Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 23-Ιουλ-2020 10:18

  Ο Ψηφιακός Μετασχηματισμός της Ελλάδας απαιτεί χρόνο, συντονισμένο σχέδιο, επενδύσεις

  Ο Ψηφιακός Μετασχηματισμός της Ελλάδας απαιτεί χρόνο, συντονισμένο σχέδιο, επενδύσεις
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Την κατεύθυνση της άμεσης και συστηματικής αξιοποίησης σύγχρονων Ψηφιακών Τεχνολογιών και μεθοδολογιών πρέπει να ακολουθήσει η Ελλάδα για να κερδίσει το χαμένο έδαφος στον μαραθώνιο του Ψηφιακού Μετασχηματισμού παράλληλα με την αύξηση των ιδιωτικών επενδύσεων, της άμεσης αξιοποίησης κοινοτικών πόρων και τον εκσυγχρονισμό του δημοσίου τομέα. Σε αυτό το ουσιαστικό συμπέρασμα κατέληξε η πρώτη ημέρα του 22ου Συνεδρίου Greek ICT Forum – Infomobility World,  που διοργανώνει σε ψηφιακή μορφή η εταιρία Teamworks.

  Σημαντικοί ομιλητές από Επιχειρήσεις και Φορείς του Ιδιωτικού τομέα παρουσίασαν μέσα από μία ολοκληρωμένη προσέγγιση τις κύριες τεχνολογικές και επιχειρησιακές κατευθύνσεις του Ψηφιακού Μετασχηματισμού. Στο πλαίσιο του Συνεδρίου ανακοινώθηκαν, για πρώτη φορά δημόσια, τα αποτελέσματα της μελέτης του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης και Ηλεκτρονικού Περιεχομένου (ΕΚΤ), με τίτλο "Ο Ψηφιακός Μετασχηματισμός των Ελληνικών Επιχειρήσεων 2016-2018".

  Η μελέτη πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της επίσημης στατιστικής Έρευνας για την Καινοτομία στις Ελληνικές Επιχειρήσεις, για την περίοδο 2016-2018, που υλοποίησε το ΕΚΤ και η οποία αφορά πληθυσμό 12.213 επιχειρήσεων με 10 απασχολούμενους και άνω, σε διάφορους κλάδους οικονομικής δραστηριότητας.

  Παρουσιάζοντας τα βασικά σημεία της μελέτης, η Δρ. Εύη Σαχίνη, Διευθύντρια του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης και Ηλεκτρονικού Περιεχομένου (ΕΚΤ), υπογράμμισε ότι μία στις τρεις επιχειρήσεις διαθέτει τις εσωτερικές ικανότητες, υποδομές και προσωπικό, για την ανάπτυξη ψηφιακών τεχνολογιών. Η υιοθέτηση πρωτοπόρων τεχνολογιών είναι ακόμα περιορισμένη, ωστόσο πολλές επιχειρήσεις αντιλαμβάνονται τη σημαντικότητα τεχνολογιών, όπως το Διαδίκτυο των Πραγμάτων, τις Τεχνολογίες Ανάλυσης Μεγάλων Δεδομένων, το Υπολογιστικό Νέφος και σειρά άλλων Ψηφιακών Τεχνολογιών για τη μελλοντική τους ανάπτυξη.

  Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στη σχέση του Ψηφιακού Μετασχηματισμού με την καινοτομία των ελληνικών επιχειρήσεων. Αξιολογώντας τη σημαντικότητα στρατηγικών που συμβάλλουν στην περαιτέρω ανάπτυξη και αναβάθμισή τους, το 33,5% των επιχειρήσεων της χώρας θεωρεί τον Ψηφιακό Μετασχηματισμό ως πολύ σημαντική στρατηγική ανάπτυξης.  Συγκεκριμένα, 4.088 επιχειρήσεις, σε πληθυσμό 12.213 επιχειρήσεων, υιοθέτησαν τον Ψηφιακό Μετασχηματισμό ως μια "συνεχή & συνολική αναπτυξιακή στρατηγική". Το ποσοστό αυτό ανέρχεται σε 51,5% για τις μεγάλες επιχειρήσεις (250 και πλέον απασχολούμενοι) και σε 33,1% για τις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις (10-249 απασχολούμενοι).Η έμφαση στην ψηφιακή τεχνολογία για τη βελτίωση και ανάπτυξη αγαθών και υπηρεσιών θεωρείται ως η σημαντικότερη στρατηγική για την ψηφιακή αναβάθμιση των επιχειρήσεων, με ποσοστό 34,5%. Ακολουθεί η στρατηγική αναδιοργάνωσης των διαδικασιών της επιχείρησης με ψηφιακές τεχνολογίες, με ποσοστό 30,7%.

  Σύμφωνα επίσης με τη μελέτη, το 27% των επιχειρήσεων της χώρας θεωρεί ως πολύ σημαντική στρατηγική την ενίσχυση των ψηφιακών δεξιοτήτων του προσωπικού. Σημαντική είναι η διαφορά μεταξύ μεγάλων και μικρομεσαίων επιχειρήσεων στην αξιολόγηση της στρατηγικής αυτής, με τις μεγάλες επιχειρήσεις να καταγράφουν ποσοστό 38,4%, υψηλότερο κατά 11,6 ποσοστιαίες μονάδες από αυτό των μικρομεσαίων επιχειρήσεων (26,8%).

  Στην καταληκτική συζήτηση της πρώτης ημέρας του Συνεδρίου, στην οποία διατυπώθηκε σειρά προτάσεων για την διεύρυνση και επιτάχυνση του Ψηφιακού Μετασχηματισμού της χώρας συμμετείχαν: Ο κ. Ιάκωβος Καργαρώτος, Αντιπρόεδρος της "ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟΣ", θυγατρικής της Philip Morris International Inc (PMI), ο κ. Κωστής Καγγελίδης Πρόεδρος του ΣΕΠΒΕ και ο Στρατής Καλογρίδης, BU Director, Public & Software Products, της Uni Systems.

  Τα βασικά συμπεράσματα της πρώτης ημέρας του Συνεδρίου, όπως αυτά προέκυψαν είναι τα εξής:

  - Ο Ψηφιακός Μετασχηματισμός δεν είναι αυτοσκοπός, αλλά είναι απαραίτητος και πολύτιμο εργαλείο ανάπτυξης για τις επιχειρήσεις.

  - Παρά τα σημαντικά θετικά βήματα που έχουν παρατηρηθεί τον τελευταίο καιρό, η Ελλάδα εξακολουθεί να βρίσκεται πολύ πίσω σε ότι αφορά στον ψηφιακό μετασχηματισμό του ιδιωτικού και του Δημόσιου τομέα σε σχέση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες.

  - Απαιτείται αλλαγή του μοντέλου υλοποίησης των έργων ΤΠΕ στο Δημόσιο και στον Ιδιωτικό τομέα, όσον αφορά στις Ευρωπαϊκές Ενισχύσεις, Δράσεις Καινοτομίας και αξιοποίηση κοινοτικών πόρων.

  - Η υλοποίηση έργων θα πρέπει να γίνεται μέσα από ευέλικτες μορφές Συμβάσεων όπως οι συμφωνίες πλαίσιο.

  - Όπου είναι εφικτό ο Ψηφιακός Μετασχηματισμός θα πρέπει να γίνεται με τη μορφή business process outsourcing

  - Θα πρέπει να απλοποιηθούν οι γραφειοκρατικές διαδικασίες με θεσμική κατοχύρωση.

  - Χρειάζεται συγκεκριμένη πολιτική Καινοτομίας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης και πρέπει να ενισχυθεί έτι περαιτέρω ο ρόλος του ανθρώπινου κεφαλαίου και οι ψηφιακές δεξιότητές του.
   

  - Το κράτος θα πρέπει να περάσει στην εποχή της λειτουργίας χωρίς χαρτί, αλλά όχι "αντιγράφοντας" ψηφιακά τις μέχρι σήμερα γραφειοκρατικές διαδικασίες. Γίνονται σημαντικά βήματα με την ψήφιση του Κώδικα Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και με την "Λευκή Βίβλο", όμως αυτά τα βήματα πρέπει να γίνουν πιο γρήγορα και να είναι συνεχή.

  Το 22ο Greek ICT Forum – Infomobility World, ολοκληρώνεται την Πέμπτη.

  Στην δεύτερη ημέρα του Συνεδρίου ο Γενικός Γραμματέας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης, Δημοσθένης Αναγνωστόπουλος και ο Διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) Γεώργιος Πιτσιλής θα συναντηθούν για πρώτη φορά μαζί σε Συνέδριο Πληροφορικής και Ψηφιακών Επικοινωνιών για να συζητήσουν με παράγοντες της αγοράς θέματα που έχουν άμεση σχέση με την έναρξη της υλοποίησης των Ηλεκτρονικών Τιμολογίων.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ