Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 22-Ιουλ-2020 08:30

  Νέα ανάσα για το ενεργειακό κόστος της βιομηχανίας

  Νέα ανάσα για το ενεργειακό κόστος της βιομηχανίας
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Χάρη Φλουδόπουλου

  Το μέτρο της διακοψιμότητας αποτελεί μια σημαντική υπηρεσία για την ευστάθεια του συστήματος ηλεκτρισμού, που όμως ταυτόχρονα μειώνει σημαντικά το ενεργειακό κόστος για τις μεγάλες ενεργοβόρες βιομηχανίες της χώρας. Με απλά λόγια οι μεγάλοι ενεργοβόροι καταναλωτές, όταν τους ζητηθεί, μηδενίζουν την κατανάλωσή τους, προσφέροντας στο σύστημα ανάσα αφού μειώνεται σημαντικά η ζήτηση.

  Την περασμένη εβδομάδα κατά τη διάρκεια των εγκαινίων της νέας επένδυσης της ΕΛΒΑΛ στα Οινόφυτα, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε την παράταση του μέτρου που είχε σταματήσει για αρκετούς μήνες μέχρι το Σεπτέμβριο του 2021. Σημειώνεται ότι το θέμα της επανέναρξης των δημοπρασιών διακοψιμότητας ήταν το κορυφαίο αίτημα των μεγάλων βιομηχανικών καταναλωτών ενέργειας  στη μεγάλη ατζέντα για τη μείωση του ενεργειακού κόστους της βιομηχανίας. 

  Ταυτόχρονα όμως η σημασία του μέτρου είναι μεγάλη για το σύστημα ηλεκτρισμού καθώς αποτελεί έναν αναγκαίο μηχανισμό για την αντιμετώπιση προβλημάτων επάρκειας ισχύος, ιδίως σε περιπτώσεις εκτάκτων αναγκών του ηλεκτρικού συστήματος αλλά και σε περιόδους υψηλής ζήτησης ή μη διαθεσιμότητας των ΑΠΕ λόγω καιρικών συνθηκών. Ταυτόχρονα όμως αποτελεί και τη μοναδική δυνατότητα συμμετοχής της ζήτησης στην αγορά της ηλεκτρικής ενέργειας. 

  Σε ό,τι αφορά τα χαρακτηριστικά των επικείμενων δημοπρασιών, το μέγιστο φορτίο που μπορεί να δημοπρατηθεί είναι 800MW και για τις δύο υπηρεσίες διακοπτόμενου φορτίου, δηλαδή 400MW για την υπηρεσία 1 που έχει μέγιστη διάρκεια εντολής 48 ώρες και μέγιστη συνολική διάρκεια τις 288 ώρες ετησίως και 400MW για την υπηρεσία 2 που έχει μέγιστη διάρκεια εντολής 1 ώρα και μέγιστη συνολική διάρκεια τις 36 ώρες ετησίως.

  Σημειώνεται εξάλλου ότι χθες δημοσιοποιήθηκε στη διαύγεια η σχετική υπουργική απόφαση, ενώ ταυτόχρονα ανακοινώθηκε από τον ΑΔΜΗΕ η διενέργεια των πρώτων δημοπρασιών. Συγκεκριμένα για το χρονικό διάστημα από την 1η Αυγούστου μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου η δημοπρασία για την υπηρεσία 1 θα πραγματοποιηθεί στις 29 Ιουλίου και η δημοπρασία για την υπηρεσία 2 θα πραγματοποιηθεί στις 30 Ιουλίου. 
   
  Σε σχέση τέλος με το ύψος της αποζημίωσης που εισπράττουν οι συμμετέχοντες αυτό καθορίζεται από τη δημοπρασία, με ανώτατο όριο της προσφερόμενης τιμής τις 65000 ευρώ /MWh για την υπηρεσία 1 και τις 45000 ευρώ /MWh για την υπηρεσία 2.


   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ