Συνεχης ενημερωση

  Σάββατο, 25-Ιουλ-2020 08:43

  Τι σηματοδοτεί το deal Vodafone - Wind για τους σταθμούς βάσης κινητής τηλεφωνίας

  Τι σηματοδοτεί το deal Vodafone - Wind για τους σταθμούς βάσης κινητής τηλεφωνίας
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Νίκου Χρυσικόπουλου

  Στον "χορό” της αξιοποίησης των τηλεπικοινωνιακών υποδομών που έχει ξεκινήσει εδώ και καιρό στην Ευρώπη μπήκε και η Ελλάδα.

  Η συμφωνία, το enterprize value της οποίας αγγίζει -και υπό προϋποθέσεις μπορεί να ξεπεράσει- τα 900 εκατ. ευρώ, μεταξύ Vodafone και Wind για τη σύσταση εταιρείας κοινής συμμετοχής με την επωνυμία "Vantage Towers Greece”, η οποία θα διαθέτει και θα διαχειρίζεται τον παθητικό εξοπλισμό των σταθμών βάσης κινητής τηλεφωνίας των δύο εταιρειών στην Ελλάδα, αποτελεί την πρώτη του είδους στην εγχώρια τηλεπικοινωνιακή αγορά.

  Το mega-project του Vodafone Group

  Η ίδρυση της Vantage Towers Greece συνδέεται με τον ευρύτερο σχεδιασμό του Vodafone Group για τη δημιουργία ενός νέου συνδεδεμένου ομίλου υπό τον οποίο θα περάσει η διαχείριση του παθητικού εξοπλισμού των σταθμών βάσεων στις ευρωπαϊκές αγορές όπου η Vodafone έχει παρουσία. Μεταξύ αυτών, σε Ιταλία, Ισπανία, Γερμανία, Μ. Βρετανία, Ιρλανδία και πλέον στην Ελλάδα, με τη γερμανική αγορά -ως μια από τις κυριότερες του τηλεπικοινωνιακού κολοσσού- να αποτελεί κύριο πυλώνα του σχεδίου αυτού.

  Πρόκειται για ένα χαρτοφυλάκιο 68 χιλιάδων σταθμών που καθιστά τη Vantage Towers (γνωστή μέχρι πρότινος ως TowerCo) τη μεγαλύτερη εταιρεία τηλεπικοινωνιακών υποδομών στην Ευρώπη, με pro forma έσοδα που πλέον ανέρχονται στα επίπεδα των 950 εκατ. ευρώ. Στόχος είναι η εισαγωγή, στις αρχές του 2021 εφόσον το επιτρέψουν οι συνθήκες, στο χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης, με το Vodafone Group να διατηρεί τον πλειοψηφικό έλεγχο. Δημοσίευμα του Reuters ανέφερε πρόσφατα ότι οι UBS και Morgan Stanley έχουν επιλεγεί ως ανάδοχοι, με την αποτίμηση (EV) της Vantage Towers να τοποθετείται μεταξύ 12 - 16 δισ. ευρώ!

   

   

  Σημειώνεται πως τον περασμένο Απρίλιο, τα 22 χιλιάδες κεραιοσυστήματα των Vodafone και Telecom Italia Group (TIM) στην Ιταλία πέρασαν στον έλεγχο της νέας εταιρείας Infrastrutture Wireless Italiane (INWIT), καθώς ολοκληρώθηκε η συγχώνευση που δημιούργησε την μεγαλύτερη εταιρεία διαχείρισης σταθμών βάσης κινητής τηλεφωνίας στη χώρα. 

  Όσο για τη Wind, τα οφέλη είναι προφανή και εξαιρετικά σημαντικά. Το τίμημα της συναλλαγής χαρακτηρίζεται από την αγορά ως ιδιαίτερα ικανοποιητικό, ενώ οι μέτοχοι της εταιρείας εξασφαλίζουν (μετά την προ μηνών διανομή μερίσματος) σημαντικά κεφάλαια που καθιστούν την επένδυσή τους περισσότερο αποδοτική. Περαιτέρω, η αρχιτεκτονική του deal είναι τέτοια που επιτρέπει μελλοντικά ακόμη μεγαλύτερη υπεραξία λόγω του ΙΡΟ της Vantage Towers. 

  Η συμφωνία έρχεται σε μια περίοδο κατα την οποία η δημιουργία εταιρειών με περιουσιακό στοιχείο τηλεπικοινωνιακές υποδομές αποτελεί ένα από τα πιο ελκυστικά επενδυτικά assets για τα λεγόμενα infrastructure funds, και όχι μόνο, καθώς προσφέρουν σταθερά υψηλές αποδόσεις, σε έναν κλάδο που αναπτύσσεται ταχύτατα λόγω των τεχνολογικών εξελίξεων (5G κ.ά.).

  Οι λεπτομέρειες του deal στην Ελλάδα

  Η συμφωνία στην οποία κατέληξαν οι Crystal Almond (μητρική της Wind Ελλάς) και η Vodafone Europe B.V. (100% θυγατρική εταιρεία του Vodafone Group Plc.) προβλέπει πως οι Vodafone και Wind θα προσφέρουν τον παθητικό εξοπλισμό (σ.σ. δεν περιλαμβάνεται, δηλαδή, η ίδια η κεραία, το ραδιοδίκτυο ή οι άδειες συχνοτήτων που έχουν οι δύο εταιρείες) των σταθμών βάσης που διατηρούν στην κοινή εταιρεία, Vantage Towers Greece. Συνολικά, η Vodafone προσφέρει τον παθητικό εξοπλισμό από 2.800 σταθμούς βάσης και η Wind από 2.400 σταθμούς βάσης.

  Μετά την ολοκλήρωση της συμφωνίας, ο Όμιλος Vodafone θα κατέχει 62% της Vantage Towers Greece (το οποίο μελλοντικά θα μεταβιβαστεί στην ευρωπαϊκή Vantage Towers) και η Crystal Almond θα κατέχει το υπόλοιπο 38%. Επιπλέον, η Crystal Almond παραχώρησε στην ευρωπαϊκή Vantage Towers δικαίωμα προαίρεσης (call option) να εξαγοράσει το εναπομείναν ποσοστό του 38% που θα διαθέτει η πρώτη στην Vantage Towers Greece έως τις 31 Δεκεμβρίου 2021 έναντι 288 εκατ. ευρώ, με την τιμή να προσαυξάνεται κατά 5% εάν το δικαίωμα προαίρεσης δεν έχει ασκηθεί έως την 1η Ιουλίου 2021.

  Εξαιρετικά σημαντικός είναι ο όρος της συμφωνίας που προβλέπει ότι η Crystal Almond θα λάβει μετοχές αξίας 100 εκατ. ευρώ κατά την εισαγωγή της Vantage Towers στο χρηματιστήριο, στην τιμή διάθεσής τους κατά το ΙΡΟ.

  Παράλληλα με την παραπάνω συμφωνία, η Vodafone Ελλάδας και η Wind Hellas έχουν δεσμευθεί να προχωρήσουν σε μια νέα πολυετή συμφωνία με την Vantage Towers Greece (Σύμβαση Πλαίσιο Παροχής Υπηρεσιών -"MSA”) αρχικής διάρκειας 8 ετών, με τρεις επιπλέον διαδοχικές περιόδους ανανέωσης, διάρκειας 8 ετών η κάθε μία, για τη ρύθμιση των επιμέρους θεμάτων της συνεργασίας τους με την Vantage Towers Greece. Μεταξύ άλλων, με βάση τη συμφωνία αυτή, η Vantage Towers Greece θα είναι ο προτιμώμενος προμηθευτής νέων σταθμών βάσης και για τις δύο εταιρίες.

  Με την ολοκλήρωση της συμφωνίας, η "Vantage Towers Greece" θα αναδειχθεί στη μεγαλύτερη εταιρεία διαχείρισης παθητικής υποδομής για σταθμούς βάσης κινητής τηλεφωνίας στην Ελλάδα, περιλαμβάνοντας στο χαρτοφυλάκιό της περισσότερους από 5.200 σταθμούς βάσης. H συμφωνία υπόκειται σε έλεγχο και έγκριση από τις αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές και αναμένεται να ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2020.

  Σημειώνεται, τέλος, ότι η συμφωνία δεν εμπλέκει τη Victus Networks, την εταιρεία διαχείρισης δικτύου κινητής τηλεφωνίας στην οποία συμμετέχουν οι Vodafone και Wind Ελλάδος.

  nikos.chrissikopoulos@capital.gr

  *Διαβάστε ακόμη:

  -Επενδυτικό ενδιαφέρον για την ελληνική τηλεπικοινωνιακή αγορά
   

      

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ