Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 14-Ιουλ-2020 08:22

  Τελευταίο 4μηνο του έτους η πώληση του ΑΔΜΗΕ

  Τελευταίο 4μηνο του έτους η πώληση του ΑΔΜΗΕ
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Χάρη Φλουδόπουλου

  Η περαιτέρω ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ θα προχωρήσει με μικρή καθυστέρηση, εξαιτίας των προβλημάτων που έχουν προκύψει εξαιτίας του κορονοϊού. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές η πώληση τοποθετείται χρονικά για το τελευταίο τετράμηνο του έτους.

  Υπενθυμίζεται ότι λόγω της πανδημίας και του lockdown ματαιώθηκε η προγραμματισμένη επίσκεψη του υφυπουργού Ενέργειας Γ. Θωμά στην Κίνα, με σκοπό να διερευνηθούν οι προθέσεις της State Grid που είναι σήμερα ο στρατηγικός επενδυτής στον ΑΔΜΗΕ κατέχοντας ποσοστό 24%.

  Μάλιστα οι Κινέζοι βάσει του συμφώνου μετόχων, έχουν δικαίωμα πρώτης προσφοράς σε περίπτωση που το ελληνικό δημόσιο αποφασίσει να προχωρήσει σε περαιτέρω πώληση μεριδίου.

  Βεβαίως πιθανή πώληση στη State Grid σημαίνει ότι οι Κινέζοι θα καταστούν πλειοψηφικοί μέτοχοι, εξέλιξη που πιθανόν να περιπλέξει τη διαδικασία με δεδομένη την στάση που τηρεί η Κομισιόν απέναντι στις κινεζικές επενδύσεις σε κρίσιμες στρατηγικές υποδομές.

  Ωστόσο όπως σημειώνουν κυβερνητικές πηγές, η Κομισιόν εκφράζει πολιτικές θέσεις και παροτρύνσεις και όχι ρυθμιστικές παρεμβάσεις, όπως συνέβη πρόσφατα και με το νέο white paper που εξέδωσε.

  Η θέση της ελληνικής κυβέρνησης, όπως εκφράστηκε και από τον πρωθυπουργό είναι ότι η Ελλάδα είναι ανοιχτή σε επενδύσεις από όλο τον κόσμο και κριτήριο για την ελληνική πλευρά είναι το τι είναι συμφέρον για την ελληνική οικονομία.

  Το ίδιο ισχύει και για την πώληση του ΑΔΜΗΕ, η οποία θα προχωρήσει για στρατηγικούς λόγους προκειμένου να διασφαλιστεί η καλύτερη δυνατή ανάπτυξη της εταιρείας στο μέλλον.

  Εκτός από την περαιτέρω ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ, το Σεπτέμβριο αναμένεται να προχωρήσει και η νομοθετική ρύθμιση που απαιτείται προκειμένου να προχωρήσει η είσοδος στρατηγικού επενδυτή στη θυγατρική εταιρεία του διαχειριστή Αριάδνη Interconnector, η οποία προχωρά το έργο της μεγάλης διασύνδεσης Κρήτη - Αττική.

  Την ίδια περίοδο αναμένεται να ξεκινήσουν και οι εργασίες στο χερσαίο τμήμα του έργου στην Κρήτη, αφού προηγουμένως οριστικοποιηθούν οι μελέτες για το έργο. Η μεγαλύτερη ανησυχία για το έργο αφορά στο ενδεχόμενο να υπάρξει δεύτερο κύμα του COVID - 19 που θα δημιουργούσε προβλήματα στις μετακινήσεις αλλά και στη διακίνηση υλικών.

  Πάντως ότι σε ό,τι αφορά στη μικρή διασύνδεση Κρήτης-Πελοποννήσου, αξίζει να αναφερθεί ότι τους προηγούμενους μήνες δεν υπήρξαν σοβαρά προβλήματα και αυτό είναι ενδεικτικό της σημασίας του έργου που υλοποιείται από τον ΑΔΜΗΕ ακόμη και για τους προμηθευτές.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ