Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 21-Ιουλ-2020 08:12

  Κεφάλαια έως 3 εκατ. για επενδύσεις στη διαχείριση αποβλήτων

  Κεφάλαια έως 3 εκατ. για επενδύσεις στη διαχείριση αποβλήτων
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Γκίτση 

  Από την Τετάρτη 29 Ιουλίου έως και τις 30 Σεπτεμβρίου πολύ μικρές, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, που δραστηριοποιούνται στη διαχείριση αποβλήτων, θα μπορούν να υποβάλλουν αίτηση στο πρόγραμμα "Περιβαλλοντικές Υποδομές: Ενίσχυση Εγκαταστάσεων Διαχείρισης Αποβλήτων", και να λάβουν χρηματοδότηση έως 3 εκατ. ευρώ. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα, το οποίο είχε προαναγγελθεί πριν από μια τετραετία -το μακρινό 2016-, έχει προϋπολογισμό 40 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 26 εκατ. ευρώ θα διατεθούν σε υφιστάμενες και τα 14 εκατ. ευρώ σε νέες επιχειρήσεις. Με βάση τις προϋποθέσεις του προγράμματος, θα ενισχυθούν επενδυτικά σχέδια προϋπολογισμού επένδυσης από 400.000 ευρώ έως 3.000.000 ευρώ. Το ύψος της επιδότησης, κυμαίνεται από 30% έως και 50% και καθορίζεται από το μέγεθος της επιχειρήσεις, την περιφέρεια που δραστηριοποιείται και την κατηγορία της επιλέξιμης δαπάνης. 

  Στόχος είναι η αξιοποίηση υγρών και στερεών αποβλήτων, προκειμένου τα απόβλητα ύστερα από επεξεργασία να μπορούν να επανεισαχθούν στον κύκλο παραγωγής και να επαναχρησιμοποιηθούν ως πρώτες ύλες, υλικά ή ουσίες με σκοπό να εξυπηρετήσουν και πάλι είτε την αρχική τους χρήση είτε άλλες χρήσεις.

  Η προθεσμία ολοκλήρωσης των χρηματοδοτούμενων επενδύσεων, δεν μπορεί να υπερβαίνει τους 18 μήνες από την ημερομηνία έκδοσης της Απόφασης Ένταξης, εφόσον δεν υπερβαίνει την καταληκτική ημερομηνία επιλεξιμότητας της προγραμματικής περιόδου 2014-2020. Έργο τουλάχιστον ίσο με το 30% του εκάστοτε εγκεκριμένου επιχορηγούμενου προϋπολογισμού του επενδυτικού σχεδίου θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί στους πρώτους 8 μήνες από την ημερομηνία της απόφασης ένταξής του.

  Σημειώνεται τέλος πως οι εν δυνάμει υπό ένταξη, στο συγκεκριμένο πρόγραμμα δραστηριότητες που προβαίνουν σε εργασίες αξιοποίησης αποβλήτων μπορούν να  να εκτελούν πέραν της αξιοποίησης και ανάκτησης και λοιπές εργασίες διαχείρισης/εναλλακτικής διαχείρισης επιλέξιμες για την παρούσα δράση ενέργειες είναι οι εξής:

  - Συλλογή, δηλαδή συγκέντρωση αποβλήτων, συμπεριλαμβανομένης της προκαταρκτικής διαλογής και της προκαταρκτικής αποθήκευσης αποβλήτων.

  - Το σύνολο των εργασιών μετακίνησης αποβλήτων ή/και ειδικών ρευμάτων υλικών από τα μέσα συλλογής στους χώρους ανάκτησης.

  - Προσωρινή αποθήκευση, εν αναμονή επεξεργασίας, ανάλογα με τον τύπο αποβλήτων.

  - Επεξεργασία και ανάκτηση, όπως ανακύκλωση με την οποία τα απόβλητα μετατρέπονται εκ νέου σε προϊόντα, υλικά ή ουσίες που προορίζονται είτε να εξυπηρετήσουν και πάλι τον αρχικό τους σκοπό είτε άλλους σκοπούς και κάθε εργασία ανάκτησης που συνιστά έλεγχο, καθαρισμό ή επισκευή, με την οποία προϊόντα ή συστατικά στοιχείων προϊόντων που αποτελούν πλέον απόβλητα προετοιμάζονται προκειμένου να επαναχρησιμοποιηθούν.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ