Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 23-Ιουλ-2020 08:14

  ΔΕΣΦΑ: Πώς θα φτάσει το αέριο στην Ήπειρο

  ΔΕΣΦΑ: Πώς θα φτάσει το αέριο στην Ήπειρο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Χάρη Φλουδόπουλου

  Η τροφοδοσία πόλεων της Ηπείρου με φυσικό αέριο παραμένει στα πλάνα του ΔΕΣΦΑ, παρά το γεγονός ότι ο αγωγός Θεσπρωτίας-Κομοτηνής δεν συμπεριλαμβάνεται στο νέο Δεκαετές σχέδιο Προγράμματος Ανάπτυξης 2021-2030 του διαχειριστή, που τέθηκε πρόσφατα σε δημόσια διαβούλευση.

  Αξίζει να αναφερθεί ότι το συγκεκριμένο έργο αποτελεί μέρος ενός διακρατικού αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου, το οποίο τη δεδομένη χρονική στιγμή εκτιμάται ότι δεν είναι αρκετά ώριμο, ώστε να ενταχθεί στο νέο Δεκαετές Πρόγραμμα του ΔΕΣΦΑ.

  Ωστόσο, σύμφωνα με πηγές του διαχειριστή, ο ΔΕΣΦΑ συνεχίζει να υποστηρίζει την ανάπτυξη των υποδομών φυσικού αερίου στην περιοχή της Ηπείρου μέσω των έργων μικρής κλίμακας υγροποιημένου φυσικού αερίου (Small Scale LNG).

  Συγκεκριμένα, ο ΔΕΣΦΑ προωθεί τη λύση της μεταφοράς αερίου μέσω φορτηγίδων μεταφοράς, τροφοδοσίας και διανομής υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG truck loading), που αναμένεται να ενταχθεί στο σύστημα στα τέλη του 2021, προωθώντας την έλευση του φυσικού αερίου σε κάθε περιοχή της χώρας και παρέχοντας στους πολίτες την επιλογή για την πρόσβαση σε διαφορετικές μορφές ενέργειας.

  Σημειώνεται τέλος ότι το συγκεκριμένο έργο (LNG truck loading) είναι απόλυτα ευθυγραμμισμένο με το Πενταετές Πρόγραμμα της ΔΕΔΑ, που εγκρίθηκε πρόσφατα από τη ΡΑΕ, για την ανάπτυξη των δικτύων διανομής στις πόλεις των Ιωαννίνων, της Άρτας, της Πρέβεζας και της Ηγουμενίτσας, μέσω σταθμών υγροποιημένου φυσικού αερίου (ΥΦΑ), που θα παρέχουν τη δυνατότητα στην περιοχή της Ηπείρου να αποκτήσει πρόσβαση στο φυσικό αέριο, όπως αρχικά είχε σχεδιαστεί.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ