Συνεχης ενημερωση

  Σάββατο, 04-Ιουλ-2020 08:50

  Αυξάνεται αλλά παραμένει σε χαμηλά επίπεδα η κατανάλωση δεδομένων κινητής

  Αυξάνεται αλλά παραμένει σε χαμηλά επίπεδα η κατανάλωση δεδομένων κινητής
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Κώστα Κετσιετζή

  Ελάχιστη παραμένει η χρήση δεδομένων από το κινητό στην Ελλάδα, αν και η κατάσταση βελτιώνεται σημαντικά το 2019 σε σχέση με το 2018. Παρατηρείται, ακόμη, μια αποκλιμάκωση στο κόστος το οποίο όμως, όπως φαίνεται από τα έσοδα ανά GB, παραμένει ιδιαίτερα υψηλό σε σχέση με άλλες χώρες.

  Ειδικότερα, η Ελλάδα παραμένει στη τελευταία θέση της λίστας με τις 43 χώρες που εξετάζει η εταιρεία ερευνών tefficient, σε ό,τι αφορά τη χρήση των δεδομένων το 2019, με μόλις 1,5 GB ανά κάρτα SIM τον μήνα. Προηγούνται, η Πορτογαλία (1,7 GB/sim/μήνα), η Γερμανία (1,7 GB/sim/μήνα) και το Βέλγιο (1,8 GB). Στον αντίποδα, βρίσκεται η Φινλανδία με 18,4 GB/sim/μήνα, η Ταϊβάν (18,1 GB/sim/μήνα) και η Λετονία (15,4 GB).

  Στα θετικά της έρευνας, η Ελλάδα καταγράφει την τέταρτη μεγαλύτερη αύξηση στη χρήση δεδομένων, από το 2018 στο 2019. Ειδικότερα η χρήση δεδομένων ανά SIM κάθε μήνα αυξήθηκε κατά 66% πέρσι, ξεπερνώντας για πρώτη φορά το όριο του 1 GB και πλησιάζοντας τα επίπεδα της Πορτογαλίας και της Γερμανίας. Τη μεγαλύτερη βελτίωση την παρουσιάζει το Μεξικό, όπου η κατανάλωση δεδομένων σχεδόν διπλασιάστηκε μέσα σε ένα χρόνο.

  Ένα ενδιαφέρον ακόμη σημείο της έρευνας της tefficient, αφορά τα έσοδα ανά GB για τους παρόχους. Η Ελλάδα εμφανίζεται ως η έκτη χώρα με τα υψηλότερα έσοδα ανα GB που καταναλώνεται, μετά από τον Καναδά, το Βέλγιο, το Λουξεμβούργο, τη Νέα Ζηλανδία και τη Γερμανία.

  Παράλληλα, στη χώρα μας καταγράφεται σημαντική μείωση, της τάξης του 35%, στα έσοδα των παρόχων ανά GB το 2019 σε σχέση με το 2018. Όμως, η Ελλάδα παραμένει μια από τις λίγες χώρες που παρουσίασαν πέρσι αύξηση στο μέσο άνοδο ανά χρήστη (ARPU), το οποίο δείχνει πως παρά τη μείωση ανά εσόδων ανά GB, η αύξηση στη χρήση δεδομένων φέρνει περισσότερα έσοδα.

  Η έρευνα σημειώνει πως τα στοιχεία βασίζονται στα έσοδα που έχουν οι εταιρείες από τους χρήστες και όχι από τις προσφορές που γίνονται στην αγορά. "Στην πραγματικότητα, οι περισσότεροι χρήστες μένουν σε παλαιότερα πακέτα τιμών, επειδή είτε δεσμεύονται από τα συμβόλαια τους, είτε επειδή δεν αναζητούν τις καλύτερες ευκαιρίες”, αναφέρεται χαρακτηριστικά.

  Πηγές του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, σχολιάζοντας τα ευρήματα της έρευνας σημειώνουν στο Capital.gr πως διαφαίνεται μια αποκλιμάκωση στις τιμές το 2019, η οποία μάλιστα δεν έχει αποτυπωθεί πλήρως αφού η συνάντηση του πρωθυπουργού με τους παρόχους είχε γίνει τον Δεκέμβριο του 2019 και η συγκεκριμένη μελέτη αφορά σε στοιχεία του ίδιου έτους. Οι ίδιες πηγές εκτιμούν η κατανάλωση δεδομένων από το κινητό έχει αυξηθεί περαιτέρω τους τελευταίους μήνες και λόγω του κορονοϊού, κάτι το οποίο φάνηκε και από τα στοιχεία των πρώτων μηνών του έτους από τους παρόχους.

  kostaskets@capital.gr

   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ