Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 13-Ιουλ-2020 07:42

  Αξιολόγηση "BB" δίνει η Fitch στην doValue

  Αξιολόγηση "BB" δίνει η Fitch στην doValue
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Νένας Μαλλιάρα

  Με σταθερή προοπτική για τον κίνδυνο αθέτησης, βαθμολογώντας με "ΒΒ" τον κίνδυνο μακροπρόθεσμης αθέτησης (Long-Term Issuer Default Rating, IDR) και "Β" της βραχυπρόθεσμης αθέτησης (Short-Term IDR), αξιολογεί η Fitch Ratings την doValue. Η σταθερή προοπτική αθέτησης αντανακλά την εκτίμηση της Fitch ότι το ισχυρό franchise της doValue θα παράγει προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων κέρδη τους επόμενους 18 μήνες, καθιστώντας δυνατή σημαντική απομόχλευση από τα υψηλά μετά την πρόσφατη εξαγορά της Eurobank FPS.

  Όπως αναφέρει ο διεθνής οίκος αξιολόγησης, η αξιολόγηση κινδύνου μακροπρόθεσμης αθέτησης (Long-Term IDR) αντανακλά το ισχυρό franchise της εταιρείας στη διαχείριση χρέους και ακίνητης περιουσίας στη Νότια Ευρώπη, με ένα μοντέλο εργασιών που παράγει ρευστότητα σε μετρητά χάρη στις μακροπρόθεσμες συμβάσεις με βασικούς πελάτες. Σημειώνεται ότι η αξιολόγηση της Fitch έχει λάβει υπόψη την μόχλευση που έλαβε η εταιρεία για τη χρηματοδότηση δύο σημαντικών εξαγορών τους τελευταίους δεκατρείς μήνες, καθώς και την επίπτωση στις εργασίες της εταιρείας από τον Μάρτιο, λόγω του Covid-19, που αναμένεται να συνεχίσει να βαρύνει τις επιδόσεις στις ανακτήσεις οφειλών κατά το β΄ εξάμηνο του 2020.  

  Το 2019 η απόκτηση του 85% της Altamira Asset Management Holding, με έδρα τη Μαδρίτη, διαφοροποίησε τις δραστηριότητες της doValue στην Ιταλία και σε άλλες αγορές της Ν. Ευρώπης. Η διαδικασία αυτή επεκτάθηκε με την πρόσφατη ολοκλήρωση της εξαγοράς μεριδίου 80% της εταιρείας διαχείρισης απαιτήσεων Eurobank FPS στην Ελλάδα, καθιστώντας την doValue υποψήφιο ηγέτη της αγοράς εξυπηρέτησης χρέους σε καθεμία από τις Ιταλία, Ελλάδα, Κύπρο και Ιβηρική.

  Η Fitch θεωρεί τις εξαγορές αυτές συμπληρωματικές προσθήκες του ιταλικού franchise της doValue, που μειώνουν τη συγκέντρωση εσόδων γεωγραφικά και πελατειακά, και που στην περίπτωση της Altamira προσθέτουν και δυνατότητες στον τομέα διαχείρισης ιδιόκτητων ακινήτων.

  Όπως συμβαίνει με όλες τις σημαντικές εξαγορές, η Fitch αναφέρει ότι υφίστανται οι κίνδυνοι ενσωμάτωσης των εταιρειών που εξαγοράστηκαν. Μάλιστα επισημαίνει ότι οι κίνδυνοι αυτοί επιτείνονται σε περίοδο επιδείνωσης της ευρύτερης Οικονομίας και όταν πολλοί εργαζόμενοι καλούνται να εργαστούν εξ αποστάσεως, παρά το γεγονός ότι η τεχνολογική υποδομή της doValue επέτρεψε στο προσωπικό της να συνεχίσει να εργάζεται αποτελεσματικά. 

  Όπως λέει η Fitch, τα μέτρα που ελήφθησαν σε όλη την Ευρώπη από το lockdown του Μαρτίου έχουν δημιουργήσει αναστάτωση στην ομαλότητα των εργασιών, ειδικά στην περίπτωση της doValue λόγω της υπολειτουργίας του δικαστικού συστήματος και άλλων δημόσιων υπηρεσιών στο μεγαλύτερο μέρος της νότιας Ευρώπης. Πολλά δικαστήρια άνοιξαν ξανά τις τελευταίες εβδομάδες, ωστόσο η Fitch εκτιμά ότι παραμένουν αβεβαιότητες σχετικά με την ταχύτητα με την οποία τα δικαστήρια θα επιστρέψουν στην κανονικότητα, αλλά και με το ποια θα είναι η υπολειπόμενη επίπτωση της οικονομικής ύφεσης στην αγορά ακινήτων και στην απόδοση των εισπράξεων οφειλών μακροπρόθεσμα. 

  Όπως αναφέρει η Fitch, πριν από το ξέσπασμα της πανδημικής κρίσης, τα περιθώρια EDITDA της doValue ήταν ισχυρά και σταθερά, με τη σταθερότητα των κερδών να ενισχύεται περαιτέρω από χαρακτηριστικά των συμβάσεων όπως η καταβολή αποζημίωσης σε περίπτωση που οι πελάτες ήθελαν πρόωρη λήξη  της σύμβασης, καθώς και οι μακρές περίοδοι ίασης της οφειλής σε περίπτωση χαμηλής επίδοσης βραχυπρόθεσμα από πλευράς του διαχειριστή. Οι συμβάσεις μπορεί να είναι μεμονωμένα σημαντικές για τα έσοδα του Ομίλου, αλλά οι περισσότερες έχουν εναπομείνασα διάρκεια μέχρι τη λήξη άνω των 5 ετών, αυξάνοντας, έτσι, την ορατότητα για τη ροή εργασιών και τις απαιτήσεις σε πόρους. 

  Τόσο η εξαγορά της Altamira όσο και της FPS χρηματοδοτήθηκαν από δανεισμό, αυξάνοντας το ανεξόφλητο χρέος της doValue από ένα αμελητέο ποσό στα τέλη του 2018, σε περίπου 644 εκατ. ευρώ (καθαρά από άλλες χρηματοοικονομικές υποχρεώσεις) μετά την ολοκλήρωση της εξαγοράς της FPS τον Ιούνιο του 2020. Ως αμιγώς διαχειριστής απαιτήσεων, χωρίς δραστηριότητες αγοράς χρέους, οι επιχειρησιακές χρηματοδοτήσεις και οι απαιτήσεις ρευστότητας της doValue είναι μικρότερες από εκείνες των εισπρακτικών εταιρειών που αγοράζουν μη εξυπηρετούμενα περιουσιακά στοιχεία και τα διακρατούν στους ισολογισμούς τους και υπό κανονικές συνθήκες, αυτό το μοντέλο παρουσιάζει σταθερά κέρδη και υγιή δυνατότητα απομόχλευσης. 

  Κατά την άποψη της Fitch, η διακοπή των εισπράξεων οφειλών εν μέσω της πανδημίας και της δυνητικά αργής οικονομικής ανάκαμψης στη συνέχεια, θα μπορούσε να μειώσει το βραχυπρόθεσμο EBITDA της doValue και να επιβραδύνει τον ρυθμό απομόχλευσης από το σημείο αποκορύφωσης, την εξαγορά της FPS. Ωστόσο, η doValue έχει δεσμευτεί να διατηρήσει μέγιστο καθαρό δανεισμό προς EBITDA στις 3 φορές και η Fitch εκτιμά ότι ο ακαθάριστος δανεισμός προς τα EBITDA δεν θα ξεπεράσει ουσιαστικά τις 3,5 φορές στα τέλη του 2020.

  Η Fitch αξιολογεί τη μόχλευση κυρίως χρησιμοποιώντας τον ακαθάριστο δανεισμό προς τα EBIDTA που βασίζεται στις ταμειακές ροές, αλλά ως συμπληρωματικό μέτρο σημειώνει ότι η δραστηριότητα εξαγοράς έχει εισαγάγει σημαντικά άυλα περιουσιακά στοιχεία στον ισολογισμό της doValue, επηρεάζοντας αρνητικά τη θέση ενσώματων ιδίων κεφαλαίων  βραχυπρόθεσμα. Ωστόσο, η Fitch σημειώνει επίσης ότι η doValue έχει επιβεβαιώσει από την έναρξη της πανδημίας ότι η εσωτερική ανάλυση ευαισθησίας δεν δείχνει πιθανή απώλειας της αξίας των άυλων αγαθών που σχετίζονται με την Altamira, ακόμη και σε περίπτωση συρρίκνωσης της προσδοκώμενης κερδοφορίας βραχυπρόθεσμα. 

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ