Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 24-Ιουν-2020 08:48

  Ευκαιρία για τις εταιρείες πληροφορικής η ηλεκτρονική τιμολόγηση

  Ευκαιρία για τις εταιρείες πληροφορικής η ηλεκτρονική τιμολόγηση
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Κώστα Κετσιετζή

  Ευκαιρίες ανάπτυξης και νέων πωλήσεων αποτελεί για τις εταιρείες πληροφορικής που δραστηριοποιούνται στο επιχειρηματικό λογισμικό, η εφαρμογή της ηλεκτρονικής τιμολόγησης και των ηλεκτρονικών βιβλίων που ξεκίνα σταδιακά και θα επεκταθεί σε βάθος χρόνου σε όλες τις επιχειρήσεις.

  Πέρα από τα άμεσα οφέλη, πηγές της αγοράς εκτιμούν πως η επέκταση της ηλεκτρονικής τιμολόγησης θα λειτουργήσει ως καταλύτης για την εφαρμογή επιπλέον ψηφιακών λύσεων στο σύνολο των δραστηριοτήτων μιας επιχείρησης όπως η διαχείριση μισθοδοσίας – προσωπικού, προγράμματα EPR, CRM και άλλα.

  Αυτό εκτιμά και η διοίκηση της EpsilonNet, η οποία στην οικονομική έκθεση για το 2019 που δημοσίευσε χθες αναφέρει ότι "η πρόθεση της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων να εφαρμόσει υποχρεωτικά την ηλεκτρονική τιμολόγηση και διαβίβαση αλλά και την εφαρμογή των ηλεκτρονικών βιβλίων (My Data) για όλες τις επιχειρήσεις, οδηγεί τις εξελίξεις του ψηφιακού μετασχηματισμού των επιχειρήσεων με ταχύτερο ρυθμό”.

  Μάλιστα, η εταιρεία, ανακοίνωσε ότι προχώρησε πριν από μερικές ημέρες στην υποβολή αίτησης προς την ΑΑΔΕ για την πιστοποίησή της ως πάροχος ηλεκτρονικής τιμολόγησης. Μια διαδικασία στην οποία αναμένεται να προχωρήσουν όλες οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον συγκεκριμένο κλάδο, καθώς μόνο έτσι θα μπορούν να στέλνουν στοιχεία των πελατών τους στην εφαρμογή myData της φορολογικής Αρχής.

  Στο πλαίσιο αυτό, πηγές της αγορές εκτιμούν ως θετικά τα κίνητρα που δίνει το υπουργείο Οικονομικών για την προώθηση της ηλεκτρονικής τιμολόγησης. Υπενθυμίζεται ότι, σε τροπολογία που κατατέθηκε στο νομοσχέδιο για τις μικροπιστώσεις, προβλέπεται μεταξύ άλλων, η σύντμηση του χρόνου παραγραφής φορολογικών υποθέσεων επιχειρήσεων οι οποίες υιοθετούν πλήρως την ηλεκτρονική τιμολόγηση.

  Τα οφέλη των ηλεκτρονικών τιμολογίων

  Η υποχρέωση των ηλεκτρονικών τιμολογίων, από την πλευρά του Δημοσίου αναμένεται να επιφέρει μείωση της φοροδιαφυγής και αύξηση των εσόδων από το ΦΠΑ. Αντίστοιχη πρωτοβουλία που εφαρμόστηκε στην Πορτογαλία είχε ως αποτέλεσμα αύξηση της είσπραξης ΦΠΑ κατά 780 εκατ. ευρώ σε έναν χρόνο.

  Ωστόσο, υπάρχουν σημαντικά οφέλη και για τις επιχειρήσεις οι οποίες θα μειώσουν τα διαχειριστικά τους κόστη, ειδικά για τις εταιρείες του λιανεμπορίου που ανταλλάσσουν χιλιάδες τιμολόγια ετησίως. Σύμφωνα με μελέτες του Εργαστηρίου Ηλεκτρονικού Εμπορίου και Ηλεκτρονικού Επιχειρείν του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (ELTRUN) υπολογίζεται ότι η καθολική υιοθέτηση της ηλεκτρονικής τιμολόγησης μπορεί να εξοικονομήσει 1-1,5 δισ. ευρώ ετησίως για τις ελληνικές επιχειρήσεις.

  Τα ηλεκτρονικά τιμολόγια δεν είναι μια καινούργια υπόθεση, ωστόσο πολλές μικρές και μεσαίες εταιρείες εξακολουθούν να δουλεύουν με χειρόγραφα τιμολόγια και βιβλία. Μελέτη του ELTRUN αναφέρει ότι 20.000 ελληνικές επιχειρήσεις διακινούν ετησίως πάνω από 25 εκατομμύρια B2B τιμολόγια ηλεκτρονικά, όμως σε ετησία βάση υπολογίζεται ότι εκδίδονται περίπου 250 εκατ. τιμολόγια από επιχείρηση σε επιχείρηση.

  kostaskets@capital.gr

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ