Συνεχης ενημερωση

  Κυριακή, 05-Ιουλ-2020 08:22

  Η άνοδος και η πτώση της Yalco

  Η άνοδος και η πτώση της Yalco
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Γκίτση

  Στην κόψη του ξυραφιού βρίσκεται η Yalco - Κωνσταντίνου, της οποίας έχουν καταγγελθεί τα δάνειά της. Η εταιρεία που κάποτε ήταν μεταξύ των πέντε μεγαλύτερων προμηθευτών εξοπλισμού για τον κλάδο του HORECA δεν κατάφερε, όπως αποδεικνύεται εκ του αποτελέσματος, να εκμεταλλευτεί την ανάκαμψη του τουρισμού και των βραχυχρόνιων μισθώσεων. Ενώ οι λανθασμένες κινήσεις, όπως η προσπάθεια να επαναφέρει στην αγορά τα καταστήματα Habitat επιβάρυναν τη θέση της. Αποτέλεσμα να εμφανίσει επί σειρά ετών σημαντικής έκτασης ζημίες οι οποίες προέρχονται από τη λειτουργική της δραστηριότητα, και αρνητική καθαρή θέση 36,653 εκατ. ευρώ σε επίπεδο εταιρεία και 36,598 εκατ. ευρώ σε επίπεδο ομίλου.

  Εξαιτίας της έλλειψης ρευστότητας και κεφαλαίων, η δραστηριότητά της έχει περιοριστεί σημαντικά και αφορά κατά κύριο λόγο τις ενέργειες που απαιτούνται για την επίλυση των θεμάτων που σχετίζονται με την ικανοποίηση των αναγκών ρευστότητας. Η έλλειψη του κεφαλαίου κίνησης αποτέλεσε τον καθοριστικό παράγοντα της πτώσης των πωλήσεών της. Επιπλέον η σημαντικά περιορισμένη διαθεσιμότητα αποθεμάτων δεν επιτρέπει στην εταιρεία να εκμεταλλεύεται τη ζήτηση για τα προϊόντα της τόσο για οικιακή, αλλά κυρίως για επαγγελματική χρήση (ξενοδοχεία και εστιατόρια). 

  Πέρυσι οι πωλήσεις του ομίλου υποχώρησαν στα 7,894 εκατ. ευρώ από 11,756 εκατ. ευρώ το 2018, που οφείλεται κυρίως στο ανεπαρκές κεφάλαιο κίνησης, οι ζημιές προ φόρων, χρηματοοικονομικών και επενδυτικών αποτελεσμάτων, αποσβέσεων (EBITDA) διαμορφώθηκαν στα 2,089 εκατ. ευρώ, τα αποτελέσματα προ φόρων, ανήλθαν σε ζημίες 4,899 εκατ. ευρώ και τα καθαρά αποτελέσματα μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας διαμορφώθηκαν σε ζημίες 4,887 εκατ. ευρώ από ζημιές 3,003 το 2018. 

  Σε ό,τι αφορά το μέλλον η διοίκηση της δεν μπορεί να δεσμευτεί για την εξεύρεση λύσης που να διασφαλίζει τη συνέχιση των δραστηριοτήτων της εταιρείας, γεγονός που καθιστά πιθανή την παύση λειτουργίας της στο άμεσο μέλλον. Πάντως, όπως σημειώνεται στην οικονομική έκθεση για τη χρήση του 2019, η διοίκηση της προτίθεται να εξαντλήσει από την μεριά της κάθε περιθώριο εύρεσης λύσης αναμένοντας και τις εξελίξεις που θα προκύψουν μετά και από την μεταβίβαση των απαιτήσεων που απορρέουν από τις συμβάσεις των κοινοπρακτικών δανείων και των ανοικτών πιστωτικών γραμμών - αλληλόχρεων λογαριασμών της Τράπεζας Eurobank Ergasias AE στην εταιρεία ειδικού σκοπού "CAIRO No. 3 FINANCE DESIGNATED ACTIVITY COMPANY".

  Σημειώνεται ότι οι ομολογιούχοι δανειστές έχουν προβεί στην καταγγελία των δανειακών συμβάσεων της, συνέπεια της οποίας, το συνολικό οφειλόμενο ποσό που κατέστη ληξιπρόθεσμό και καλείτο να καταβληθεί άμεσα, ανερχόταν στα 40.348.644 ευρώ κεφαλαίου και 1.564.659 ευρώ τόκων. 

  Βάρη δυσθεώρητα για την εταιρεία οι πωλήσεις της οποίας τους μήνες Μάρτιο, Απρίλιο και Μάιο εμφάνισαν μείωση 70% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019. Σε συνδυασμό με τον περιορισμό της εμπορικής λειτουργίας της εξαιτίας της έλλειψης ρευστότητας και κεφαλαίων, τα χρηματοοικονομικά στοιχεία της για την χρήση του 2020 αναμένεται να επηρεασθούν δυσμενώς σε βαθμό που δεν μπορεί να εκτιμηθεί αξιόπιστα υπό τις παρούσες συνθήκες. 

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Κυκλοφορεί ΕΚΤΑΚΤΩΣ

  ΜΕΓΑΛΗ ΠΕΜΠΤΗ
  29 Απριλίου 2021