Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 24-Ιουλ-2020 08:30

  O Μπάρμπα Στάθης ποντάρει σε ανάπτυξη κόντρα στην κρίση

  O Μπάρμπα Στάθης ποντάρει σε ανάπτυξη κόντρα στην κρίση
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Γκίτση

  Μπορεί η διοίκηση του Μπάρμπα Στάθη, να δηλώνει ότι είναι δύσκολο να κάνει ασφαλείς εκτιμήσεις για την πορεία των πωλήσεων το τρέχον έτος, λόγω της αβεβαιότητας στην αγορά εξαιτίας της υγειονομικής κρίσης, ωστόσο εκτιμά ότι οι πωλήσεις και το EBITDA του ομίλου θα κινηθούν ανοδικά σε σχέση με το 2019. Στο πεντάμηνο Ιανουαρίου - Μαΐου οι πωλήσεις αυξήθηκαν 5% και το επίπεδο του "EBITDA" αναμένεται σε επίπεδα ελαφρώς υψηλότερα του 2019. 

  Για τον όμιλο, που ανήκει στη Vivartia, τα μέτρα που ελήφθησαν για την αντιμετώπιση της πανδημίας, όπως ο περιορισμός των μετακινήσεων, είχαν μεικτές επιδράσεις στις πωλήσεις του.

  Τον Μάρτιο και σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2019, ο κλάδος των κατεψυγμένων λαχανικών παρουσίασε σημαντική αύξηση των πωλήσεών, ενώ στον κλάδο των κατεψυγμένων ζυμών υπήρξε αρνητική επίδραση δεδομένου ότι σημαντικό μέρος των πωλήσεών του πραγματοποιείται στο δίκτυο HORECA. 

  Η αγοραστική δύναμη των καταναλωτών, η πορεία του τουρισμού, η πιθανότητα επανεμφάνισης δεύτερου κύματος της πανδημίας και η εύρεση φαρμάκου/ εμβολίου που θα αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά τον COVID-19, θα διαδραματίσουν, όπως εκτιμά η διοίκησή του, σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη της πορείας των πωλήσεων. 

  Επίσης εκτιμά ότι δεν αντιμετωπίσει ανάγκες επιπλέον ρευστότητας. Έχοντας ήδη λάβει μέτρα περιορισμού των λειτουργικών δαπανών, επανασχεδιασμού των επενδυτικών του πλάνων, σε συνδυασμό με την αξιολόγηση του πιστωτικού κινδύνου των πελατών και πιθανής αξιοποίησης των εργαλείων εύρεσης ρευστότητας που παρέχει το χρηματοπιστωτικό σύστημα, (γραμμές factoring κλπ.), εκτιμά ότι δεν υπάρξει πρόβλημα κάλυψης των τρεχουσών υποχρεώσεων του.

  Σε ότι αφορά τις επενδύσεις ο όμιλος, υλοποιεί τριετές επενδυτικό πλάνο ύψους 12 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων ποσό 8,5 εκατ.ευρώ, που έχει ενταχθεί σε επιδοτούμενα αναπτυξιακά προγράμματα. Οι επενδύσεις αφορούν μεταξύ άλλων, νέες γραμμές παραγωγής κατεψυγμένων λαχανικών, συσκευαστικές μηχανές και πλήρως αυτοματοποιημένους ψυκτικούς θαλάμους.

  Στόχος του συγκεκριμένου πλάνου, είναι ο εξ’ ορθολογισμός του κόστους παραγωγής και η βελτιστοποίηση του παραγωγικού της μοντέλου, καθώς οι ανωτέρω επενδύσεις, αναμένεται να πετύχουν εξοικονόμηση ενέργειας κατά 60% περίπου και αύξηση της παραγωγικής δυνατότητας κατά 40%, παρέχοντας έτσι τη δυνατότητα περαιτέρω ανάπτυξης της Εταιρείας.

  Εντός του 2019, ο όμιλος για την υλοποίηση του επενδυτικού του πλάνου, προέβη σε επενδύσεις 10,2 εκατ. ευρώ, προκειμένου να επεκτείνει τις παραγωγικές του υποδομές και να βελτιώσει την παραγωγική του δυνατότητα.

  Το 2019 οι ενοποιημένες πωλήσεις του ομίλου Μπάρμπα Στάθης αυξήθηκαν κατά 8,4% στα 115,8 εκατ. ευρώ. Ανά τομέα οι πωλήσεις κατεψυγμένων λαχανικών αυξήθηκε 2,1%, με τον όμιλο να παραμένει market leader της αγοράς με μερίδιο 61,6%. Ακολούθως οι πωλήσεις κατεψυγμένης ζύμης αυξήθηκαν 5,9% και ο όμιλος διαμόρφωσε το μερίδιο του στο 25,2%. Στον τομέα της φρέσκιας σαλάτας η αύξηση το 2019 ήταν οριακή (+0,4%) σε αξία αλλά σημαντική σε όγκο (+10,8%). 

  Οι εξαγωγές πέρυσι, αυξήθηκαν 18,2%, γεγονός που αποδίδεται από τη διοίκηση του ομίλου στην ανάπτυξη των υφιστάμενων πελατών, την είσοδο σε νέες αγορές και τη συνεργασία με νέους πελάτες. Η αύξηση των εξαγωγών προήλθε κατά 4,9% από την αγορά της Αμερικής και κατά 13,3% από την ανάπτυξη της συνεργασίας με υφιστάμενους πελάτες στην αγορά της Ευρώπη. Ως αποτέλεσμα των παραπάνω, στη χρήση 2019, ο όμιλος, εμφάνισε κέρδη μετά από φόρους ύψους 11,4 εκατ. ευρώ έναντι 11,9 εκατ. ευρώ στη χρήση του 2018.

   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ