Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 08-Ιουλ-2020 14:40

  Ήρθε η ώρα να αναγεννηθεί η Ελλάδα

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

   Να τονώσουμε τον πρωτογενή τομέα τροφίμων & φαρμάκων

  Ιουλία Τσέτη, πρόεδρος και CEO του Ομίλου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Τσέτη

  - Πώς σχεδιάζετε την επόμενη  ημέρα, ποια θα είναι η στρατηγική και ποια τα πλεονεκτήματα που θα αξιοποιήσετε για τη φυγή προς τα εμπρός;

  Η πανδημία του SARS-CoV-2, που βιώσαμε όλοι μας σε όλα τα μήκη και τα πλάτη, ήταν μια πρωτόγνωρη εμπειρία και εξαιρετικά διδακτική. Ένας ιδιότυπος πόλεμος με έναν δύσκολο και όχι τόσο αόρατο εχθρό. 

  Εργαστήκαμε σκληρά, δυναμώσαμε, εξετάσαμε τα λάθη και τις αστοχίες μας και παράλληλα διαπιστώσαμε τις αξίες και τις αρετές μας σε εταιρικό και προσωπικό επίπεδο. Και τα καταφέραμε. Ήδη η Ελλάδα επαινείται από όλο τον κόσμο για την αποτελεσματική διαχείριση της πρωτοφανούς αυτής κρίσης δημόσιας υγείας.

  Πρέπει να είμαστε καλά προετοιμασμένοι, ωστόσο, διότι ίσως στο μέλλον να έχουμε και άλλες παρόμοιες υγειονομικές κρίσεις. 

  Το ερώτημα που τίθεται επιτακτικά είναι πώς θα οδηγηθούμε στην επόμενη μέρα.

  Θα πρέπει να μετασχηματίσουμε την κρίση σε ευκαιρία και να προχωρήσουμε δυναμικά και συντεταγμένα. 

  Εκτιμώ ότι τώρα, περισσότερο από ποτέ, είναι η ώρα να πιστέψουμε στις μεγάλες δυνάμεις μας, να οργανωθούμε ακόμα καλύτερα, να σκεφτούμε ηγετικά, καινοτόμα, διαφορετικά και συλλογικά. 

  Με συμμάχους μας το βασικότερο κεφάλαιο, που είναι το ανθρώπινο δυναμικό, την τεχνολογία, τη διαρκή εκπαίδευση, την κοινωνική ευαισθησία και την αλληλεγγύη, είμαστε αποφασισμένοι να δράσουμε καίρια, για το καλό της ελληνικής οικονομίας, της βιομηχανίας, της προστασίας του Περιβάλλοντος και της βιώσιμης ανάπτυξης. 

  Να γίνουμε, ο καθένας από την πλευρά του, ηγέτης στον κλάδο και στη δουλειά του, να δημιουργήσουμε αυτάρκεια στις οικονομίες μας. Η υγειονομική κρίση που ζήσαμε κατέδειξε με τον πιο ισχυρό τρόπο ότι, όταν υπάρχει ευθύνη −ατομική και συλλογική−, αλλά και πειθαρχία, μπορούμε να τα καταφέρουμε. 

  Είναι αδήριτη ανάγκη να ενισχύσουμε τον βιομηχανικό ιστό της χώρας, να τονώσουμε τον πρωτογενή τομέα τροφίμων και φαρμάκων, αλλά και τις εξαγωγές μας, όπως αναφέρει συχνά ο ΣΕΒ και το ίδιο τονίζω και εγώ, ως αιρετό μέλος του Δ.Σ. του Συνδέσμου, του κορυφαίου θεσμικού οργάνου της βιομηχανίας. Μια χώρα είναι ισχυρή όταν βασίζεται στις δικές της παραγωγικές δυνάμεις και δημιουργεί πλούτο και υπεραξία στα προϊόντα της. Και το ίδιο ευχόμαστε να επιδιώξει η Ευρώπη, να δημιουργήσει αυτάρκεια και να εξαρτάται ολοένα και λιγότερο από τις τρίτες χώρες, αναφορικά με τις πρώτες ύλες. Γεγονός που το είδαμε πολύ έντονα στη διάρκεια της πανδημίας. 

  Σήμερα το μερίδιο της βιομηχανίας στην Ελλάδα ανέρχεται στο 9,5% του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος, όταν ο μέσος ευρωπαϊκός όρος είναι 15%. Το ποσοστό αυτό πρέπει να αυξηθεί, όπως πρέπει να αυξηθούν και οι εξαγωγές και οι επενδύσεις. 

  Και, ακόμα, οφείλουμε να ενισχύσουμε την έρευνα και τη γέφυρα με τους νέους επιστήμονες. Εμείς στον Όμιλο Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Τσέτη το πράττουμε αυτό εδώ και χρόνια, ενισχύουμε τη νέα γενιά επιστημόνων, μέσα από μια σειρά υποτροφιών, από το Ίδρυμα ΑΜΚΕ Κλέων Τσέτης. Έτσι, είναι πολύ πιθανό το brain drain να μετασχηματιστεί σε μερικά χρόνια σε brain gain. 

  Να εντάξουμε στη λειτουργία των επιχειρήσεων τον ψηφιακό μετασχηματισμό, ενσωματώνοντας τις αρχές της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης, η οποία είναι ήδη ante portas. 

  Να τονώσουμε την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας μας. Μάλιστα, η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, ο ψηφιακός και πράσινος μετασχηματισμός, αλλά και η ανάκτηση της οικονομίας σε στρατηγικούς τομείς αποτελούν τους στόχους της νέας βιομηχανικής στρατηγικής την οποία εισηγήθηκε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον Μάρτιο του 2020, πριν ξεσπάσει η πανδημία COVID-19. 

  Και, φυσικά, να μην ξεχάσουμε το Μεγάλο μας Σπίτι, που είναι το Περιβάλλον. 

  Για τη χώρα μας, με το ιδιαίτερα πλούσιο φυσικό κεφάλαιο, τα ζητήματα προστασίας της βιοποικιλότητας και των οικοσυστημάτων αποτελούν κρίσιμους παράγοντες ανάκαμψης και οικοδόμησης ενός βιώσιμου μέλλοντος και βρίσκονται ήδη μεταξύ των προτεραιοτήτων μεγάλου μέρους της επιχειρηματικής κοινότητας.

  Η ευθύνη μας είναι μεγάλη και πρέπει να αντιληφθούμε ότι Εμείς κρατάμε το μέλλον στα χέρια μας, όχι μόνο για εμάς, αλλά για και τις επόμενες γενιές! 

  Εκτιμώ ότι όλα αυτά θα βοηθήσουν σε μια ισχυρή επανεκκίνηση και στο να αναγεννηθεί ξανά η Ελλάδα!

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ