Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 14-Ιουλ-2020 18:23

  Ικανοποίηση ΣΕΒΕ για την επίλυση του θέματος επιδότησης του εργατικού κόστους στις επιχειρήσεις Θράκης και Ανατολικής Μακεδονίας

  Ικανοποίηση ΣΕΒΕ για την επίλυση του θέματος επιδότησης του εργατικού κόστους στις επιχειρήσεις Θράκης και Ανατολικής Μακεδονίας
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Την ικανοποίησή της για την "επίλυση του χρονίζοντος προβλήματος επιδότησης από τον ΟΑΕΔ" εργοδοτικού κόστους 12% στις επιχειρήσεις της Θράκης και 4% σε εκείνες της Ανατολικής Μακεδονίας–Θράκης, με τροπολογία που κατατέθηκε σε νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών και ψηφίστηκε σήμερα από τη Βουλή, εκφράζει με σημερινή ανακοίνωσή της η διοίκηση του Συνδέσμου Εξαγωγέων (ΣΕΒΕ). Η ρύθμιση αφορά τις επιχειρήσεις που είχαν αποφασίσει να κινηθούν προκειμένου να διεκδικήσουν από το ελληνικό κράτος οφειλές πολλών δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ, που καθυστερούν από το 2010. Σύμφωνα με την τροπολογία, οι ανεξόφλητες οικονομικές αξιώσεις των δικαιούχων έως 31.12.15, που δεν είχαν καταβληθεί από τον ΟΑΕΔ για το διάστημα 2010-2015, θα συμψηφιστούν με υφιστάμενες και μελλοντικές απαιτήσεις του Δημοσίου (φόροι, ασφαλιστικές εισφορές, κλπ).

  Αναλυτικότερα, "πρόκειται για τα κονδύλια του περίφημου 12% του εργοδοτικού κόστους, ποσοστό με το οποίο το ελληνικό δημόσιο είχε αναλάβει από το 2009 να στηρίξει παραγωγικές επιχειρήσεις σε παραμεθόριες περιοχές, με βασική αιτιολογία το υψηλό μεταφορικό κόστος. To 2016 η τότε κυβέρνηση ακύρωσε τις υπουργικές αποφάσεις που ενεργοποιούσαν τη σχετική νομοθεσία, χωρίς να ρυθμίσει τις οφειλές. Διότι από το 2010, λόγω κρίσης, η συγκεκριμένη υποχρέωση σταμάτησε να εξυπηρετείται. Κανείς, δηλαδή, δεν κατήργησε τη διαδικασία με διάταξη νόμου ανάμεσα στο 2010 και στο 2016, με αποτέλεσμα το ποσό όχι μόνο να μεγαλώνει, αλλά να εγγράφεται στους ισολογισμούς των επιχειρήσεων και να φορολογείται ως έσοδο, αφού αυτός ήταν ο μοναδικός τρόπος για να κατοχυρώσουν τη διεκδίκησή του" υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση, όπου επισημαίνεται ακόμα ότι το θέμα αυτό περιλαμβανόταν εδώ και 10 χρόνια στις λίστες των αιτημάτων του ΣΕΒΕ προς τις εκάστοτε κυβερνήσεις.

  "Οι εν λόγω ανεξόφλητες επιδοτήσεις προς τις επιχειρήσεις προκάλεσαν οικονομικά προβλήματα στις ίδιες και συρρίκνωσαν την απασχόληση. Μετά από χρόνια οι αποφάσεις έχουν αρχίσει να εκδίδονται και να δικαιώνουν - τουλάχιστον σε πρώτο βαθμό - τις επιχειρήσεις, αν και όλοι αναγνώριζαν ότι η διευθέτηση του θέματος δεν μπορεί παρά να είναι πολιτική" σημειώνει η διοίκηση του ΣΕΒΕ, η οποία χαιρετίζει επίσης την πρόταση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στον πρόεδρο της Βουλής, Κωνσταντίνο Τασούλα, για τη σύσταση Διακομματικής Επιτροπής, με αντικείμενο την ανάπτυξη της Θράκης, που θα πρέπει να υποβάλει το πόρισμά της εντός έξι μηνών.

  ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ