Συνεχης ενημερωση

  Κυριακή, 05-Ιουλ-2020 08:29

  Ποιοι και γιατί ενδιαφέρονται για τα περιφερειακά λιμάνια

  Ποιοι και γιατί ενδιαφέρονται για τα περιφερειακά λιμάνια
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Χάρη Φλουδόπουλου

  Θέμα ημερών είναι η προκήρυξη των τριών πρώτων διαγωνισμών από το ΤΑΙΠΕΔ για τις παραχωρήσεις περιφερειακών λιμανιών. Η αρχή αναμένεται να γίνει με την προκήρυξη των τριών διαγωνισμών για τα λιμάνια της Αλεξανδρούπολης, της Ηγουμενίτσας και της Καβάλας. Στα δύο πρώτα λιμάνια θα παραχωρηθεί πλειοψηφικό πακέτο των μετοχών των οργανισμών διαχείρισης των υποδομών, ενώ στο λιμάνι της Καβάλας θα εφαρμοστεί η μέθοδος της υποπαραχώρησης για τον εμπορικό λιμένα Φίλιππος Β, που βρίσκεται στη Νέα Καρβάλη. Για τη συγκεκριμένη υποπαραχώρηση εκτιμάται ότι ενδεχομένως να δημιουργηθούν συνέργειες με την υπόγεια αποθήκη φυσικού αερίου στο θαλάσσιο πεδίο της νότιας Καβάλας, που επίσης θα παραχωρηθεί μέσω διαγωνισμού, που προκηρύχθηκε πρόσφατα, από το ΤΑΙΠΕΔ. Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι μπορεί να εκδηλωθεί ενδιαφέρον όχι μόνο από διαχειριστές λιμενικών υποδομών αλλά και από ενεργειακές εταιρείες που θα θελήσουν να αξιοποιήσουν.

  Η επικείμενη έναρξη των διαγωνιστικών διαδικασιών αναμένεται να πιστοποιήσει στην πράξη το φημολογούμενο έντονο ενδιαφέρον Ελλήνων και ξένων επενδυτών για τα εν λόγω λιμάνια, στα οποία έχουν υλοποιηθεί σημαντικές επενδύσεις χωρίς ωστόσο οι αποδόσεις τους να είναι ανάλογες.

  Στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης υπάρχει καταγεγραμμένο ενδιαφέρον που σχετίζεται με τη γεωστρατηγική θέση, τόσο για την εμπορευματική δραστηριότητα όσο και για τον ενεργειακό τομέα. Υπενθυμίζεται ότι στην Αλεξανδρούπουλη αναπτύσσεται το πρότζεκτ δημιουργίας τερματικού σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου LNG, που θα είναι κυρίως εξαγωγικό με στόχο την ενεργειακή τροφοδοσία των Βαλκανίων. Για τη συγκεκριμένη παραχώρηση έχει εκδηλωθεί κυρίως αμερικανικό ενδιαφέρον, με τον αμερικανό πρέσβη Τζέφρι Πάιατ να έχει προαναγγείλει τη συμμετοχή στην αποκρατικοποίηση του κυβερνητικού οργανισμού αναπτυξιακής χρηματοδότησης DFC με αμερικανικά επενδυτικά σχήματα. Σημειώνεται ότι το λιμάνι συνδέεται με την Εγνατία οδό, δηλαδή μπορεί να εξελιχθεί σε πύλη για το εμπόριο ανατολής δύσης. Για να προκηρυχθεί ο διαγωνισμός θα πρέπει προηγουμένως να λυθεί, πιθανότατα με τροπολογία που θα περάσει σε επόμενο νομοσχέδιο, η εκκρεμότητα σε σχέση με εκτάσεις που διεκδικούνται από τη ΓΑΙΟΣΕ και οι οποίες θα περάσουν στον Οργανισμό Λιμένος Αλεξανδρούπουλης. Τα ετήσια έσοδα του λιμανιού είναι της τάξης των 700 χιλιάδων ευρώ, ωστόσο μπορούν να πολλαπλασιαστούν με την είσοδο του στρατηγικού επενδυτή.

  Το λιμάνι της Ηγουμενίτσας που μετρά 17 χρόνια ζωής, έχει ως μεγάλο πλεονέκτημα την εγγύτητα με την Ιταλία και τις Βαλκανικές χώρες της Αδριατικής. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία ετησίως διακινούνται 2,5 εκατ. επιβάτες και περί τις 250 χιλιάδες φορτηγά προς τα λιμάνια Μπάρι, Μπρίντιζι, Ανκόνα, Βενετία, Τεργέστη και Ραβένα, καθώς και προς την Κέρκυρα. Για το λιμάνι, που παράγει ετησίως έσοδα της τάξης των 5 εκατ. ευρώ και κέρδη της τάξης των 2 εκατ. ευρώ, εκτιμάται ότι μπορεί να αναπτυχθεί ενδιαφέρον από Ιταλούς επενδυτές και συγκεκριμένα από τον όμιλο Grimaldi.

  Τέλος στην Καβάλα όπου με τη μέθοδο της υποπαραχώρησης θα παραχωρηθεί ο λιμένας Φίλιππος Β᾽ στη Νέα Καρβάλη σε απόσταση 8 χιλιομέτρων από την πόλη. Ο λιμένας μπορεί να εξυπηρετήσει δύο πλοία μήκους 190 μέτρων και ένα πλοίο Ro-Ro. Στο λιμάνι έχουν υλοποιηθεί επενδύσεις ύψους 16 εκατ. ευρώ και διαθέτει κρηπιδώματα μήκους 910 μέτρων, με βάθος έως και 12 μέτρα και χώρο διαχείρισης και αποθήκευσης φορτίων περίπου 282.000 τ.μ. Στα πλεονεκτήματα του λιμανιού είναι ότι επίσης διαθέτει πρόσβαση στην Εγνατία οδό. πρόσθετες συνέργειες μπορούν να δημιουργηθούν στο λιμένα με την περίφημη υπόγεια αποθήκη φυσικού αερίου στο πεδίο της νότιας Καβάλας, ο διαγωνισμός για την παραχώρηση της οποίας επίσης ξεκίνησε από το ΤΑΙΠΕΔ. Πληροφορίες θέλουν να υπάρχει εγχώριο επενδυτικό ενδιαφέρον από ελληνικούς ενεργειακούς ομίλους για την ΥΑΦΑ, που πιθανόν να συνδυαστεί και με την υποπαραχώρηση του Φίλιππος Β᾽.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ