Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 09-Ιουλ-2020 07:44

  Lamda: Ποια έργα της α' φάσης του Ελληνικού θα χρηματοδοτήσει το ομόλογο

  Lamda: Ποια έργα της α' φάσης του Ελληνικού θα χρηματοδοτήσει το ομόλογο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Δελεβέγκου

  Στις νέες αναπτύξεις που θα υλοποιηθούν στο Ελληνικό, όπως τα εμπορικά κέντρα, αλλά και σε αποπληρωμή παλαιότερου δανεισμού θα κατευθυνθούν, μεταξύ άλλων, τα κεφάλαια, ύψους έως 320 εκατ. ευρώ, που επιδιώκει να αντλήσει μέσω του, επταετούς διάρκειας, ομολόγου της η Lamda Development.  Η εισηγμένη, όπως αναφέρεται στο ενημερωτικό δελτίο, θα εκδώσει συνολικά 320 χιλ. ομολογίες ονομαστικής αξίας 1.000 ευρώ η καθεμία, ενώ "σε περίπτωση μερικής κάλυψης σε ποσό μικρότερο των 270 εκατ. ευρώ, η έκδοση θα ματαιωθεί”. Εκτιμάται ότι ποσοστό τουλάχιστον 30% των ομολογιών θα διατεθεί για την ικανοποίηση των εγγραφών των ιδιωτών επενδυτών, και το υπόλοιπο 70% των ομολογιών θα κατανεμηθεί μεταξύ των ειδικών επενδυτών και των ιδιωτών επενδυτών.

  Τα εμπορικά κέντρα

  Υπολογίζεται ότι τα αντληθέντα κεφάλαια θα διαμορφωθούν σε 312,8 εκατ., ύστερα από την αφαίρεση των εκτιμώμενων δαπανών έκδοσης. Από αυτά εκτιμάται ότι ποσό της τάξεως των:

  - 63 εκατ. ευρώ θα κατευθυνθεί για την ανάπτυξη των δύο νέων εμπορικών κέντρων που θα αποτελούν τμήμα της Μητροπολιτικής Παρέμβασης του Ελληνικού. Το ένα από αυτά που θα βρίσκεται στην Λεωφόρο Βουλιαγμένης, θα διαθέτει εκτιμώμενη μικτή εκμισθώσιμη επιφάνεια 72.000 τ.μ., ενώ το έτερο που θα βρίσκεται στην μαρίνα του Αγίου Κοσμά θα διαθέτει δόμηση 30.000 τ.μ.

  -81 εκατ. θα διατεθεί για την αποπληρωμή υπολοίπου κοινοπρακτικού ομολογιακού δανείου της Lamda Development ύψους 89,1 εκατ. ευρώ.

  -100 εκατ. ευρώ θα διατεθεί στην Ελληνικό Α.Ε.-αφότου, βεβαίως, ολοκληρωθεί η μεταβίβαση των μετοχών της στην Lamda Development- αρχικά μέσω ενδο-ομιλικού δανείου διάρκειας έως 2 ετών. Στη συνέχεια, όταν το δάνειο αυτό αποπληρωθεί, θα παραμείνει διαθέσιμο για τη μερική κάλυψη τραπεζικής εγγυητικής επιστολής ύψους 150 εκατ. ευρώ, η οποία λήγει μετά την αποπεράτωση της ολοκλήρωση της πρώτης, πενταετούς, φάσης του έργου. Με τον τρόπο αυτό εξασφαλίζεται η εκπλήρωση των υποχρεώσεων της εταιρείας για τυχόν υπερβάσεις του κόστους του έργου, καθώς και για τη κάλυψη τυχόν μειωμένων προσόδων από πωλήσεις ή και εκμετάλλευση περιουσιακών στοιχείων. Αφότου λήξει και εν λόγω τραπεζική εγγυητική επιστολή, η Lamda Development θα διαθέσει το ποσό των 100 εκατ. ευρώ για τις ανάγκες χρηματοδότησης των επόμενων δόσεων του τιμήματος -ανέρχεται σε 915 εκατ. ευρώ- και για την υλοποίηση επενδύσεων στις επόμενες φάσεις του έργου (μετά την πρώτη πενταετία)

  - 25 εκατ. θα χρησιμοποιηθεί εντός τριών ετών από την ημερομηνία εκδόσεως για νέες επενδύσεις της εισηγμένης.

  - 43,8 εκατ. ευρώ θα διατεθεί, εντός 3 ετών, για την κάλυψη αναγκών κεφαλαίου κίνησης, τόκων και χρηματοοικονομικών εξόδων

  Εν γένει, όπως αναφέρεται στο ενημερωτικό δελτίο, η πρώτη πενταετής φάση, ύψους 2 δισ. ευρώ, περιλαμβάνει κυρίως την ενίσχυση της παραλιακής ζώνης, την ανάπτυξη συγκροτημάτων κατοικιών, εμπορικών χρήσεων και των σχετικών υποδομών. Η χρηματοδότηση αυτής, που περιλαμβάνει και τη χρηματοδότηση του ΦΠΑ, θα γίνει με την έκδοση από την Ελληνικό Α.Ε. ομολογιακού δανείου έως 546 εκατ. ευρώ διάρκειας έως 10 χρόνων.

  Σημειώνεται ότι το εύρος της απόδοσης του ομολόγου θα ανακοινωθεί στις 14 Ιουλίου, η δημόσια προσφορά θα ξεκινήσει στις 15 Ιουλίου και θα τελειώσει στις 17 Ιουλίου.

  dimitris.delevegos@capital.gr

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Κυκλοφορεί ΕΚΤΑΚΤΩΣ

  ΜΕΓΑΛΗ ΠΕΜΠΤΗ
  29 Απριλίου 2021