Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 16-Ιουλ-2020 07:46

  Βασιλάκης: Θα συνεχιστεί και το 2020 το σερί κερδών της Autohellas

  Βασιλάκης: Θα συνεχιστεί και το 2020 το σερί κερδών της Autohellas
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Δελεβέγκου

  Παρά το πλήγμα που έχει προκαλέσει ο κορονοϊός στην ελληνική και ξένη αγορά ενοικίασης αυτοκινήτων, η Αutohellas θα καταφέρει να εμφανίσει κέρδη τη φετινή χρονιά, όπως ανέφερε, χθες, κατά την ετήσια γενική συνέλευση ο αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Ευτύχης Βασιλάκης. "Η εταιρεία θα καταφέρει να παραμείνει θετική και για το 2020 σε ενοποιημένη βάση. Δεν θα χαλάσει το σερί κερδοφορίας των 53 ετών. Το αποτέλεσμα θα είναι ένα μικρό κλάσμα του προηγούμενου έτους, καθώς περιμένουμε το 20-30% των αφίξεων μιας κανονικής χρονιάς. Κι επίσης είχαμε δύο μήνες χωρίς νέα δραστηριότητα που οδηγεί σε απώλεια 12-15% τους πιθανού τζίρου” όπως είπε.

  "Είμαστε η μόνη εταιρεία με δραστηριότητα και στον τουρισμό που θα δώσει μέρισμα φέτος” σημείωσε ο κ. Βασιλάκης, διευκρινίζοντας ότι αν η Autohellas δραστηριοποιούνταν μόνο στον τουρισμό δεν θα διένειμε μέρισμα. Χαρακτήρισε ακόμη το 2020 ως έτος αντοχής και προσαρμογής, με τον τελικό αντίκτυπο της πανδημίας να κρίνεται από το εάν θα βρεθεί φαρμακευτική αγωγή και εμβόλιο για τον κορονοϊό.  

  Σκιαγραφώντας το συγκριτικό πλεονέκτημα που διαθέτει η εταιρεία έναντι των υπολοίπων παικτών του κλάδου ενοικίασης αυτοκινήτων, ο κ.Βασιλάκης ανέφερε πως:

  -η αναλογία των ιδίων προς ξένα κεφάλαια είναι η καλύτερη, εάν συγκριθεί με αυτήν αντίστοιχων εταιρειών στους τομείς της βραχυχρόνιας (rent a car) και μακροχρόνιας ενοικίασης (leasing) σε Ευρώπη και Ηνωμένες Πολιτείες.

  -η Autohellas έχει τη δυνατότητα να πωλήσει τμήμα του στόλου της, συγκεντρώνοντας ρευστότητα. Με τον τρόπο αυτό είναι σε θέση να βελτιώσει το cash flow της, καθώς οι πωλήσεις είναι υψηλότερες από τις αγορές και τις επενδύσεις. 

  -σε σχέση με την υπαγωγή της Hertz Global Holdings σε καθεστώς χρεοκοπίας σε ΗΠΑ και Αυστραλία, η επίδραση είναι αμελητέα. Κι αυτό διότι δεν προκαλεί ούτε νομικό αντίκτυπο στην δραστηριότητά της ούτε επιπτώσεις στην εμπορική λειτουργία της. Επίσης, το σύστημα κρατήσεων της Autohellas εξαρτάται σε ποσοστό 15% από το σύστημα κρατήσεων της Hertz International, κάτι που είναι σπάνιο σε αντίστοιχες εταιρείες σε όλη την Ευρώπη, όπως ανέφερε ο κ. Βασιλάκης.

  Από την άλλη πλευρά, η κατάρρευση του τουρισμού και η συρρίκνωση των αφίξεων που δεν αναμένεται να ξεπεράσουν το 30%, συγκριτικά με το αντίστοιχο μέγεθος του 2019, προκαλούν σημαντικές επιπτώσεις στις βραχυχρόνιες ενοικιάσεις. Πέρυσι, τα έσοδα από το ελληνικό σκέλος του rent a car διαμορφώθηκαν σε 63 εκατ. ευρώ από τα οποία 33% προήλθε από Έλληνες, με το ποσοστό αυτό να αναμένεται ότι θα είναι αυξημένο φέτος. Ο τζίρος ακόμη από τις βραχυχρόνιες ενοικιάσεις του εξωτερικού -κυρίως των Βαλκανίων- διαμορφώθηκε σε 20 εκατ. ευρώ το 2019.

  Όσον αφορά τη συμμετοχή της Autohellas στο μετοχικό κεφάλαιο της Aegean, έως σήμερα έχει αποφέρει έσοδα από μερίσματα 30 εκατ. ευρώ, ενώ το purchase value αυτής τοποθετείται σε 18 εκατ. ευρώ. Η αεροπορική αποτελεί, όπως ανέφερε ο κ. Βασιλάκης, το πιο σημαντικό κανάλι παραγωγής κρατήσεων για την Autohellas.

  Σε κάθε περίπτωση, η Autohellas έχει προχωρήσει σε συρρίκνωση των μισθολογικών δαπανών. Μείωσε τις αποδοχές της διοίκησης κατά 50%, το management αμείβεται με μεταβλητό τρόπο, έχει θέσει τμήμα του προσωπικού της σε αναστολή, ενώ η εταιρεία έχει κάνει χρήση όλων των μέτρων εξοικονόμησης κόστους, όπως η έκπτωση του 40% των ενοικίων.

  Διαβάστε ακόμη: Η "ασπίδα" της Autohellas έναντι του κοροναϊού

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ