώ, ως ενδιάμεση χρηματοδότηση. Βασική προϋπόθεση είναι ο σημερινός βασικός μέτοχος κ. Μ. Παπαέλληνας, να βάλει και αυτός κεφάλαια, για να παραμείνει μέτοχος μειοψηφίας. 

  Σε ότι αφορά το καθημερινό business, οι πωλήσεις της αλυσίδας όπως αναφέρουν πηγές της, το δίμηνο Ιουνίου - Ιουλίου, έχουν επανέλθει σε επίπεδο κοντά σε εκείνα του αντίστοιχου διαστήματος του 2019. Ενώ οι πωλήσεις του e-shop της έχουν υπέρ-τριπλασιαστεί, αγγίζοντας σε τζίρο εκείνον που πραγματοποιεί το πολυκατάστημα του ομίλου στον Πειραιά. Την ίδια στιγμή η διοίκηση της βρίσκεται  σε διαπραγμάτευση για μείωση μισθωμάτων σε ακίνητα που απασχολεί εμπορικά, έως το τέλος του 2020. 

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ