Συνεχης ενημερωση

  Κυριακή, 26-Ιουλ-2020 08:16

  Μετά το SFFB, στα σκαριά επιδότηση και για το 5G

  Μετά το SFFB, στα σκαριά επιδότηση και για το 5G
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Κώστα Κετσιετζή

  Το μοντέλο του προγράμματος SuperFast Broadband (SFBB), το οποίο προσφέρει επιδότηση για τις σταθερές συνδέσεις οπτικών ινών, σχεδιάζει να ακολουθήσει η κυβέρνηση και για την επιδότηση των συνδέσεων 5G, που πιθανότατα θα αρχίσουν να διατίθενται στη χώρα μας μέσα στο δεύτερο τρίμηνο του 2021.

  Όπως επανέλαβε σε πρόσφατη εκδήλωση της Accenture ο γενικός γραμματέας Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, Αντώνης Τζωρτζακάκης, τα πρώτα εμπορικά δίκτυα 5G στη χώρας μας θα ξεκινήσουν μέσα στο πρώτο μισό της επόμενης χρονιάς, ενώ το ποσοστό της κάλυψης θα μπορούσε να φθάσει στο 60% της επικράτειας την πρώτη τριετία και το 90% μέσα σε έξι χρόνια.

  Στην πραγματικότητα όμως, ο ρυθμός επέκτασης των νέων δικτύων θα καθοριστεί σε μεγάλο βαθμό από τη ζήτηση που θα εμφανιστεί. Όπως είπε ο κ. Τζωρτζακάκης υπάρχουν επεξεργασμένα σχέδια και για τη ζήτηση του 5G και μάλιστα εντός του πλαισίου των νέων χρηματοδοτικών εργαλείων της ΕΕ. "Έχουμε δώσει δείγμα γραφής για το τι θεωρούμε ότι πρέπει να κάνουμε όσο αφορά τη ζήτηση”, σημείωσε ακόμη αναφερόμενος στο πρόγραμμα Superfast Broadband.

  Υπενθυμίζεται, ότι το πρόγραμμα SFBB προσφέρει κουπόνι (voucher) αξίας 48 ευρώ για την απόκτηση του εξοπλισμού (router) και επιδότηση 13 ευρώ μηνιαίως για 24 μήνες για το κόστος της σύνδεσης τουλάχιστον 100 Mbps. Το πρόγραμμα, μέχρι πρόσφατα είχε φτωχά αποτελέσματα, τα οποία αποδίδονται σε μεγάλο βαθμό στον περιορισμένο αριθμό διαθέσιμών συνδέσεων οπτικής ίνας στο σπίτι (Fiber To The Home -FTTH) που προσφέρουν τέτοιες ταχύτητες.

  Ωστόσο, όσο αυξάνονται τα δίκτυα FTTH, τόσο αυξάνονται και οι επιδοτήσεις: Υπολογίζεται ότι μέσα στο 2020 έχουν δοθεί πάνω από 2.000 κουπόνια, όταν τον πρώτο ενάμιση χρόνο του προγράμματός είχαν δοθεί περίπου 5.800 επιδοτήσεις. Πρόσφατα το SFBB επεκτάθηκε και σε επαγγελματίες που αρχικά είχαν αποκλειστεί, ενώ εξασφαλίστηκε παράταση του προγράμματος κατά δύο έτη, μέχρι τα τέλη Μαρτίου του 2022.

  Κρίσιμο ζήτημα η τιμή

  Η επιδότηση των νέων συνδέσεων θα είναι κρίσιμη για την γρήγορη υιοθέτηση του 5G. Σύμφωνα με την έρευνα της Accenture το 65% των καταναλωτών που συμμετείχαν σε αυτή ανέφερε ως βασική δυσκολία για τη μετάβαση στο 5G το αναμενόμενο υψηλό κόστος σύνδεσης, ενώ το 51% ανέφερε και το υψηλό κόστος του απαιτούμενου εξοπλισμού (5G smartphone).

  Aν και πάνω 1 στους 2 καταναλωτές, κυρίως νεότερης ηλικίας, εμφανίζονται πρόθυμοι να πληρώσουν ένα παραπάνω ποσό για συνδέσεις 5G, μόλις το 3% των περίπου 600 συμμετεχόντων στην έρευνα δηλώνει ότι θα δοκιμάσει τη νέα τεχνολογία με το που γίνει διαθέσιμη. Αντίθετα σχεδόν 1 στους 2 (48%) δηλώνει ότι θα περιμένει μέχρι να δει άλλους να χρησιμοποιούν 5G, ενώ το 33% δηλώνει ότι δεν θα αγοράσει σύνδεση 5G μέχρι αυτή να κυριαρχήσει στην αγορά.

  kostaskets@capital.gr

  *Διαβάστε επίσης:

  -Τι χρειάζονται οι πάροχοι για να έρθει γρήγορα το 5G

  -Πώς θα ξεκλειδώσουν οι επενδύσεις εκατομμυρίων για το 5G
   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ