Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 25-Ιουν-2020 08:50

  Κενό γράμμα η πληρωμή των προμηθευτών στις 60 ημέρες

  Κενό γράμμα η πληρωμή των προμηθευτών στις 60 ημέρες
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  της Αλεξάνδρας Γκίτση

  Στα "χαρτιά” έχει μείνει η νομοθεσία που υποχρεώνει τους λιανέμπορους να πληρώνουν τους προμηθευτές φρέσκων και ευαλλοίωτων αγροτικών προϊόντων εντός 60 ημερών.

  Όπως αναφέρουν στο Capital.gr προμηθευτές, η συντριπτική πλειοψηφία των λιανεμπόριο πληρώνει τα τιμολόγια 5 με 6 μήνες, μετά την έκδοσή τους, καταστρατηγώντας τη σχετική νομοθεσία.

  Και όλα αυτά τη στιγμή που από το τέλος Φεβρουαρίου του 2019, τέθηκε σε λειτουργία η ψηφιακή πλατφόρμα που δημιούργησε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης σε εφαρμογή του νόμου 4492/2017 για τη "Διακίνηση και εμπορία νωπών και ευαλλοίωτων αγροτικών προϊόντων", ο οποίος προβλέπει ότι η εξόφληση των τιμολογίων από τους εμπόρους που προμηθεύονται νωπά και ευαλλοίωτα αγροτικά προϊόντα θα γίνεται υποχρεωτικά εντός 60 ημερών.

  Σύμφωνα με το άρθρο 2 του εν λόγω νόμου, κάθε συμφωνία μεταξύ των μερών που είναι αντίθετη με το παραπάνω χρονικό πλαίσιο θεωρείται άκυρη. Ωστόσο, αν και η καταχώριση των τιμολογίων ήταν υποχρεωτική, η σήμανσή τους όμως ως μη εξοφλημένων έμεινε ως προαιρετική.

  Πρακτική η οποία στραγγαλίζει, κυρίως τις μικρές και μεσαίες εταιρείες και τους παραγωγούς, που δυσκολεύονται να αντιμετωπίσουν τις τρέχουσες υποχρεώσεις τους. Ενώ λύση στο πρόβλημα δεν διαφαίνεται, αντιθέτως οι προμηθευτές κάνουν λόγο για αύξηση των πιέσεων από την πλευρά των λιανεμπόρων για περισσότερες παροχές και εκπτώσεις.

  Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οι μικρές μονάδες εκμετάλλευσης στην ΕΕ χάνουν από 2,5 έως 8 δισ. ευρώ ετησίως (1%-2% του κύκλου εργασιών τους) λόγω των αθέμιτων εμπορικών πρακτικών.

  Στο θέμα των αθέμιτων εμπορικών πρακτικών, τοποθετήθηκε χθες στη Βουλή κατά τη διάρκεια της διαδικασίας του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκης Βορίδης.

  Ο κ. Βορίδης ανέφερε πως ολοκληρώνεται η διαδικασία για την ενσωμάτωση της ευρωπαϊκής Οδηγίας 2019/633 (σχετικά με τις αθέμιτες εμπορικές πρακτικές στις σχέσεις μεταξύ επιχειρήσεων στην αλυσίδα εφοδιασμού γεωργικών προϊόντων και τροφίμων) και μάλιστα πολύ νωρίτερα από την καταληκτική ημερομηνία του Μαρτίου 2021, όπως είπε.

  Την ίδια στιγμή η Ελληνική Επιτροπή Ανταγωνισμού αποφάσισε να εκκινήσει αυτεπάγγελτες έρευνες σε κλάδους όπου υπήρχαν ενδείξεις προβλημάτων στον ανταγωνισμό σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε όλη την αλυσίδα αξίας προϊόντων, κυρίως διατροφής όπως οι ζωοτροφές, τα σιτηρά, το γάλα, τα αυγά και τα κοτόπουλα.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ