Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 22-Ιουλ-2020 08:15

  Διεθνής επέκταση για τη Viva Wallet ακόμη και εν μέσω πανδημίας

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η πανδημική κρίση επηρεάζει την πλειονότητα των επιχειρήσεων σε όλους σχεδόν τους κλάδους. Ακόμη και τομείς με αλματώδη ανάπτυξη όπως οι επιχειρήσεις fintech "χτυπήθηκαν" από την δυσμενή και απρόβλεπτη κοινωνικοοικονομική συγκυρία. Παρά το δυσμενές περιβάλλον όμως, μια ελληνική εταιρεία του κλάδου συνεχίζει να αναπτύσσεται. Ο λόγος για τη Viva Wallet, ένα ταχύτατα ανερχόμενο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα το οποίο 20 χρόνια μετά την ίδρυση του διαθέτει ήδη φυσική παρουσία σε 17 ευρωπαϊκές χώρες, ενώ αναμένεται να φτάσει σε 23 έως το τέλος του 2020.

  Σε μια περίοδο που ολοένα και περισσότεροι Ευρωπαίοι θα υιοθετούν υπηρεσίες και προϊόντα fintech, σύμφωνα με εκτιμήσεις της ΕΥ και της KPMG, και το επενδυτικό ενδιαφέρον για τις ευρωπαϊκές εταιρείες του κλάδου θα αυξηθεί ακόμη πιο εντυπωσιακά το επόμενο διάστημα, η διεθνής επέκτασή της Viva Wallet συνεχίστηκε και κατά τη διάρκεια της πανδημικής κρίσης.

  Μάλιστα, σε αντίθεση με πολλές επιχειρήσεις του κλάδου δεν προχώρησε σε περικοπές και απολύσεις, αλλά συνέχισε να προσλαμβάνει εργαζόμενους. Αυτή τη στιγμή είναι ανοιχτές 72 θέσεις εργασίας για εξειδικευμένα στελέχη σε όλη την Ευρώπη. Η Viva Wallet, άλλωστε, είναι, σύμφωνα με τα στελέχη της, μία από τις ελάχιστες fintech που παραμένουν κερδοφόρες - παρά τα αυξημένα κόστη λόγω αρχικών εγκαταστάσεων σε τόσες χώρες - ενώ θετικό παραμένει το EBITDA της.

  Η πορεία της Viva Wallet έχει ήδη προσελκύσει το ενδιαφέρον των επενδυτών, καθώς προ μηνών ολοκληρώθηκε νέος χρηματοδοτικός γύρος (Round-C) ύψους 75 εκατομμυρίων ευρώ από την Hedosophia. Σύμφωνα με υψηλόβαθμα στελέχη της επιχείρησης, οι πόροι αυτοί θα αξιοποιηθούν για την περαιτέρω διεθνή επέκταση της Viva Wallet στην Ευρώπη, με απώτερο στόχο να εξελιχθεί στο πρώτο πανευρωπαϊκό ίδρυμα ηλεκτρονικών πληρωμών.

  Ποιες υπηρεσίες προσφέρει η Viva Wallet

  Οι χρήστες internet στη χώρα μας, και όχι μόνο, γνωρίζουν τη Viva ως την πλατφόρμα έκδοσης εισιτηρίων (ακτοπλοϊκών, εκδηλώσεων, θεαμάτων κ.λπ.). Όμως, η μητρική της, Viva Wallet προσφέρει ένα ολοκληρωμένο portfolio υπηρεσιών οι οποίες φιλοδοξούν να μειώσουν αισθητά τόσο το κόστος όσο και τον κόπο για εμπόρους και επιχειρηματίες.

  Μεταξύ των υπηρεσιών που προσφέρει ξεχωρίζουν αυτές της αποδοχής καρτών (acquiring) τόσο με τερματικά POS τελευταίας τεχνολογίας όσο και μέσω e-commerce, αλλά και έκδοσης (issuing) χρεωστικών καρτών (Mastercard). Αξιοσημείωτη είναι η δυνατότητα έκδοσης επαγγελματικού IBAN λογαριασμού της εκάστοτε χώρας στην οποία δραστηριοποιείται ο επιχειρηματίας. Η ταυτόχρονη χρήση υπηρεσιών acquiring και issuing μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε μηδενισμό του κόστους προμήθειας συναλλαγών, ειδικά για μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

  Εξάλλου, μέσω της εφαρμογής της Viva Wallet είναι δυνατή η χρήση του Apple Pay στην Ελλάδα, ενώ τις επόμενες εβδομάδες θα λανσάρει την υπηρεσία σε 16 ακόμη χώρες και σύντομα θα την προσφέρει σε χρήστες σε 23 διαφορετικές χώρες. Παράλληλα, μέσω της εφαρμογής θα προσφέρεται και η δυνατότητα πληρωμών μέσω Google Pay. Το επόμενο διάστημα, αναφέρουν στελέχη της εταιρείας, αναμένεται να προσφερθεί η δυνατότητα στους εμπόρους να χρησιμοποιούν το κινητό τους τηλέφωνο ως POS.

  Viva Wallet

  Τεχνολογικό DNA

  Ισχυρό θεμέλιο της εξελικτικής πορείας της Viva Wallet αποτελεί η έμφαση στην τεχνολογία και στο R&D, τονίζουν τα στελέχη της. Το γεγονός μάλιστα ότι η έρευνα και η ανάπτυξη διεξάγονται "in-house" προσφέρει τη δυνατότητα άμεσης κάλυψης των αναγκών και των αιτημάτων των πελατών της. Παράλληλα, έχει τη δυνατότητα να προσαρμόζεται στις απαιτήσεις της εποχής, εξελίσσοντας διαρκώς τις υπηρεσίες της.

  Η cloud υποδομή της Viva Wallet που έχει αναπτυχθεί από μηχανικούς της εταιρείας, βασίζεται στο Microsoft-Azure ώστε να επιτρέπει την απολύτως ασφαλή και αξιόπιστη παροχή υπηρεσιών ηλεκτρονικών συναλλαγών σε πολυάριθμες επιχειρήσεις πανευρωπαϊκά. Το βασικότερο ατού της πλατφόρμας είναι ότι καθώς θεμελιώνεται εξ ολοκλήρου στο cloud, δεν "πέφτει", διασφαλίζοντας αδιάλειπτες υπηρεσίες προς όλους τους πελάτες.

  Το γεγονός, δε, ότι δεν εξαρτάται από τρίτες εταιρείες και εξωτερικούς συνεργάτες, επιτρέπει στη Viva Wallet να λανσάρει ευρεία γκάμα καινοτόμων υπηρεσιών και εξειδικευμένων λειτουργιών σε ελάχιστο χρόνο. Σύμφωνα με τον Μάκη Αντύπα, CIO & Co-Founder της εταιρείας, "στη Viva Wallet πιστεύουμε στο ιδιαίτερα υψηλό επίπεδο των ανθρώπων της ελληνικής αγοράς στον τομέα της ανάπτυξης λογισμικού. Για αυτό και εμείς αυτή τη στιγμή απασχολούμε στην Ελλάδα πάνω από 70 μηχανικούς, με υψηλή εξειδίκευση στο σχεδιασμό και την υλοποίηση συστημάτων πληρωμών. Επενδύουμε μόνο σε νέες και καινοτόμες τεχνολογίες. Δεν ακολουθούμε, αλλά αντίθετα, διαμορφώνουμε τάσεις και ηγούμαστε των εξελίξεων σε ένα αρκετά ευρύ φάσμα τεχνολογιών ηλεκτρονικών συναλλαγών".

  Viva Wallet Μάκης Αντύπας

  Προσαρμογή

  Κατά τη διάρκεια της πανδημικής κρίσης, η πλειονότητα των τερματικών της Viva Wallet αναβαθμίστηκε τεχνολογικά αξιοποιώντας το λειτουργικό Android, προκειμένου να μην απαιτείται η χρήση κουμπιών. Το προφανές πλεονέκτημα αυτής της αλλαγής, είναι η εύκολη απολύμανση, αλλά και η αίσθηση ασφάλειας που δίνει τόσο στον πελάτη όσο και στον έμπορο.

  Επίσης, η ομάδα της Viva Wallet κατόρθωσε να αλλάξει τα όρια συναλλαγών σε όλες τις χώρες μέσα σε λιγότερες από 24 ώρες. Η αλλαγή αυτή έγινε εφικτή καθώς η τεχνική ομάδα ελέγχει πλήρως το λογισμικό των τερματικών από απόσταση και έχει τη δυνατότητα ταυτόχρονης αναβάθμισής τους. Αξιοπρόσεκτη ένδειξη προσαρμογής στα νέα δεδομένα, είναι η ταχύτατη ανάπτυξη της υπηρεσίας QuickPay η οποία επιτρέπει τις απομακρυσμένες συναλλαγές.

  Εξάλλου, η "ιδιόκτητη" τεχνολογία θωρακίζει την εταιρεία από απρόβλεπτες, εξωγενείς επιπτώσεις. Γι' αυτό και το τελευταίο διάστημα και παρά τις εξελίξεις που επέφερε η κατάρρευση της Wirecard η Viva Wallet σε αντίθεση με πολλές fintech, όχι μόνο δεν επηρεάστηκε αλλά ισχυροποίησε την παρουσία της.

  Πέρα όμως από τις μεμονωμένες υπηρεσίες που θα λανσάρει ή θα βελτιώσει η Viva Wallet στο προσεχές μέλλον, τα στελέχη της αναφέρουν ότι θα επιμείνουν στην πελατοκεντρική τους προσέγγιση και στη δέσμευση τους να καινοτομούν τεχνολογικά.

  Διαβάστε ακόμη:

  Η Viva Wallet επεκτείνεται στη γερμανική αγορά

  Viva Wallet: Πανευρωπαϊκό άλμα με επένδυση 25 εκατ. ευρώ στην Praxiabank 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ