Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 14-Ιουλ-2020 17:48

  Ν. Παπαθανάσης: Πήγαμε πολύ καλά σε όλα τα στάδια της επανεκκίνησης στις επιχειρήσεις HoReCa

  Ν. Παπαθανάσης: Πήγαμε πολύ καλά σε όλα τα στάδια της επανεκκίνησης στις επιχειρήσεις HoReCa
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Θα απαιτηθούν πιο μόνιμα μέτρα για την ενίσχυση των επιχειρήσεων του κλάδου εστίασης και των ξενοδοχείων (κλάδος Ho.Re.Ca.), για την αντιμετώπιση των προβλημάτων, που προκάλεσε στην οικονομία, η πανδημία.

  Αυτό ανέφεραν οι ομιλητές στην ψηφιακή συζήτηση που διοργάνωσε το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο, ενώ από την πλευρά της κυβέρνησης ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Νίκος Παπαθανάσης στην παρέμβασή του ανέφερε: "Πήγαμε πολύ καλά σε όλα τα στάδια της επανεκκίνησης στις επιχειρήσεις του κλάδου HoReCa Κινηθήκαμε με ταχύτητα και προτεραιότητά μας ήταν και συνεχίζει να είναι η προστασία της δημόσιας υγείας". O υφυπουργός ανέφερε επίσης ότι η λήψη μέτρων είναι μία δυναμική κατάσταση, η οποία εξαρτάται από την καθημερινή αξιολόγηση της κατάστασης, ενώ απέκλεισε το ενδεχόμενο ενός νέου γενικού lockdown προτάσσοντας τη λύση των τοπικών παρεμβάσεων, όπου και αν αυτές απαιτηθούν. Κατέληξε δε λέγοντας: "Έχουμε, πλέον, εμπειρία να αναπτύξουμε πολύ πιο έξυπνους τρόπους παρεμβάσεων".

  Στον χαιρετισμό του, ο πρόεδρος του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου Νικόλαος Μπακατσέλος δήλωσε: "Το ξέσπασμα της παγκόσμιας πανδημίας αποτέλεσε μία ασύμμετρη απειλή η οποία προκάλεσε σημαντικές προκλήσεις που οδήγησαν όχι μόνο σε ελληνική, αλλά σε παγκόσμια οικονομική συρρίκνωση. Τουριστικές χώρες όπως η Ελλάδα κλονίστηκαν και οι κυβερνήσεις προχώρησαν στην εφαρμογή μέτρων προστασίας των μικρομεσαίων κυρίως επιχειρήσεων για την αποφυγή ξεσπάσματος ενός νέου φαύλου κύκλου ύφεσης. Καταλύτης για τις θεσμικές πρωτοβουλίες που πρέπει να αναληφθούν με στόχο την αντιμετώπιση των προβλημάτων στις επιχειρήσεις Ho.Re.Ca., αποτελεί η ανάδειξη της σημαντικότητας του κλάδου στην ανάκαμψη της Ελληνικής οικονομίας, καθώς και όλων εκείνων των πρωτοβουλιών που ελήφθησαν εν μέσω της πρωτοφανούς κρίσης".

  Η επίδραση της πανδημίας θα συνεχίσει να επηρεάζει αρνητικά τον κλάδο

  Ο Αλέξης Δαμαλάς, Partner & Financial Advisory Services Leader, Deloitte Ελλάδας, δήλωσε σχετικά: "Ο κλάδος της εστίασης αποτελεί αριθμητικά τον 2ο πιο πολυπληθή κλάδο σε αριθμό εργαζομένων, μετά το λιανικό εμπόριο. Ωστόσο, ως αποτέλεσμα της έξαρσης της πανδημίας Covid-19, ο συγκεκριμένος κλάδος πλήγηκε περισσότερο από κάθε άλλο. Ενδεικτικά, από το σύνολο των εργαζομένων που απασχολούνται σε επιχειρήσεις των οποίων η λειτουργία τέθηκε σε αναστολή, το 32,4% αντιστοιχούσε στον κλάδο της εστίασης, έναντι 13,7% που αντιστοιχούσε στο λιανικό εμπόριο. Η επίδραση της πανδημίας θα συνεχίσει να επηρεάζει αρνητικά τον κλάδο λόγω περιορισμού του εισερχόμενου τουρισμού, της εφαρμογής συγκεκριμένων πρωτοκόλλων, της διάδοσης νέων τάσεων (π.χ. τηλεργασία), του ενδοιασμού των καταναλωτών σε εξόδους για υγειονομικούς λόγους και του γενικότερου περιορισμού του διαθέσιμου εισοδήματος. Δεδομένων των περιορισμών αυτών και παρά τα αρκετά και ουσιαστικά μέτρα στήριξης των επιχειρηματιών που λήφθηκαν, θα απαιτηθούν πιο μόνιμα μέτρα για την ενίσχυση του κλάδου, για παράδειγμα διατήρηση ή/και περιορισμός του ΦΠΑ, δημοτικών τελών, περιορισμός κόστους ενοικίων, μεταξύ άλλων".

  Όπως υποστήριξε στην τοποθέτηση του ο Τιμ Ανανιάδης, General Manager & Managing Director, Ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετανία & King George, υπάρχουν τρόποι να αντιμετωπίσουμε βραχυπρόθεσμα κάποιες από τις επιπτώσεις της κρίσης της πανδημίας, μειώνοντας για παράδειγμα τα έξοδα. Ωστόσο, αν δεν υπάρχει προσέλευση τουριστών και άλλων επισκεπτών από το εξωτερικό, δεν επαρκεί ο εσωτερικός τουρισμός για να στηριχθούν οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις.

  Ο Νίκος Νέγκας Managing Director, TGI Fridays, σημείωσε: "Η εστίαση τα τελευταία χρόνια έχει βρεθεί μπροστά σε πολλές και σημαντικές προκλήσεις. Οι νέες τεχνολογίες και η αλλαγή καταναλωτικών και διατροφικών συνηθειών διαμορφώνουν ένα καινούργιο περιβάλλον στο οποίο πρέπει να προσαρμοσθούν οι επιχειρήσεις. Η πανδημία και οι οικονομικές της επιπτώσεις επιταχύνουν τις εξελίξεις, διαμορφώνοντας ένα νέο τοπίο την επόμενη μέρα. Το delivery αποτελεί για πολλούς ένα νέο εγχείρημα που μπορεί να βοηθήσει μερικώς στην μετρίαση των επιπτώσεων, αλλά θα παραμείνει ένα μικρό ποσοστό της εστίασης. Οι επιχειρήσεις που θα αντιμετωπίσουν με τον καλύτερο τρόπο τη νέα πραγματικότητα θα βγουν σημαντικά ενισχυμένες".

  Ο Αλέξανδρος Δανιηλίδης πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας, δήλωσε: "Η αγορά του Ho.Re.Ca. έχει δύο πολύ βασικά χαρακτηριστικά. Αφενός έχει τεράστιο αποτύπωμα στο σύνολο της Οικονομικής δραστηριότητας της χώρας μας, αφού αφορά δεκάδες χιλιάδες επιχειρήσεων, εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπων κα μεγάλο μέρος του Εθνικού Ακαθάριστου Εισοδήματος. Αφετέρου συνδέεται με υπηρεσίες που αφορούν φιλοξενία και εστίαση, που είναι άρρηκτα δεμένες με την ελληνική ιστορία, κουλτούρα και αξίες από την αρχαιότητα έως σήμερα"

  Σύμφωνα με την Λίλιαν Νεκταρίου, Franchise Country Director Greece, Cyprus, Malta, Coca-Cola Hellas: "Η κρίση της Covid-19, μας ώθησε να αλλάξουμε τις προτεραιότητες και την καθημερινότητά μας, προκειμένου να διασφαλίσουμε τη δημόσια και την προσωπική μας υγεία και ασφάλεια. Σήμερα, βρισκόμαστε σε ένα μεταβατικό στάδιο, στο οποίο όλοι μας προσπαθούμε να ανταποκριθούμε στη νέα κανονικότητα. Ως Coca-Cola στην Ελλάδα, σχεδιάσαμε το πρόγραμμα "Future Loading", μαζί με το Ίδρυμα Μποδοσάκη, που στέκεται ακόμη μια φορά στο πλευρό μας ως στρατηγικός συνεργάτης, με στόχο να στηρίξουμε τις μικρές επιχειρήσεις του κλάδου καφεστίασης και φιλοξενίας. Έτσι, κάνουμε πράξη τις αξίες μας και την ευρύτερη φιλοσοφία μας να είμαστε ενεργό μέλος της κοινωνίας μας, μέσω συνεργασιών και δράσεων βιωσιμότητας που πιστεύουμε ότι θα έχουν σημαντικό αντίκτυπο για το ευρύ σύνολο".

  Τέλος, ο Γιάννης Παπαχρήστου General Manager Greece & Cyprus, Coca-Cola HBC Greece, τόνισε: "Ως επίκεντρο ενός οικοσυστήματος εταιριών με πολύ σημαντικό αποτύπωμα, έχουμε ηγετικό ρόλο να παίξουμε για την επόμενη μέρα του κλάδου και την υποστήριξη της αγοράς και των συνεργατών μας. Στο πλαίσιο αυτό, αναδιατάξαμε το Youth Empowered και δημιουργήσαμε το "The Ho.Re.Ca. Edition" μια σειρά ενεργειών για την ενδυνάμωση των επαγγελματιών του Ho.Re.Ca. και την ενίσχυση των πελατών μας".

  Η ψηφιακή συζήτηση διοργανώθηκε χθες το απόγευμα από το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο.

  ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ